TSB Yönetim Kurulu Kahramanmaraş’ı ziyaret etti

Güncelleme Tarihi:

TSB Yönetim Kurulu Kahramanmaraş’ı ziyaret etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2023 15:06

Afet bölgesindeki çalışmalarını ilk günden itibaren kesintisiz sürdüren sigorta sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği (TSB)’nin Yönetim Kurulu Kahramanmaraş’taydı. Bölgedeki sanayicilerle bir araya gelen TSB Yönetimi hem sektörün çalışmaları hakkında bilgi verdi hem de depremzedelerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

“Sigorta Kıymet Bilmektir” anlayışıyla çalışan Türkiye Sigorta Birliği (TSB), depremin ilk günlerinden itibaren bölgeye düzenlediği ziyaretlerini Kahramanmaraş’taki sanayicilerle bir araya gelerek sürdürdü.“Sigorta Kıymet Bilmektir” anlayışıyla çalışan Türkiye Sigorta Birliği (TSB), depremin ilk günlerinden itibaren bölgeye düzenlediği ziyaretlerini Kahramanmaraş’taki sanayicilerle bir araya gelerek sürdürdü.TSB Başkanı Atilla Benli ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenen ziyarette önce Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’ne gidildi. Buradaki incelemeler ve görüşmelerin ardından Heyet, TOBB ve TSB iş birliğinde düzenlenen “Deprem Sonrası Analiz Toplantısı”na katılarak bölgedeki sanayicilerle istişare imkânı buldu. Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez’in de katıldığı toplantıda konuşan Başkan Benli, deprem sonrasında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Sigorta sektörünün afet yönetimi içinde çok merkezi bir noktada konumlandığının altını çizen TSB Başkanı, “Yaraları hızlıca sarmak ve bölgenin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamak için aralıksız çalışıyoruz” dedi.Benli, deprem bölgesindeki ticari hayatın bir an önce normale dönmesi gerektiğinin bilinciyle hareket ettiklerinin altını çizerek şöyle devam etti: “Ticari işletmeler ve sanayi tesislerimizde depremin neden olduğu hasarları hızla tespit eden sektörümüz, vakit kaybetmeden başladığı avans ödemeleriyle, bir nebze de olsa, bölgedeki iş dünyasının yanında olmaya çalışıyor. Sigorta şirketleri olarak hasar sürecinin hızlandırılmasından, çağrı merkezlerinde depremden zarar görenlere ayrı hatların açılmasına ve bölgede hasar iletişim merkezlerinin kurulmasına kadar bir dizi önlem aldık ve almaya devam ediyoruz.” 

“Deprem hasarları için 5,4 milyar hasar ödemesi yaptık” Sektörün, Haziran 2023 sonu itibarıyla bireysel ve ticariler dâhil, yüzde 95 oranında tüm hasarların ödemesini yapacak hâle geleceğini ön gördüklerini belirten Benli, deprem sonrası oluşan 36 bin hasar dosyasına ilişkin operasyonların tamamlandığını hatırlattı. TSB Başkanı, “İlk tespitte özel sektör sigortalılarına toplamda 76 milyar lira hasar ödemesi yapılacağını hesapladık. Bunun yaklaşık 5,4 milyarı da ödenmiş durumda” dedi.Son iki ay içinde afet bölgesine beş kez ziyaret eden Atilla Benli sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte büyük bir hassasiyetle çalışıyor, bölgedeki sorunların en hızlı biçimde çözülmesi için üzerimize düşen ne varsa yerine getirmek için çabalıyoruz. Bölge ziyaretlerimizi sürdürüyor, böylece gelinen noktayı ve varsa eksiklikleri bir an önce yerinde tespit etmeye, çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da gerek sahadaki gerek geri plandaki faaliyetlerimizle depremzedelerimizle yan yana olmayı sürdüreceğiz. Sigorta, kara gün dostudur; bizler böyle günler için varız.”Deprem bölgesindeki Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) hakkında bilgiler paylaşan TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez şu açıklamalarda bulundu: “Bölgenin kalkınması ve yeniden iş hayatına dönmesi için önümüzde uzun bir yol var. Bizler de bu konuda bölgemizi yalnız bırakmayacak, en etkin çözümleri ve önerileri sunmaya devam edeceğiz. 14 milyon nüfuslu deprem bölgesinde BES ve OKS katılımcı sayımız 1 milyon 300 bin ve 30 milyara yakın fon büyüklüğümüz var. Toplam BES büyüklüğü içinde deprem bölgesinin payı yüzde 10 civarında. Oysa böyle bir afet zamanında BES’teki birikimlerimiz bir dayanak olabiliyor. Bu rakamlar bize sigortalılık oranında daha gidecek çok yolumuz olduğunu anlatıyor.”

EKSİK SİGORTA, EKSİK TAZMİNAT DEMEK

TSB Başkan Yardımcısı Uğur Gülen ise konut ve iş yerlerine ilişkin konuştu. Poliçede gösterilen sigorta bedelinin hasar anındaki sigorta değerinden daha düşük olması anlamına gelen ‘eksik sigorta’ konusuna da değinen Gülen şunları vurguladı: “Deprem, hepimizi ne kadar hazır olduğumuz konusunda düşünmeye sevk etti. Buradan çıkardığımız derslerle geleceğe en iyi şekilde hazırlanmalıyız. Konutta yüzde 20, iş yerindeyse biraz daha üstünde olan sigortalılık oranlarını bugünden itibaren yukarılara taşımalı, teminatın eksik olmamasına büyük önem vermeliyiz. İncelemelerimizde tespit ettik ki birçok sigorta poliçesi, düşük prim ödemek uğruna, eksik düzenlenmiş. Depremin bu problemleri ortaya çıkarması, sektörün karşı karşıya kaldığı problemleri düzeltmesi açısından son derece önemli.” Deprem bölgesindeki kasko oranlarına ilişkin önemli bilgiler aktaran TSB Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Yaşar şunları ifade etti: “Türkiye genelinde kasko oranlarının yüzde 25, bu oranların deprem bölgesinde ise yüzde 17’ler civarında olduğunu görüyoruz. Toplam 3 milyon 150 bin aracın sadece 439 bini sigortalı. Depremin etkili olduğu Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman gibi illerimizde bu oranın daha da düştüğünü tespit ettik. Bu bilgiler ışığında değerlendirdiğimizde 5 milyar TL’lik bir kasko ödemesi yapacağımızı öngörüyoruz. Bugüne kadar 600 milyon TL’lik bir ödemeyi sigorta şirketlerimiz vasıtasıyla yaptık.”Afet bölgesindeki hayat sigortalılık oranları hakkında bilgi veren TSB Yönetim Kurulu üyesi Cemal Kişmir şu şekilde konuştu: “Deprem felaketini yaşan illerimize baktığımızda yüzde 25’lik bir hayat sigortalılık oranı tespit ettik. Bu orandan banka sigortacılığını çıkarttığımızda, oran yüzde 80’lere varan düşüş yaşıyor. O yüzden banka sigortacılığı son derece önemli, aldığımız kredilerle birlikte sigorta yaptırmayı kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Bölge özelinde banka üzerinden yaptırılan sigortaların çok büyük teminat ve hasar ödemeleri yaptığını görüyoruz. Bugüne kadar 27 bin hasar başvurusu aldık. Bu da 1 milyar TL’lik bir hasar ödemesi yapacağız anlamına geliyor.” Türkiye sigorta sektörünün her türlü afete hazırlıklı olduğunu hatırlatan TSB Yönetimi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da depremzedelerin yanında olacaklarını vurguladı. TSB Yönetim Kurulu, “Asrın felaketini unutmak mümkün değil, sektörümüzün tüm paydaşlarının gösterdiği üstün çaba, sigortalılarımızın sorunları sona erene kadar sürecek” diyerek birlik mesajı verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!