Suriyeli İŞKUR

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli İŞKUR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2016 21:18

Türkiye’de çalışmak isteyen Suriyeliler bir tür İş-Kur gibi çalışan Maharat Merkezi’nin düzenlediği kariyer fuarında özel sektör ve üniversite temsilcileriyle bir araya geldi. Merkezden Nazlı Yırtar, “Suriye krizi acil yardım boyutundan öteye taşındı. Artık kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için yol göstermemiz gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Çalışma Örgütü’nün (ILO) raporuna göre Türkiye’de yaşayan 2.7 milyon Suriyeli mültecinin 1.6 milyondan fazlası çalışma çağında. Ancak yalnızca 300 bininin çalıştığı tahmin ediliyor. Geçen ocak ayından itibaren resmen çalışma iznine sahip Suriyeliler çoğunlukla mevsimlik tarım, inşaat, imalat ve tekstil sektörlerinde istihdam ediliyor. Uluslararası Tıbbi Yardım Örgütü (IMC) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) ortak projesi ‘Maharat Merkezi’, Suriyelilerin istihdam alanında entegrasyonu için çalışıyor. İş hayatına yönelik ücretsiz eğitimler veren ve girişimcilik çalışmalarını destekleyen merkez Taksim’deki Nippon Hotel’de bir kariyer fuarı organize etti. İş arayan veya eğitimlerine Türkiye’de devam etmek isteyen Suriyeliler için düzenlenen fuara ilgi büyüktü.

Maharat Merkezi’nden Nazlı Yırtar, toplumda Suriyelilerin işleri aldıklarına dair bir algı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Oysa Türkiye’deki işsizliğin yalnızca yüzde 0.4’üne etki ediyorlar. Otomotiv veya yan sanayii gibi sektörlerde işverenler çalışan bulamıyor ve ‘Türkler çalışamadığı için seve seve Suriyelileri çalıştırıyoruz’ diyorlar. Suriyelilerin istihdama girişine en büyük engel dil. Çalışma izinleriyle ilgili çok engel kalmadı.”

Haberin Devamı

İŞVERENLER ANLATIYOR

FUARDA 25 stand yer aldı. Aralarında Bilkent, Boğaziçi ve Koç Üniversitesi gibi eğitim kurumlarıyla birlikte Türk, Suriyeli ve uluslararası şirketler de vardı. Bunlardan biri Toyota. İnsan Kaynakları ekibinden Nurgül Diler, “Şu an Suriyeli çalışanımız yok ama aradığımız yetkinliklere sahip çok Suriyeli var. Devletin işverenlere teşvikleri olacak. Biz öncesinde değerlen-direbileceğimiz biri olur mu diye bakıyoruz” diyor. Crosscom Şirketinin kurucusu Ahmet Karayiğit, “Kalifiye iş gücüne nasıl ulaşabileceğimizi bilmiyorduk. Gelen başvuruları değerlendireceğiz. Grafik tasarımcı arıyoruz. İngilizce konuşabiliyorsa Türkçe şart değil” dedi.

ECZACI DA İŞ ARIYOR

MAHARAT Kariyer Fuarı’na katılım yoğundu. Çoğunlukla genç erkekler standlar önünde sıraya girdi. Geçen yıl Türkiye’ye gelen Ahmet Sattuh aslen Şamlı. İşletme Fakültesi mezunu. İthalat-ihracat sektöründe iş arıyor. Dania Abahsh, Suriye’de eczacılık yaparken geçen yıl Türkiye’ye gelmiş. Şunları söylüyor: “Burada artık ne iş olsa yaparım. İş bulmak şu an herkese zaten zor. Ancak savaştan gelip yabancı olarak hayatını sürdüren birine daha zor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!