Son dakika... Memur ve memur emeklisinin alacağı zam belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2021 16:02

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur ve memur emeklisinin 2022-2023 yıllarındaki mali ve sosyal haklarına yönelik 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin sonucunu açıkladı. Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı %5, ikinci altı ayı %7, 2023'ün ilk altı ayı %8, ikinci altı ayı %6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Türk çalışma hayatında ilk defa bu oranda artış önerilmektedir" dedi. Bakan Bilgin ayrıca "3600 Ek Gösterge meselesi bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Hükümet ile memur sendikaları arasında 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde sağlanan anlaşmaya göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet ile memur sendikaları arasında uzlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, sendikalarla sözleşme yapmanın ve uzlaşmanın kolay bir iş olmadığını söyledi.

Prosedürün uzunluğundan ötürü hizmet kollarıyla ilgili tamamlanamayan hususların olduğunu belirten Bilgin, bu konuların bu akşama kadar tamamlanacağını vurguladı. 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde genel hususlar konusunda uzlaşmaya vardıklarını bildiren Bilgin, uzlaşma zemininin bütün kamu görevlilerine ve vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

Haberin Devamı

2022'DE YÜZDE 5+7, 2023'TE 8+6 ZAM

Bilgin, yurttaşları, çalışanları ve kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeyeceklerini ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllardır takip ettiği bir siyasettir bu. Bu ilke etrafında biz de sosyal politika uygulamalarının en önemlisi olan toplu sözleşme mekanizmasını bu şekilde değerlendirmek istedik. Genel çerçevede uzlaştığımızı belirtmek isterim." dedi.

Hükümet olarak ilk tekliflerinin 2022'nin ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci altı aylarında yüzde 6 6 ve enflasyon farkları şeklinde olduğunu anımsatan Bilgin, şunları kaydetti:

"Herkesin merak ettiği ikinci teklifimiz; 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayı yüzde 7 artı enflasyon farkı, yani toplamda yüzde 12'lik artışı önerdiğimizi belirmek isterim. Burada vurgulamam gereken bir şey daha var. 2022 için enflasyon beklentisi baz etkisini de esas alarak yüzde 9. Dolayısıyla 2022 yılı için yaptığımız bu teklifi şartlar içerisinde değerlendirmek lazım. 2023 için bugüne kadar memur sözleşmelerinde verilmemiş bir oranda Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle yüzde 8'lik bir farkı önerdiğimizi ifade etmek isterim. Türk çalışma hayatında memur sendikalarıyla yapılan pazarlıkta ilk defa yüzde 8'lik artış önerilmektedir. İkinci altı ay ise yüzde 6 artış öngörülmektedir. Bunlarda enflasyon farkı saklıdır. Yıllık bazda toplam yüzde 14 artış yaptığımızın altını çizmek isterim."

Haberin Devamı

Son dakika... Memur ve memur emeklisinin alacağı zam belli oldu



"TÜRKİYE TARİHİNDE EN YÜKSEK ORANLARI İÇEREN SÖZLEŞME"

Bilgin, sözleşme kapsamında yüzdelik artışların yanında farklı kalemlerde artışların da yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Hizmet kolları düzeyinde hem genel sözleşme şartlardan yararlanma konusunda bir sendika enflasyonu var. Merdiven altı diyebileceğimiz yapılar var. Onların da önüne geçebilmek için yüzde 1 örgütlenme düzeyi olan sendikaların bundan istifade edebilmesini kararlaştırdık. Memur-Sen Konfederasyonumuzun seyyanen zam talebi vardı. Biz seyyanen zammı karşılama konusunda uzlaştığımız rakamları dikkate aldığımız zaman onun getireceği yükün artık bir sosyal uzlaşmadan çok, ekonomik bir soruna dönüşmemesi için bir başka öneride bulunduk. 135 lira olan toplu sözleşme ikramiyesini doğrudan yaklaşık 2 milyon sendika üyesi çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 400 lira olarak önerdik. Bu konuda da bir uzlaşmaya vardık. Ben yaptığımız sözleşmenin tam anlamıyla bir sosyal dayanışma yaratacak, sosyal politika örneği olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye tarihinde bu düzeyde yapılmış en yüksek oranları içeren bir sözleşmedir."

Haberin Devamı

SÖZLEŞMELİ PERSONEL İÇİN 3+1 YIL FORMÜLÜ

Bakan Bilgin, 3600 Ek Gösterge ve sözleşmeli kamu çalışanlarının durumuyla ilgili, şunları söyledi:
"3600 Ek Gösterge meselesi Memur-Sen'in katıldığı bir çalışma grubuyla bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır. Kanun gerektiren bir şeydir. Biz çalışmamızı yaptıktan sonra kanun çıkartmak Meclisin inisiyatifinde. Diğer bir mevzu, sözleşmeli çalışanlar konusu. Orada da 3 1 ilkesini benimsedik. Onun da teknik ayrıntısını arkadaşlarımız hazırladı. Bu konuda yerel yönetimlerin çalışanlarına karşı yürütülebilecek bir haksızlığı gidermek için de ilgili düzenlemelerin yapıldığını ifade etmek isterim."

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sefer Şener memur zammı açıklandıktan sonra konuyu CNN Türk'te değerlendirdi. Şener'in açıklamalarından notlar; 

Haberin Devamı

Sendikalar için yüksek düzeydeydi. Sendikaların önerisi yüzde 21+ 600 lira seyyanen zam şeklindeydi. Öneri şunlardı. Sayım Bakan açıkladı. Bir de bunun dışında özellikle bu tür görüşmelerde memur zamları ile ilgili 2 önemli kıstasa dikkat ediliyor. Yani bunlardan en temel olanı en önde geleni enflasyon rakamları yani bundan sonraki süreçte çünkü biliyorsunuz bu zamlar 2022 zamları. Şu anda dolayısıyla o dönemde enflasyonun ne olacağı önemli.

Öncelikle beklentilere bakıyoruz. Merkez Bankamızın 2022 yılı için beklentisi 7.8 enflasyon rakamı olacak. IMF'in beklentisi yüzde 9 civarında. Tüm anketler ve araştırmalar yüzde 7.8 ile 12.5 aralığında değişiyor. En yüksek araştırma 12.5 en düşük beklenti 7.5 seviyelerinde.

Haberin Devamı

Yüzde 12'in üzerinde bir rakam verildi. Şunu gördük enflasyon rakamı 12.5'lara en yüksek seviyesine göre belirlenmiş. Verilen rakamlar iyi diye değerlendiriyoruz. Enflasyon rakamları yüksek çıktığı sürece ne kadar verirseniz verin beklentiler de artıyor. Maaşlar üzerine yansıması lazım. Ne kadar yüksek belirlerseniz o kadar beklentiyi arttırıyorsunuz.

Zammın üzerinde enflasyon verirsem telafi edeceğim deniyor. En önemli kısmı bu zaten. Hükümet bunu tekrardan telafi etmek zorunda. Anlaşma sağlanması iyi diye düşünüyorum. İstediğiniz rakamı verin topluluğun beklentisini yüzde 100 karşılayamazsınız.

Şöyle söyleyelim sendika beklentisi yüzde 21+ seyyanen zam artı yüzde 3 refah payı. Kamuoyu tarafında enflasyonun bazı dallarında yüksek beklenti doğrultusunda sendikalarda bu rakamları yüksek seviyelerde tutuyor. 12 ay sonrasını ilgilendiren gelişme. IMF yüzde 9 diyor. Yüzde 12 verilmiş olması anlaşılır bir durum.

3600 ek gösterge meselesiyle ilgili tamamlanacak dendi. Orada ciddi bir çaba sarf edilmesi gerekiyor. Kanun çıkarılmalı. 4 meslek grubunda lisan mezunu, doktora mezunu olanlar da var. Bunlar alınca bu denli donanımlı olanların 2200 ek göstergede kalmaları gibi fiili bir durum oluşuyor.

2022 bu protokol çerçevesinde ele alınıyor. 3600 çözülme olasılığını bekleyen 1.2 milyon memur var. 3600 ek gösterge gerçekleşirse sadece memurlarda en alt düzeyde 500 en üstte 1200 TL'yi aşan bir emeklilerde dahil artış gerçekleşiyor. Yüzde 10-15'lik emekli ikramiyesinde artış gerçekleşiyor. Kanun gerekiyor bunun için.

Bugünkü görüşmeler sadece kamu görevlileriyle alakalı görüşmeler memurlar anayasada sözleşmeliler... Sözleşmeli de olsa memur. Tamamını kapsıyor baktığınızda. İşçilerin toplu sözleşme hakları var. Grev hakları var.

Memur sendikalarının beklentisine yaklaşılmış durumda. Burada asıl olan enflasyonda kalıcı beklentileri karşılamak. 2022-2023 için beklentiler bu yönde.

Son dakika... Memur ve memur emeklisinin alacağı zam belli oldu


'TOPLU SÖZLEŞMEMİZİ AZ ÖNCE İMZALADIK'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 6’ncı Dönem Toplu İş Sözleşmesinin imzalandığını duyurdu. Bakan Bilgin, görüşme sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada "6’ncı Dönem Toplu Sözleşmemizi az önce gece saatlerinde imzaladık. Kamu çalışanlarımız için son yıllardaki en yüksek kazanımlar, istikrarla büyümeye devam eden güçlü Türkiye’nin en önemli göstergesidir. Tüm kamu çalışanlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. 

’SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ’

Bakan Bilgin, yaptığı açıklamada pandeminin etkilerine rağmen, işçileri enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek, "Memur sendikalarımızla varmış olduğumuz anlaşmaya göre kamu personelimizin 2022-23 yılları maaşlarındaki kümülatif artış oranları yüzde 30 ile 35 arasında değişmektedir. Pandeminin dünyayı sarsan ekonomik etkilerine rağmen çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzün arkasındayız. Kamu çalışanları için tarihi değişim. 3600 ek gösterge çalışmalarını bu sözleşme döneminde tamamlıyoruz" dedi. 

Memur zammı sonrasında İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sinan Alçın CNN Türk'te açıklamalarda bulundu. Alçın'ın açıklamalarından notlar; 

Zam oranlarından ziyade ek göstergeyle ilgili bir taraftan beklentiler diğer taraftan 4C kapsamında çalışan personelin tam zamanlı kadroya alınmasıyla ilgili beklentiler oluşuyor. 4 meslek grubu var. Hemşireler, din görevliler,, öğretmenler ve polislerin beklentileri var. Bakan düzenleme yapılacağını belirtti.

2021'e baktığımızda en son 14.1'di beklenti. Henüz 2021'i bitirmeden 2022 için net tahminde bulunma şansım9ız yok. Yakın dönem gelişmelere bakmak lazım. Yüzde 12 gelecek yıl enflasyonu açısından Merkez Bankası beklentileri açısından altında ama piyasa beklentileri açısından anlaşılabilir bir oran. Farklı maaş düzeyine yansımaları da önemli.

135 liralık seyyanen zammın 400 liraya çıktığını görüyoruz. Bu iyidir yeterlidir diyemeyiz. Ama uzlaşı olduğunu görüyoruz. Pandemi döneminin yarattığı etki dar kesimlerin harcama yaptığı alanlarda ciddi artışlar ortaya çıkıyor. Revizyon olacak zaten.

Birikimli enflasyon etkisi dediğimiz bir şey var. 1 yılda yüzde 15 sonrasında yüzde 12 artış olduğunda önceki yılları da düşünmek lazım. Satın alma gücünün nasıl yıprandığını buradan anlıyoruz.

Gerçek anlamda artışa geçtiğinde ortaya çıkacaktır. Enflasyonun çözülmesi gerekiyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!