Kestane cep yakıyor

Güncelleme Tarihi:

Kestane cep yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 09:57

Kış aylarının vazgeçilmez kuruyemişlerinden biri olan kestanenin pişmemişi 10-15 TL, pişirilmiş haliyle 25 TL’den satılıyor. Karadeniz bölgesinden özellikle Düzce, Giresun, Zonguldak, Bartın illerinden gelen kestane, Beypazarı’nda kestane sobalarında odun ateşinde pişirilerek satılıyor.

Haberin Devamı

Beypazarı’nda köşe başlarını tutan kestane satıcıları, sabah saatlerinde durgun olan satışların akşam saatlerinde olduğunu belirttiler. Vatandaşlar evlerine giderken pişmiş kestane götürdüklerini belirten satıcılar, bazı vatandaşların pişmemiş alıp, soba üzerinde veya tencerede su içinde kaynatarak haşladıklarını belirttiler. Kestane satışına Eylül ayının sonlarında başlayıp, kış ayı içinde devam ettiklerini belirten satıcılar, "Geçmiş yıllara oranla kestanenin kilosunda herhangi bir değişiklik olmadı. Şu anda kestanesine göre pişmiş olanının 100 gramını 2.5 TL’den, kilosunu 25 TL’den, çiğ olanını ise 10-15 TL arasında öre satıyoruz" dediler.

Kestaneyi çiğ olarak alıp evinde pişirmek isteyenlere önerilerde bulunan kestaneciler, "Kestaneleri pişirmeden önce, keskin bir bıçağın ucuyla üst taraflarına derince birer çizik atın. Daha sonra kestaneleri yıkayıp, kuruladıktan sonra sobanın üzerinde ya da mangalda pişirebilirsiniz. Ayrıca, gazlı ocak üzerinde teflon tavada da kestane pişirmeniz mümkün. Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden biridir" dediler.

Kestanenin nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!