Tarımda ithalata asgari fiyat

Güncelleme Tarihi:

Tarımda ithalata asgari fiyat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2017 23:53

BUĞDAY, et, mısır, canlı hayvan ve arpadaki gümrük duvarlarının indirilmesinin ardından, bu ürünlerin ithalatı için asgari fiyat uygulamasına geçildi.

Haberin Devamı

Bir ay sonra başlayacak uygulamayla, belli bir fiyatın altındaki ürünlerin piyasaya girmemesi ve böylece üreticilerin kaygılarının giderilmesi hedefleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hububat ve kırmızı et ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesinin yerli üreticinin kârını zedelemeyeceğini; böyle bir durumun oluşması halinde ise vergilerin tekrar yükseltilebileceğini söyledi.

ETTE ASGARİ FİYAT 4 BİN 500 DOLAR

Ekonomi Bakanlığı’nın, Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliği’ne göre, birim gümrük kıymeti, canlı büyükbaş hayvanlar (Bibos veya Poephagus cinsine ait sığırlar) için ton başına 3 bin dolar, karkas ve yarım karkas et ile diğer kemikli parçalar için 4 bin 500 dolar, buğday ve mahlut, arpa ile mısır için ise ton başına 200 dolar olarak belirlendi. Söz konusu ürünler, ancak Ekonomi Bakanlığı’nca düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilebilecek.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, “Üreticimizin maliyetini biliyoruz. Bu maliyet ve üreticinin kârını zedeleyecek hiçbir işin, hiçbir ithalatın içinde olunamayacağını belirtiyorum. Onların aleyhine gelişecek hiçbir durum söz konusu değildir. Gerek hububatta gerekse kırmızı etteki ithalatla ilgili vergi indirimlerinin üreticiyi mağdur etmeye yönelik değil, piyasadaki spekülatif oyunculara karşı kullanılacağın özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.
Hububatta ve kırmızı ette üreticileri rahatsız edecek bir tablonun şu anda söz konusu olmadığını vurgulayan Çelik, “Diyelim ki hububatta veya kırmızı ette bu vergi oranları ve maliyetler arasında üreticimizi mağdur edecek bir durum söz konusu oldu; o zaman elimizde, oturup hemen vergi oranlarını yükseltirsiniz. Üreticinin mağduriyetinin söz konusu olması kesinlikle mümkün değil, bu konuda herkes rahat olsun” diye konuştu. Çelik’in verdiği bilgiye göre, Türkiye geçen yıl itibarıyla kırmızı et ihtiyacını karşılamak için 500 bin büyük baş hayvana ihtiyaç duyuyor.

ÜRETİCİ KAYGILI

Resmi Gazete’de bayramda yayımlanan kararla canlı hayvan ithalatındaki gümrük vergisi oranları yüzde 26’ya, karkas ette de yüzde 40’a indirilirken; buğday, mısır ve arpada da yüzde 40’a çekilmişti. Kararı birçok üretici örgütü eleştirirken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da, üreticinin olası sıkıntılarına dikkat çekmişti. Gıda Komitesi’nin çalışmalarını basından takip ettiklerini, enflasyonun sorumlusu olarak öne sürülen gıdadaki fiyat artışlarını kontrol altına almak için bir takım tedbirler alındığını belirten Bayraktar, “Tüketici fiyatlarının düşmesini, tüketicinin daha makul fiyatlarla tüketmesini biz de isteriz. Hal böyleyken, üreticiyi ilgilendiren bir konuda, üreticinin temsilcisi TZOB’dan görüş alınmadan, istişare edilmeden karar verilmesi problemin esas kaynağıdır. Gümrük vergilerinin indirilmesiyle ilgili kararda üreticimizin maliyetleri dikkate alınmamıştır” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!