'Toplumsal kalkınma için kadın istihdamı şart'

Güncelleme Tarihi:

Toplumsal kalkınma için kadın istihdamı şart
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2022 07:00

Toplumsal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak için hem kadın işgücü sayısının hem de kadın istihdamının arttırılması gerektiğini vurgulayan TÜGİAD Genel Başkanı ve DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Toplumsal sorunları oluşturan alanlardan birisi işsizlik ve istihdamdır. Toplumsal refah ve kalkınmanın sağlanması açısından bu sorunları çözmek oldukça önemli” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, toplumsal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak için hem kadın işgücü sayısının hem de kadın istihdamının artırılması gerektiğini vurguladı.

GELİR DENGESİZLİĞİ ARTIYOR

Günümüz iş hayatında gelir dengesizlikleri üzerindeki hak arayışlarının yükselen farkındalıkla birlikte giderek arttığına değinen Çevikel, “Toplumsal sorunları oluşturan alanlardan birisi işsizlik ve istihdamdır. Toplumsal refah ve kalkınmanın sağlanması açısından bu sorunları çözmek oldukça önemlidir. Kadınlar istihdam sorunundan etkilenmektedirler. Bu hususta kadınların çalışma hayatına dâhil edilmesi toplumsal kalkınmayı sağlamada oldukça önemli bir etkendir. Bu yüzden günümüzde hem kadın işgücü sayısı hem de kadın istihdamına önemin arttığını görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

117 YIL SONRA EŞİTLENECEK

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; 2021 yılında toplam nüfusun yüzde 49.9’unu kadınlar, yüzde 50.1’ini ise erkekler oluştururken, 2020 yılında, Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı yüzde 42.8 olup bu oran kadınlarda yüzde 26.3, erkeklerde ise yüzde 59.8 olarak açıklandı. İstatistiklere göre kadınların istihdam oranının erkeklerin yarısından daha az olduğunu aktaran Çevikel, “Dünya Ekonomik Forumu’nun 2015’te yayımladığı Cinsiyet Ayrımı Raporu’na göre aynı işi yapan bir kadın ile bir erkeğin maaşı günümüzden 117 yıl sonra; yani 2133 yılında eşit olabilecektir” dedi.

KIRSAL KALKINMA ÇABASI ÇOK ÖNEMLİ

“Ülkemizde kadınların dezavantajlı durumda olduğu gerçeğinden hareketle; Türkiye’de ekonomik hayatta cinsiyet eşitliğini sağlamak noktasında daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum” diyen Nilüfer Çevikel, şunları söyledi: “Kadın istihdamı noktasındaki girişimler sosyal adaleti güvence altına almanın yanı sıra, Türkiye’nin ekonomik kalkınması için gerekli insan kaynağını kazandırmak için de bir fırsat yaratacaktır. Sadece büyük şehirlerde değil, Anadolu’daki firmalarda da kadın istihdam oranını yükseltmek gerekiyor. Bu yöndeki çabalarına destek olmalıyız.”

Haberin Devamı

‘DAHA ÇOK GİRİŞİMCİ VE YÖNETİCİ KADIN OLMALI’

TÜGİAD ve DOSABSİAD olarak daha çok kadının iş hayatına kazandırılması, istihdam oranlarının artırılması amacıyla önemli adımlar attıklarını dile getiren Nilüfer Çevikel, sözlerine şöyle devam etti: “Kadının iş dünyasında olmasının ekonomik katkılarını biliyoruz. Biz ‘Bu da yetmez’ diyoruz. Kadınlar daha çok yönetici ve girişimci noktasında olmalı. Bu düşünceden hareketle de Türkiye’nin ilk kurulan kadın araştırma merkezi olan Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAR) ile işbirliği sürecini başlattık.”

ANAHTAR KADINLARIMIZDA

ESKAR ve TÜGİAD el ele vererek kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimciliği odaklı birçok projede güç birliği yapacaklarını anlatan Çevikel, “Kadın yöneticilerin daha fazla iş hayatında olması için daha fazlasını yapacağız. Nihayetinde ülkemizde kadın girişimcilerin varlığının artması için daha fazla çaba gösterilmeli. Unutmayalım ki sürdürülebilir büyümenin en önemli kilit noktalarından biri istihdam ve bu kilidi açacak en önemli anahtar da kadınlarımızdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!