TMSF’ye ‘Burgaz Rakı’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

TMSF’ye ‘Burgaz Rakı’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 00:00

TMSF’nin Burgaz Alkollü İçkiler’i satamadığı için eski sahiplerine iade edebileceğini açıklaması Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği’nde (GİSDER) endişe yarattı. GİSDER’in açıklamasında “6 milyondan fazla ürünü hatalı bandrolleyerek vergi kaçırdığı ileri sürülen ve 40’dan fazla davası bulunan Burgaz’ın eski sahiplerine verilmesi endişe verici” denildi.

GELENEKSEL Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Burgaz Alkollü İçkiler A.Ş’yi, haklarında Türk mahkemelerinde 40’dan fazla dava sürmekte olan eski sahip ve yöneticilerine iade etmeyi düşünmesinden endişe duyduğunu açıkladı. GİSDER’in açıklamasında, 23 Aralık’ta İstanbul’daki yönetim kurulu toplantısında sektörle ilgili konuların görüşüldüğü, bu konulardan ilki ve en önemlisinin sektördeki adil rekabet koşullarını sistemli biçimde bozan ve hakkında açılmış çok sayıda dava bulunan Burgaz Alkollü İçkiler A.Ş olduğu belirtildi.

Vergi kaçıranı satamadı

Son günlerde gazetelerde TMSF’nin Burgaz A.Ş’yi tekrar eski sahiplerine vereceği yolunda haberler yayınlandığı, TMSF Başkanı’nın yaptığı açıklamalara dayanılarak bu olasılığın gerçekleşebileceği yorumlarına yer verildiği ifade edilen açıklamada, şunlar dile getirildi: “GİSDER, TMSF’nin Burgaz Alkollü İçkiler A.Ş’yi haklarında 40’dan fazla dava sürmekte olan eski sahip ve yöneticilerine iade etmeyi düşündüğünü açıklamasından endişe duymaktadır. TMSF’nin, 8 ay önce el koyduğu Burgaz A.Ş’yi satamadığı gerekçesiyle piyasayı yeniden yaygın bir şekilde vergi kaçırılan haksız rekabet ortamına sürükleyebilecek bu tür bir karar almasından ciddi biçimde kaygı duyuyoruz.”

Hatalı bandroller

“Hakkında 6 milyondan fazla ürünü hatalı bandrolleyerek vergi kaçakçılığı yaptığı iddiası ile açılmış pek çok dava bulunan, sistemli biçimde adil rekabet koşullarını ihlal ederek piyasanın oyuncularına ciddi zarar verdiği bilinen ve el konulan bir kurumun yeniden eski sahiplerine iade edilmesi kamu vicdanında büyük yara açacak, toplumun adalet duygusunu sarsacaktır” denilen açıklama şöyle devam etti: “Burgaz A.Ş’ye ait depolarda 2009 ocak ayından itibaren yapılan operasyonlarda milyonlarca hatalı bandrollenmiş ürün ele geçirildikten sonra Lüleburgaz, Kocaeli, Eyüp, Kadıköy ve Seydişehir Cumhuriyet Başsavcılıklarınca şirketin sahipleri, ortakları ve yöneticileri hakkında ayrı ayrı soruşturmalar başlatıldığı ve bu kişiler aleyhine 40’tan fazla ceza davasının açıldığı bilinmektedir. Nitekim TAPDK açılan bu davalar dolayısıyla şirket sahip ve yöneticilerinin alkol satış ve dağıtım ruhsatlarını iptal etmiştir.”
Açıklamada Burgaz A.Ş’yi haklarındaki davalar tamamlanıp savcıların iddianamelerinde yer alan ciddi suçlamalar açıklığa kavuşmadan, söz konusu yöneticilerin kontrolüne iade etmenin, GİSDER’i oluşturan dürüst ve kayıt altında çalışan şirketlere karşı büyük bir haksızlık olacağı vurgulandı.

GİSDER yasal yollara gidebilir

DERNEK tüzüğünün 4. maddesinin (d) bendi uyarınca, “derneğin, üyelerine yönelik haksız rekabete ve her türlü yasa dışı üretime karşı önlem almak için yasal yollara başvurmak yetki ve görevine sahip” olduğu belirtilen GİSDER açıklamasında, “Üyelerimizin herhangi bir yasa dışı ve haksız rekabet teşkil eden üretimden zarar görmesi halinde yasal yollara başvurmak derneğimizin vazgeçilmez hak ve görevidir” denildi.

Efe Rakı talip oldu

TMSF’nin Burgaz’ı eski sahiplerine geri verebileceklerini açıklamasının ardından sektör hareketlenmiş, Efe Rakı da Burgaz’a talip olabileceklerini duyurmuştu. Efe Rakı Başkanı Egemen Demirtaş, “Finansman sağlanması halinde, Burgaz’a talip oluruz” demişti.

TMSF, ‘Alternatiflerden bini Garipoğlu’ diyor

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Mey İçki’ye satışı Rekabet Kurulu’ndan dönen Burgaz Rakı için çözüm arıyordu. Rekabet Kurulu’na karar için itiraz eden TMSF, yeni satıştan umudunu kestiği için Burgaz Rakı’nın eski sahibi Hayyam Garipoğlu’na devredilmesi de dahil alternatif yöntemleri tartışmaya başlamıştı. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, “Burgaz’ı sürekli yönetemeyiz. Satmamız gerekiyor, o da zor. Garipoğlu makul bir ödeme yaparsa düşünürüz. Netleşmiş bir karar yok. Ancak alternatiflerden biri bu. Bir çözüm bulmamız gerekiyor. Yeniden satışa çıkarsak alabilecek başka firma da yok. Aynı firmaya da satmamız mümkün değil” demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!