"Köy tavuğu"na talep artışı, yemlik üreticilerini ihya etti

Güncelleme Tarihi:

Köy tavuğuna talep artışı, yemlik üreticilerini ihya etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2014 12:19

"Kuş gribi hastalığı"nın yaygın görüldüğü senelerde bitme noktasına gelen ancak lezzetli ve sağlıklı olduğundan son yıllarda yeniden aranır hale gelen köy tavuğuna ilginin artması, metal yemlik üreten küçük esnafa yaradı.

Haberin Devamı

Bursa'da çevre köylerde, eti ya da yumurtası için tavuk besleyen köylüler, tarihi Kayhan Çarşısı'nda metalden yemlik üreten ancak sayıları giderek azalan esnafın kapısını aşındırıyor.

Tarihi çarşıda, yarım asırdır faaliyet gösteren, dededen kalma 25 metrekarelik dükkanda hem üretim hem de satış yapan İbrahim Kocadere, her türlü metal, alüminyum ve galvanizli sac işlediklerini söyledi.

Teneke soba ve metal baca da yaptıklarını ancak talebe bağlı olarak daha çok mangal ve metal yemlik ürettiklerini anlatan Kocadere, özellikle kanatlılara yönelik metal yemliklere son yıllarda ciddi talep olduğunu bildirdi.

Metal yemliklere talebin "kuş gribi"nin etkili olduğu 2006-2008 yıllarında bıçak gibi kesildiğini vurgulayan Kocadere, şöyle konuştu:

"Neyse ki son yıllarda köy tavuğu yeniden revaçta. Serbest gezen tavukların etinin ve yumurtasının daha lezzetli olması ayrıca sağlık açısından da köy tavuklarının tüketilmesinin uzmanlar tarafından önerilmesi, her şeyi tersine çevirdi. Son yıllarda köylerde kendisi için ya da çarşı pazarda satmak için tavuk ve yumurta üretenlerin sayısı arttı. Bu en çok da bize yaradı. Tamamen kesilen talep, geri döndü. Hiç boş kalmıyoruz, talepler gayet güzel."

Haberin Devamı

Siparişle çalıştıklarını, özellikle bahar aylarında verilen siparişleri yetiştirmekte güçlük çektiklerini dile getiren Kocadere, üretimlerinin tamamının el yapımı olduğunu ve sağlamlığı konusunda, müşterilerinin doğrudan muhatap olarak kendilerini bulduğunu belirtti.

Kocadere, metal yemliklerin, yemlerin dağılmasını ve ziyan olmasını önlediğini, dolayısıyla tasarruf sağladığını belirterek, kapaklı kova biçiminde olan 15 litrelik metal yemlikleri 30-35 liradan sattıklarını sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!