Tarım ve Orman Bakanlığı Hürriyet’e açıkladı: ‘Yumurtalar Türkiye’ye geri gönderilmedi’

Güncelleme Tarihi:

Tarım ve Orman Bakanlığı Hürriyet’e açıkladı: ‘Yumurtalar Türkiye’ye geri gönderilmedi’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2023 07:00

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda insan sağlığına zararlı madde bulunduğu iddiasıyla ilgili başlatılan incelemeyi tamamladı.

Haberin Devamı

İhracatçı firmanın yumurta temini sağladığı kümeslerden alınan numunelerde “nitrofuran” maddesi yönünden herhangi bir uygunsuzluğa rastlanmadığını bildiren Bakanlık’tan, “Bahse konu işletmeye ait analiz sonuçları, Tayvan yetkili otoritesine iletilecektir. Tayvan tarafından ‘nitrofuran’ maddesi bildiriminde bulunulan yumurtaların geri gönderildiği ve yurda girişine izin verildiği yönündeki iddialar da gerçeği yansıtmıyor” açıklaması geldi. Bakanlıktan konuyla ilgili Hürriyet’e verilen bilgi şöyle:

DETAYLI DENETİM YAPILDI

-Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda, ülkemizde kullanımı yasak olan ‘nitrofuran’ maddesi tespit edildiğine dair kamuoyuna yansıyan iddialar üzerine, ilgili ülkeden henüz resmi bildirim gelmesi beklenmeden, Bakanlığımızca 21 Temmuz 2023 tarihinde ivedilikle inceleme başlatılmıştı. Tayvan tarafından konuyla ilgili yapılan resmi bildirim ise 27 Temmuz 2023 tarihinde Bakanlığımıza ulaşmıştı. Uluslararası alanda kabul görmüş gıda güvenliği sistemi olan HACCP planları da göz önünde bulundurularak Bakanlığımızca işletmede detaylı denetimler gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

HER AY BAKILACAK

-İhracatçı firmanın yumurta temini sağladığı kümeslerden alınan numunelerde ‘nitrofuran’ maddesi yönünden herhangi bir uygunsuzluğa rastlanmadı. Bahse konu işletmeye ait analiz sonuçları, resmi kontrol denetimleri, işletme savunması ve il müdürlüğümüzün görüşleri dosya halinde Tayvan yetkili otoritesine iletilecektir. Mevcut denetimlerde bir uygunsuzluğa rastlanmamasına rağmen, ilgili firma, Ulusal Kalıntı İzleme Planı kapsamında her ay düzenli olarak antibiyotik kalıntısı yönünden detaylı izlemeye tabi tutulacaktır.

‘İDDİALAR ASILSIZ’

-Tayvan tarafından nitrofuran maddesi bildiriminde bulunulan yumurtaların geri gönderildiği ve yurda girişine izin verildiği yönündeki iddialar da gerçeği yansıtmıyor. Ülke genelinde yumurta üreten işletmelerde denetimler artırılmış olup halkımızın güvenilir gıdaya erişimi için gerekli çalışmalar Bakanlığımızca titizlikle yürütülüyor. Uygunsuzluğa rastlanılması durumunda gerekli cezai işlemler yapılacaktır.”

 

BAKMADAN GEÇME!