Tekstilde Çin'den korkmayın, markalaşın

Güncelleme Tarihi:

Tekstilde Çinden korkmayın, markalaşın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2002 01:44

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinin hızlandırılmasına destek vermek üzere Türkiye'ye gelen EURATEX Başkanı Filiep Libeert, Türk tekstil ve hazır giyimcilere, ‘‘Başarılısınız, Çin'den korkmayın, markalaşın’’ dedi.

AVRUPALI tekstil ve hazır giyimcilerin çatı kuruluşu olan Avrupa Hazır Giyim ve Tekstil Organizasyonu'nun (EURATEX) Başkanı Filiep Libeert, Türk tekstil ve hazır giyimcilere, ‘‘Çin'den korkmayın teknik tekstile yönelin, markalaşın’’ uyarısında bulundu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinin hızlandırılmasına destek vermek üzere 10 Temmuz'da Türkiye'ye gelen EURATEX Başkanı Libeert, dünyada gümrüklerin ve kotaların kalkacağı 2005 yılında Çin'in Avrupa ve Türkiye pazarlarını istilasından korkan Türk tekstil ve hazır giyimcilere, ‘‘Tekstil ve hazır giyim sektörünüz son derece başarılı. 2005'te Çin'den AB'ye göre biraz daha fazla etkileneceksiniz ancak Çin'den korkmak yerine fikri mülkiyet haklarına, markalaşmaya, vazgeçilmez olmaya ve Ar-ge'ye eğilmeniz gerek. Biz Avrupalı tekstilciler olarak bunu yapıyoruz’’ dedi.

Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün kaliteli ürünleri ile dikkat çektiğini belirten Libeert, sektörün katma değeri yüksek ürünlere yönelerek markalaşması gerektiğine işaret etti.

Libeert, basında tekstil sektörünün öldüğü yönünde haberler yapıldığına dikkat çekerek, ‘‘Basında tekstil sektörünün öldüğü sürekli yazılır ancak yatırımlar teknik tekstile kayıyor ve artarak sürüyor. Türkiye'de de bu böyle olacak. Tekstil sektöründen vazgeçilemez’’ diye konuştu.

Türk tekstil ve hazır giyimcilere teknik tekstile yatırım yapmaları gerektiğini söyleyen Libeert, ‘‘Katma değeri yüksek hı-tech ürünlere yönelin’’ dedi.

Türk tekstil ve hazır giyimcilerle biraraya gelen ve İstanbul'da aralarında Altınyıldız Mensucat ve Pisa\ Kom Tekstil'in bulunduğu birkaç fabrikayı gezen Libeert, geçtiğimiz ay Avrupa Birliği Komisyonu'na Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinin hızlandırılmasını talep eden ve Avrupalı tekstil ve hazır giyimcilerin bu konuda Türkiye'nin yanında olduğunu belirten bir mektup yazmıştı.

EURATEX Genel Sekreteri William Lakin de, Çin konusunda korkulacak bir durum olmadığını işaret ederek şunları söyledi:

‘‘Çin'den gelen malların yüzde 50'si zaten vergisiz olarak geliyor. Vergili ve kotalı malların oranı yüzde 25 civarında. Kotalarınn üçte ikisi de boş. Geriye Euro hacmi çok az olan bir miktar kalıyor. Gümrüklerin ve kotaların kalktığı 2005'te Avrupa'ya ve Türkiye'ye gelen mal miktarı çok olmayacak.’’

Avrupa'dan Çin'e yapılan ticarette geçen yıla oranla bu yıl dolar bazında yüzde 37'lik bir artış yaşandığını da vurgulayan Lakin, ‘‘Avrupa'nın Çin'e olan satışı şu anda 400 milyon dolar. Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) girip, kapılarını açıması ve vergilerini düşürmesi bu satış artışına neden oldu. Çin'in Avrupa pazarlarını istila etmesi de sözkonusu değil. Avrupa pazarı tamamen açıldığında bile Çin Avrupa'nın toplam tüketiminin çok az bir kısmını karşılıyor’’ diye konuştu.

AB'nin tekstil politikası EURATEX'ten soruluyor

AB ülkeleri meslek kuruluşlarının toplandığı çatı örgüt olan EURATEX, Avrupa Birliği'nin dış ticaret ve tekstil- hazır giyim politikalarının belirlenmesinde etkin rol oynuyor. EURATEX, tekstil sektörü ile ilgili her konuda Avrupa Komisyonu'na danışmanlık yaparken, AB Komisyonu'nda sektörü etkileyen kararların alınmasında rol alan önemli bir kuruluş. Avrupa'nın tekstil ve hazır giyim politikasını yönlendiren EURATEX'e 1997'de asil üye olan Türkiye'nin EURATEX'te 4 oy hakkı bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!