Sınırda karbon için yeni finansman yolda

Güncelleme Tarihi:

Sınırda karbon için yeni finansman yolda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2023 07:00

İSO Yeşil Gündem Sohbetleri’nde sınırda karbon finansmanı için beklenen açıklama geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, sanayiciler, KOBİ’ler ve teknoloji girişimleri için sunulacak 450 milyon dolarlık yeşil finansmana dikkat çekerek, “Finansman konusunda çalışıyoruz. Demir çelik, alüminyum ve çimento gibi sektörlerin dışında yapı inşaat ve tekstilin de önceliklendirilecek sektörlerden olacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) gerçekleştirdiği Yeşil Gündem Sohbetleri’nde AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ele alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, haziran ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açıkladığı sanayiciler, KOBİ’ler ve teknoloji girişimleri için sunulacak 450 milyon dolarlık finansmana dikkat çekerek, “Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu finansman konusunda çalışmalarımızı yapıyoruz. Demir çelik, alüminyum ve çimento gibi sektörlerin dışında yapı inşaat ve tekstilin de yakın zamanda önceliklendirilecek sektörlerden olacağını düşünüyorum” dedi. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü ise “Bu sürecin kolay olacağını düşünmek birçok tarafı hayal kırıklığına uğratabilir ” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘DIŞINDA KALAMAYIZ’

“Oyunun kurallarını Türkiye’nin en büyük ticaret partneri yeniden kurguluyor” diyen Dr. Ali Murat Sürekli, “Dışında kalma şansımız yok. Zaman kaybetmeden adapte olmamız gerekiyor. Çelik, alüminyum, çimento ve gübrede çalışmalarımızı başlattık. Çelik ve alüminyum çalışmamız neticelendi, çimento son noktada. Tablo ürkütücü değil, yapamayacağımız bir konu yok” yorumunu yaptı.

FARKINDALIK HEDEFİ

Şu anda Türkiye’de yaklaşık 56 tane entegre çimento fabrikası, 21 tane öğütme tesisi ve 120 milyon tonluk da kurulu çimento kapasitesi olduğunu ifade eden Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği CEO’su Volkan Bozay, “SKDM’yi de bir dönüşüm olarak değerlendiriyoruz. Biz bu dönüşümü yapmak zorundayız” dedi. SKDM için farkındalık yaratmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Duygu Saymen Gazeteci ise “Yaşadıkları zorluklar sebebiyle KOBİ’ler yeşil dönüşüme odaklanmayı erteleyebiliyor. Bu kapsamda tüm sektörlerde farkındalık oluşması için çalışmalarımızı artırmalıyız” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği’ndeki çelik üreticilerinin önemli destekler aldığını kaydeden Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Teknik İşler Direktörü Hasan Akbulut, “Enerji verimliliklerinin artırılması ve atık ısıların kazanımı konusunda hızlı bir aksiyon başladı ve devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ANA KONU KOBİ’LERİN DÜNÜŞÜMÜ’

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe de konuşmasında, KOBİ dönüşümüne dikkat çekti. Sultan, “Büyük firmalar zaten yol almış vaziyette. KOBİ’ler söz konusu olduğunda işin zor olduğunun farkındayız. Çağımızın üretim ve tüketim anlayışını belirleyen yeşil dönüşüm; hizmetten eğitime, sağlıktan sanayi üretimine kadar tüm sektörleri zincirleme olarak etkiliyor. Bu doğrultuda teknoloji odaklı üretimin önemi artarken küresel anlamda rekabetçi olabilmek için sanayinin daha yeşil, daha döngüsel ve daha dijital olması bir gereklilik halini alıyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!