Tekstilde kuraklık endişesi

Güncelleme Tarihi:

Tekstilde kuraklık endişesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2022 07:00

Dünyanın önde gelen pamuk üreticileri kuraklığın etkisiyle rekoltede rekor düşüş beklerken kuraklık, Türkiye’de de tekstil sektörünün gündemine girdi. Hazirandan bu yana konfeksiyon ve tekstil siparişlerinde daralma gözlenirken üretici ülkelerin hammaddeleri elinde tutmaya başladıkları belirtiliyor. Sektör temsilcileri, kısa vadede tedarik sorunu yaşanmasa da orta ve uzun vadede olası sorunların önüne geçmek için yeni bir ‘Türkiye Pamuk Standardı’ oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

KURAKLIĞIN tüm dünyada tarımsal üretime etkileri son olarak pamuğa da yansıdı. Dünyanın önde gelen ülkeleri üretimde rekor düşüş açıklarken; ihracatçılar ithalatçıya dönüştü. Tekstil sektöründe en önemli girdilerin başında gelen pamuk üretiminde yaşanan sıkıntı, Türkiye’de tekstil sektörünün de gündemine girmiş durumda. Hazirandan bu yana konfeksiyon tarafındaki siparişlerde yüzde 10 ve tekstil tarafında yüzde 20’lik daralma olduğu belirtiliyor. Üretici ülkelerin hammaddeleri elinde tutmaya başladıklarını belirten sektör temsilcileri, tedarik sorunu yaşamamak için yeni bir ‘Türkiye Pamuk Standardı’ oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Tekstilde kuraklık endişesi

Haberin Devamı

SERTİFİKALI ÜRETİM

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, ABD’de üretimin kuraklık sebebiyle yüzde 40 oranında azalacağını belirterek, Hindistan ve Çin’de de rekolte kayıpları beklendiğini söyledi. Balçık, “Temmuzda ihtiyacımız olandan yaklaşık 250 bin ton daha fazla pamuk ithal ettik. 50 bin ton yerli üretim pamukla birlikte arz tarafında büyük bir sıkıntımız olmayacak. Gelecek yıllardaki arz sıkıntısını en aza indirmek için Türkiye’nin var olan pamuk üretim alanları kapasitesini 650-700 bin hektarlara çıkarmak zorundayız. Bu üretimi de sertifikalı, sürdürülebilir yeni bir Türkiye Pamuk Standardı oluşturarak ve üreticimizi destekleyerek yapmalıyız” dedi. Üretimde beklenen daralmanın fiyatlara etkisini şimdiden öngörmenin mümkün olmayacağını ifade eden Bertan Balçık, şöyle devam etti: “Türkiye’de haziran ayından itibaren siparişlerde konfeksiyon tarafında yüzde 10 ve tekstil tarafında yüzde 20’lik daralma olduğu piyasada dillendiriliyor. Bunda enflasyonu ve artan maliyet artışları sebebiyle sanayicinin fiyat tutturmakta zorlanmasının da etkisi var.”

‘ÜLKELER ARTIK HAMMADDEYİ SATMIYOR’

TÜRKİYE Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat, “Pamuk ithalatımız 2 milyon tonun üzerine çıktı, üretimimizse 800-900 bin ton. Çin, Hindistan, Özbekistan zaten artık bize elyaf vermiyor, biz de ABD, Yunanistan, Brezilya ve Avustralya’dan alıyoruz. Kuraklık ve üretici ülkelerin hammaddeyi kendilerine saklaması, tedarik ve fiyat problemlerini de beraberinde getirecek ve bu anlamda sıkıntı yaşayacağız” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Tekstilde kuraklık endişesi

‘ÜRETİM DENGESİ BOZULUYOR’

İSTANBUL Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz’se yaşanan kuraklık veya üretimdeki düşüşün, dünyanın en büyük 5. tekstil tedarikçisi Türkiye’yi de etkilediğini belirterek, “2021 yılı mayıs ayında 16.75 TL olan pamuğun kilogram fiyatı 2022 yılı mayıs ayında 56.6 TL’ye yükseldi. Pamuk fiyatlarındaki bu artış, sektörümüzün üretim maliyetlerini olumsuz etkiliyor, sektörde üretim dengesi bozulmaya başladı. Özellikle pamuk ipliğinde haksız ithalat baskısıyla karşı karşıyayız. Pamuk ipliği sektöründe yüzde 5 ila 8 arasında bulunan ilave gümrük vergilerinin artırılması en önemli beklentimiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tekstilde kuraklık endişesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!