TMSF atv ve Sabah'a el koydu

Güncelleme Tarihi:

TMSF atv ve Sabaha el koydu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2007 00:00

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında gizli anlaşma ve protokollerin ortaya çıkması üzerine Sabah Gazetesi ve atv ile birlikte Ciner’in sahibi olduğu 63 şirkete el koydu. Bu gizli ortaklık belgelerinin 1 hafta önce Dinç Bilgin tarafından TMSF’ye iletildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimlerini devraldı. TMSF’den dün akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun ilgili hükümleri gereğince Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimlerinin fon tarafından devralındığı belirtildi. Fondan yapılan açıklamada şöyle denildi:

GİZLİ SÖZLEŞME VAR: "Etibank A.Ş. hakim ortağı Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında imzalanmış olan gizli

TMSF atv ve Sabaha el koydu
Turgay Ciner
sözleşmelerin yeni ortaya çıkması sonucunda, Bilgin ve Merkez Grubunun medya sektöründe faaliyet gösteren 63 adet şirketinin yönetim ve denetimleri 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca TMSF tarafından devralınmıştır. Etibank A.Ş’nin hakim ortağı Dinç Bilgin ile Merkez Grubunun doğrudan veya dolaylı hakim ortağı Turgay Ciner arasında imzalanan 1 Ekim 2002 tarihli lisans sözleşmeleri, Fon ile Medya grubu arasında imzalanan 17 Kasım 2003 tarihli ve Fon, Medya ve Merkez Grubu firmaları arasında imzalanan 3 Mayıs 2005 tarihli protokollerin imzası aşamasında mevcut olduğu halde protokol taraflarınca Fonun bilgisinden gizlenen 12 Haziran 2002 tarihli protokol ve 8 Ağustos 2002 tarihli sözleşmeler, Fon tarafından muvafakat verilen satış ve devir protokollerini geçersiz hale getirmiştir."

YANILTILDIK: TMSF açıklamasında, "Bu hukuki durum karşısında, Dinç Bilgin’in Merkez grubu da dahil olmak üzere yukarıda zikredilen protokollere konu mal, hak ve varlıklardan oluşan tüm Medya sektöründe Turgay Ciner ile ortak olduğu, 1 Ekim 2002 tarihli ilk lisans sözleşmelerinden itibaren başlayan bu sürecin tamamında ortak hareket ettikleri, hileye dayalı ve muvazaalı işlemlerle Fon’u yanılttıkları belgelenmiştir. Bu nedenle, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun ilgili hükümleri gereğince Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimleri fon tarafından devralınmıştır" denildi.

BELGELER BİLGİN’DEN: TMSF’nin Sabah ve ATV’ye el koyması ile sonuçlanan süreç bundan 1 hafta önce başladı. Dinç Bilgin’in Turgay Ciner ile yaptığı gizli sözleşme ve protokolleri 1 hafta önce TMSF’ye giderek teslim ettiği öğrenildi.

Sabah ve atv’nin hikayesi

TMSF, 27 Ekim 2000 tarihinde Dinç Bilgin’in de ortağı olduğu Etibank’a el koydu. Sabah Gazetesi ve atv’nin sahibi Dinç Bilgin için TMSF 880 milyon dolarlık borç çıkarttı.

Turgay Ciner’in sahibi olduğu Merkez Yayıncılık, 17 Kasım 2003’te Dinç Bilgin ile 15 yıllık bir lisans sözleşmesi imzalayarak Sabah ve atv’nin marka ve imtiyaz haklarını yıllık 10 milyon dolara kiraladı.

2005 yılının Mayıs ayında Merkez Yayıncılık, Dinç Bilgin’den Sabah ve ATV’yi 10 yıl vade ve toplam 433 milyon dolara satın aldı.

Bilgin ve Ciner arasındaki gizli sözleşme ve protokollerin ortaya çıkması üzerine TMSF Sabah ve atv’nin de içinde bulunduğu 63 şirkete el koydu.

Merkez yayınlarından bazıları

Sabah Gazetesi

atv Televizyonu

Kanal 1 Televizyonu

Takvim Gazetesi

Fotomaç Gazetesi

Para Dergisi

Aktüel Dergisi

Forbes Dergisi

Newsweek Dergisi

Park Enerji kefil olmuştu

BATIK Etibank’ın eski sahibi Dinç Bilgin’den Sabah Gazetesi ve atv Televizyonu’nu yılda 10 milyon dolara kiralayarak işleten Turgay Ciner, 2005 yılının mayıs ayında bu şirketleri satın alma konusunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile anlaşmıştı. Anlaşmaya göre, Ciner’e ait Merkez Grubu, Satel Sabah Televizyon (atv) ve Bilgin Yayıncılık (Sabah Gazetesi) için 18.5 milyon dolar peşinat ödedi. Merkez Grubu, 10 yılda 6 ayda bir 19.5 milyon dolarlık taksitlerle toplam 433 milyon dolar ödeyerek Dinç Bilgin’in medya şirketlerinin sahibi durumuna gelecekti.

PARK ENERJİ KEFİL: İmzalanan protokole, Turgay Ciner’in sahibi olduğu Park Enerji Yatırım Merkez Grubu’na kefil oldu. TMSF’den yapılan açıklamada, 27 Ekim 2000’de Fon’a devredilen Etibank’ın hakim ortağı Medya Grubu şirketlerinden Satel Sabah Televizyon Prodüksiyon ve Bilgin Yayıncılık ile Merkez Grubu şirketleri ile TMSF arasında protokol imzalandığı belirtilmişti. Protokol, daha önce bazı Merkez Grubu şirketlerine lisans sözleşmeleri kapsamında kullandırılan mal, hak ve varlıkların Merkez Grubu tarafından protokolde mutabık kalınan şekil ve koşullarda edinilmesine olanak sağlıyordu.

Merkez Yayın Holding şirketleri

Merkez Gazete

Merkez Dergi

Merkez atv

Merkez Dağıtım

Merkez Matbaacılık

Merkez Reklam

Merkez Haber Ajansı

Merkez Filmcilik

Merkez Televizyon

Ertürk, ’belge gizleyenle anlaşmayı bozarız’ demişti

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Turgay Ciner’e yönelik Sabah ve atv operasyonunun işaretini geçtiğimiz hafta vermişti. CNN Türk’te Enis Berberoğlu, Bilal Çetin ve Yiğit Bulut tarafından hazırlanan programa katılan Ertürk, "Kamu menfaatine, daha yüksek bir değer elde edersek onun üzerine gideriz. Bizim amacımız o zaten. Biz mevcut protokolle 100 milyon dolarlık değer bağlamışsak, daha sonra gizlenmiş saklanmış değerler ortaya çıkarsa, bunu birkaç katına çıkarabiliriz. Bizim amacımız, kamuya bir kuruş daha fazla kaynak aktarabilmek. Eğer protokol imzaladığımız herhangi bir borçlu ile gizlenmiş bir ilişki ortaya çıkarsa, 5020 sayılı yasadan gelen yetkilerimizi kullanarak, mal varlığını kontrol altına alırız. Ya da gizli ilişki değil de, taraflar protokolün şartlarına ödeme ya da değerlerine uymuyorsa 5020’ye başvurmadan protokolle aldığımız hakları kullanabiliriz" demişti.

TMSF, Sabah ve atv’yi en az 1 milyar dolara satabilir

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün geçtiğimiz hafta CNN Türk’te yaptığı açıklamada olduğu gibi, TMSF’nin Sabah ve atv’nin de içinde bulunduğu 63 şirketi kısa süre içinde ihale ile satması bekleniyor. Daha önce Turgay Ciner’e 10 yıl vadeli 433 milyon dolara satılan bu şirketlerin, ihale ile 1 milyar dolar civarında bir bedel ile alıcı bulabileceği belirtiliyor. Turgay Ciner geçen yılın ikinci yarısında Merkez Yayın Holding’i halka açma planları yapmış, kendi değerini de toplam, 1.4 milyar dolar olarak belirlemişti. Ancak, Ciner’in 400 milyon dolar beklediği halka açılma planına İMKB izin vermemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!