Tarım Bakanı Vahit Kirişci son durumu açıkladı: Buğdayda eksiğimiz yok fazlamız var

Güncelleme Tarihi:

Tarım Bakanı Vahit Kirişci son durumu açıkladı: Buğdayda eksiğimiz yok fazlamız  var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 07:00

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dünyanın gündemindeki buğday sıkıntısıyla ilgili, “Bizim şu anda öyle bir problemimiz yok. İki üç gün önce belli yerlerde yağışlardan dolayı rekolteyi etkileyen hususlar oldu. Şu anda bizim rakamlarımızı anormal etkileyecek bir durum olmadı. Geçen yıla göre fazlamız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye’nin buğday sorunu olmadığını belirterek, “Şu anda buğday hasadı başladı. Hasadın olmadığı dönemde olmayan krizin hasat başladıktan sonra konuşuluyor olması anlamlı mı? Kriz çıkacak demek abesle iştigaldir. Bizim şu anda öyle bir problemimiz yok. İki üç gün önce belli yerlerde yağışlardan dolayı rekolteyi etkileyen hususlar oldu. Şu anda bizim rakamlarımızı anormal etkileyecek bir durum olmadı. Geçen yıla göre fazlamız var” dedi. Beştepe’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ardından bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Bakan Kirişci, buğday rekoltesiyle ilgili şunları söyledi:

‘SORUNUMUZ YOK’

“Bizim buğday sorunumuz yok. Şu anda buğday hasadı başladı. Hasadın olmadığı dönemde olmayan krizin hasat başladıktan sonra konuşuluyor olması anlamlı mı? Kriz çıkacak demek abesle iştigaldir. Bizim şu anda öyle bir problemimiz yok. İki üç gün önce belli yerlerde yağışlardan dolayı rekolteyi etkileyen hususlar oldu. Şu anda bizim rakamlarımızı anormal etkileyecek bir durum olmadı. Mesela Osmaniye’de dolu yağdı, Ankara’da anormal yağış oldu. Tüm il müdürlüklerimiz yağışları takip ediyor. Bizim geçen yıla göre fazlamız var. İkinci ihracat yasağı getirdik. İçeriden alanlar vardı onlara da yasak getirdik. Bizim kendi ihtiyacımızı yeteri kadar karşılayabildiğimiz bir yıl oldu bu sene. Şu anda bizim gördüğümüz bir şey yok. Dünya bir tedirginlik içinde. Amerika bile Ukrayna’nın elindeki stokları buğdayla ilgili 1.5 milyon tonluk stokları var. 12 milyon tonluk mısırları var. O mısır Amerikalıları, Avrupalıları heyecanlandırıyor. 6-7 milyon ton ayçiçeği çekirdeği var. Bizde de bir hafta sonra Adana’da ayçiçeği hasadı başlayacak. Hasadı yaklaşmış veya hasat dönemine girilmiş ürünler için problem olacak diye düşünmek çok doğru değil.”

Haberin Devamı

YILLIK YAĞIŞ İYİ DURUMDA

Gübre fiyatlarında artıştan dolayı üreticide bir iştahsızlık olduğunu da kaydeden Kirişçi, “Bu yıl şundan dolayı bir eksiğimiz var. Gübre kullanımıyla ilgili sonbaharda fiyatların yüksekliği nedeniyle bir iştahsızlık var üreticide. Onun verime bir yansıması olabilir diye düşünebiliriz. Onu telafi edecek olan yağıştır. Geçen yıla göre yıllık yağış o manada daha iyi durumda. Bu eksikliği giderecek gibi. Geçen yıl 2 bin 250 lira olan buğdayla bu yıl 5 bin 700’e giden buğdayı mukayese ettiğinizde oldukça yüksek. Bunları dikkate almak gerekiyor. Bizim çalışmalarımız var piyasayı takip ediyoruz. Üretici aleyhine önemli bir durum yok, lehine bir durum var. Şu aşamada ürünle, ürün fiyatıyla ilgili çiftçinin memnuniyetsizliği yok. Onları mutlu eden bir fiyat piyasada hakim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DÜNYA ALARMA GEÇMİŞTİ

Rusya-Ukrayna savaşının küresel buğday tedarikini kesintiye uğratması nedeniyle birçok ülke, buğday açığını kapatmak için gözünü Hindistan’a çevirmişti. Ancak dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan’da etkili olan aşırı sıcaklar, tarım sektörünü etkilemiş ve mahsul verimini de tehlikeye atarak söz konusu tedarik sorununu büyütmüştü. Yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda, Delhi yönetimi gıda güvenliğini riske atması sebebiyle ülkeden buğday ihracatı yasakladığını duyurmuştu. Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklama kararı almasının ardından buğday fiyatlarında yılbaşından bu yana yüzde 60’lık artış kaydedilmişti. Euronext borsasında bir ton buğdayın fiyatı 435 Euro’ya kadar yükselmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!