‘Trafik’te prim, hasarı karşılamıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Trafik’te prim, hasarı karşılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2013 01:28

LIBERTY Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, trafik sigortasında yüksek prim artışının devam ettiğini belirterek, “Şu anki primler bile hasarları karşılamaktan çok uzak. Sigorta Birliği olarak çözüm önerileri oluşturduk” dedi.

Haberin Devamı

LIBERTY Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, trafik sigortasında primlerin halen hasarları karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Ragıp Yergin, trafik sigortasında yüksek prim artışının devam ettiğini belirterek, son bir yıldır hasarsız sürücüler için uygun fiyat verildiğini, fiyat artışı tartışmalarının temelinde ise hasar alan sürücülerin yeraldığını kaydetti. Ragıp Yergin, maliyet azaltıcı tedbirler alınmadığı, bunların da yürürlüğe girmediği müddetçe fiyat tartışmasının bitmeyeceğini, tüketici şikayetlerinin de devam edeceğini ifade ederek, “Şu anki primler halen hasarları karşılamaktan uzak. Diğer yandan zorunlu bir sigorta, bu nedenle satın alınabilir olması önemli. Mevcut hasarları karşılamak için primleri daha çok artırmak da çözüm değil. Tüm kesimler hasar azaltıcı konulara odaklanmalı ki, primler düşsün” dedi.

TAZMİNATIN ÇOĞU ARACILARA

Ragıp Yergin, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) bünyesinde maliyetleri azaltıcı çözüm önerileri oluşturulduğuna da değinerek, şu açıklamaları yaptı: “Bu çözümler neler derseniz; öncelikle, trafik kazalarında ölenlerin yakınlarına ödenen tutarın hesaplanmasında standartlaşmaya gidilmeli. Şu an standart bir hesap olmaması ve bazı aracı kişilerin devreye girmesiyle tazminat için sigortalılar, mahkemeye gidiyorlar. Tazminat daha uzun sürede ödeniyor, sigortalı mağdur ediliyor. Ödenen paranın büyük kısmı da aracı kişilere gidiyor. Herkes için adil tutarın hesaplandığı, mahkemeye başvurulmadan kısa sürede ve aracılar olmaksızın paranın tamamının mağdurlara ödendiği bir sistem öneriyoruz. Buna paralel sigortalılara, ‘Tazminatı almak için önce şirkete başvur, doğrudan mahkemeye gitme, şirket zaten tazminatı ödemeye hazır’ diyoruz. Maalesef, sektörde bazı kişilerce yanlış bilgilendirme nedeniyle mağdurlar, şirketten tazminat istemeden doğrudan dava açıyor. Bu da tazminatın uzun sürede ödenmesine, aracı ve mahkeme masrafı doğmasına neden oluyor.” Ragıp Yergin, trafik sigortası ile ilgili TSB tarafından ‘doğrudan tazmin sistemi’ adı altında bir proje başlatıldığını da vurgulayarak; sistemin, trafik sigortasında zarar gören tarafın zararını gidermek için karşı tarafın sigorta şirketine gitmesi yerine, kendi sigortacısına başvurması olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kusurluya tazminat ödenmemeli

RAGIP Yergin, trafik sigortasının kapsamının işlevi dışında genişlediğini, bunun da maliyetleri artırdığını belirterek, şunları söyledi: “Kusurlu sürücünün yarattığı zarar, trafik sigortasından karşılandığı zaman bu maliyet; kusursuz ve kaza yapmayan sürücülere prim olarak geri dönmekte. Bu mantıkla ve hakkaniyet adına biz kusurlu sürücü ve eşine ödeme yapılmasının bu sigortanın kapsamından çıkarılmasını öneriyoruz. ”

Haberin Devamı

Trafik ve kaskoyu birleştirdik

RAGIP Yergin, Liberty Sigorta olarak ‘TrafiKasko’ ismiyle tek poliçede trafik ve kaskoyu birleştiren bir ürün hazırlayıp, pazara sunduklarına da değinerek, şu bilgileri verdi: “TrafiKasko, tek poliçede tam güvence sunarken, tüketicilere fiyat avantajı sağlıyor; 12 taksitte ödeme imkânı sunuyor, poliçe takip işlemlerini kolaylaştırıyor. İlk olan bu ürünümüz, tüketicinin ihtiyacı olabilecek tüm teminatları bir arada sunuyor.”


‘Kıdem’le BES büyür

TÜRKİYE Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak, Bireysel Emeklilik Sisteminin (BES) kişisel tasarrufa katkısının yanı sıra yurtiçinde uzun vadeli tasarruf seviyesini yükselterek ülke ekonomisine de katkıda bulunduğunu söyledi. Sistemin 10. yılını kutlarken, katılımcı sayısının 4 milyona yaklaştığını, fon büyüklüğünün 25 milyar TL’yi aştığını belirten Koçak, şunları söyledi: “Yurtiçi tasarrufun artırılması amacıyla verilen devlet katkısının meyvelerini almaya başladık. Geçen yılın ilk 10 ayında sisteme 374 bin kişi katılırken, bu yılın aynı döneminde bu sayı 814 bine çıktı. 2013 yılında katılımcı sayısında yüzde 218, katkı payında ise yüzde 160 büyüme yaşandı. Bu yılbaşından itibaren ödenmeye başlanan devlet katkısı 1 milyar TL’ye yaklaştı. Ülkemizdeki genç nüfus dikkate alındığında BES’teki potansiyelin büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. 2023 yılı hedefimiz 10-12 milyon katılımcı sayısı ve 200-250 milyar TL fon büyüklüğüdür. Kıdem tazminatları ile ikincil emeklilik sisteminin de katılmasıyla beklentimiz 400 milyar TL fon büyüklüğüdür.”

Haberin Devamı


SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ Sorularınız için: sigorta@hurriyet.com.tr

Tamamlayıcı sağlık sigortasının başlayacağından bahsediliyor. 6,5 yaşında bir kızım ve 16 yaşında oğlum var. Sadece ikisi için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak istesem mümkün mü? Cüneyt Tezcan

Tamamlayıcı sağlık sigortası Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı kişiler için yapılabilir. Çünkü tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’nın karşılamadığı ya da belirli limitler içinde karşıladığı tedavi giderlerinin üzeri için yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!