Sigortacılık ilk üç ayda yüzde 105 büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılık ilk üç ayda yüzde 105 büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sigorta sektörü 1998 yılına hızlı girdi. İlk üç ayda sigorta sektörünün prim üretimi yüzde 105 artarak, 114 trilyon liraya ulaştı. Sigorta sektöründe en büyük artış sağlık branşında yaşandı. Sağlık branşı geçen yıla göre yüzde 157 büyüdü. İlk üç aylık prim üretimi 13.1 trilyon lira oldu.

1998'in ilk üç ayına hızlı giren sigorta sektörü geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 105 artış sağladı. Geçen yıl ocak-mart aylarında 55 trilyon 898 milyar lira prim üretimi sağlayan sigorta sektörü, bu yılın aynı döneminde 114 trilyon 392 milyar liraya ulaştı.

Sağlık yüzde 157 artış ile yine tüm branşlar içinde en hızlı büyüyen branş olurken, kaza branşı da pastadan yüzde 44 ile en büyük payı alıyor.

Hayat branşındaki ilk üç aylık artış yüzde 114 oldu. Geçen yıl ocak-mart aylarında 9.1 trilyon liralık prim üretimi gerçekleştirilirken, bu yılın aynı döneminde 19.5 trilyon lira prim üretildi. Yılın ilk üç ayında sağlık branşı geçen yıla göre yüzde 157 büyüdü ve prim üretimi 5.1 trilyon liradan 13.1 trilyona yükseldi. Yangın branşının ilk üç aylık prim üretimi geçen yıla göre yüzde 94 artarak, 11.4 trilyon liradan 22.1 trilyona çıktı. Nakliyat branşındaki prim üretimi geçen yıla göre yüzde 73 arttı ve 4.2 trilyon liradan 7.3 trilyona ulaştı.

Kaza branşındaki artış yüzde 100 oldu. Geçen yılın ilk üç ayında kaza branşında 23 trilyon lira prim üretimi gerçekleştiren, bu yılın aynı döneminde prim üretimi 46 trilyona çıktı.

15 SİGORTA ŞİRKETİ

Sektörde en düşük artış Ziraat branşında yaşandı. Geçen yıl 427 milyar lira prim üretiminin gerçekleştiği Ziraat branşı, bu yıl yüzde 3 büyüdü. İlk üç ayda 439 milyar lira prim üretildi.

Yılın ilk üç ayında sigorta sektöründe gerçekleşen prim üretiminin yüzde 66'sını 15 sigorta şirketi sağladı. Ak Sigorta yaklaşık 9 trilyon lirayla en fazla prim üretimi gerçekleştiren şirket olurken Ak Sigorta'yı Şark, Anadolu Hayat, Anadolu, Oyak, Halk, Başak, Halk Yaşam, Güneş, İsviçre, Ray, Başak Hayat, Şark Hayat, AGF Garanti, CU izledi.

Hayat ve sağlık branşında ilk 15

Anadolu Hayat7.205.981
Halk Yaşam5.652.361
Başak Hayat3.033.126
Şark Hayat2.874.528
Güneş Hayat2.054.661
İhlas Hayat1.060.000
Halk889.000
Başak810.000
İsviçre Hayat794.459
Emek Hayat776.526
American Life773.146
Demir Hayat744.060
Akhayat714.927
Axa Oyak Hayat702.056
CU Hayat611.034

Sigortada eğitim atağı sürüyor

Bayındır Sigorta çalışanlarına yönelik bir seminer düzenledi. Bayındır Sigorta genel müdürü, genel müdür yardımcısı ve eğitim bölümü elemanları ile eğitim veren servislerin müdürlerinden oluşan bir gruba Rota Eğitim firması tarafından ‘‘Eğitimcinin eğitimi’’ semineri verildi.

Oyak Sigorta'dan acentelere eğitim... Oyak Sigorta'nın Karadeniz Bölge Müdürlüğüne bağlı acenteleri Samsun'da Eğitim Toplantısı'nda buluştular. Yangın ve mühendislik branşlarında karlı portföyün oluşumunu amaçlayan eğitimi Oyak Sigorta Teknik Müdürü Meneşke Orhonlu ve yardımcısı Murat Dişçi sundu.

İhlas Sigorta acente sohbet toplantıları düzenlemeye devam ediyor. Bu toplantılara 3'er aylık periyodlarla devam edilmesi düşünülüyor. Acenteler, branşlar bazında, üretim ve hasar prim rasyosu bakımından birbirine yakın karakteristik özellikte 5'şerli guruplar halinde toplantılara katılıyorlar.

Şeker Sigorta'nın eğitim atağı devam ediyor. 1998 yılını eğitim alanında atılım yılı olarak gören Şeker Sigorta, 1998 yılında İstanbul'da kurulan 42 acente mensubu için Genel Müdürlük binasının eğitim salonunda 3 eğitim semineri verdi.

Commercial Union Sigorta, tüm acente çalışanlarına yönelik eğitim seminerleri veriyor. Commercial Union yöneticileri tarafından verilen eğitimlerde, temel bilgisayar eğitimi ile birlikte kullanılar tüm ürünlerin açıklanması, poliçe çıkartılması, riziko teftiş uygulamaları ve hasar uygulamalarının işleyişinin üzerinde duruluyor.

AGF Garanti ‘sağlıkta’ büyümeyi hedefledi

AGF Garanti Sigorta Grubu Genel Müdürü Göktürk Tütüncü, 1998 yılına hızlı girdiklerini söyledi. AGF Garanti'nin hayat ve sağlık sigortalarında gelişmeyi hedeflediğini belirten Tütüncü, banka network'üyle gelişmeye öncelik vermeyi düşündüklerini bildirdi.

Tütüncü AGF Garanti'nin 98 hedeflerini şöyle anlattı:

‘‘AGF Garanti Grubu'nun hedefi her zaman yeni projelere öncülük yapmaktır. Kredi sigortacılığı, özel emeklilik sigortacılığı gibi fon yaratıcı ürünler bu projelerin başlıcalarıdır. COFACE ve Doğuş AGF ortaklığında kurulması planlanan kredi sigortacılığı şirketi, sektörde ihtisas sigortacılığı alanında kurulan ilk şirket olacaktır. 98 yılında sektöre katkıda bulanmayı hedeflediğimiz diğer ürünler ise restoran, market, akaryakıt istasyonu paket poliçeleri, banka sigortacığılında hayat ürünlerinin geliştirilmesi, diş sigortası, alternatif eğitim sigortası, asistans konseptinin yaygınlantırılmasıdır. Ayrıca Haziran ayı başında Internet sigortacılığı faaliyetine geçilecektir. Hazırlıklarımız son aşamasına gelmiştir. İnternet sistemi vasıtasıyla müşterilerimize grubumuz hakkında bilgi verebilecek, yeniliklerimizi sunabilecek ve bu sistemle satış yapabileceğiz.’’

Doğan Hayat Sigorta Boğaziçi'ne sponsor

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Kulübü tarafından organize edilen International Cultural and Academic of Engineering Students (ICAMES), bu yıl 9-15 Mayıs 1998 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştiriliyor. ICAMES öğrenciler tarafından gerçekleştirilen Türkiye'de tek, dünyada da sayılı uluslararası bir proje yarışmasıdır. Doğan Hayat, yurtdışından katılan 60 öğretim görevlisi ve öğrenciyi bir hafta boyunca ferdi kaza sigortası ile güvence altına aldı.

Halk Yaşam Kadıköy'de

Halk Yaşam Kadıköy Bölge Yönetmenliği'nin açılışını kutladı. Ocak 1997 tarihinden beri hizmet veren Kadıköy Bölge Yönetmeliği'nin açılış kokteyline Halk Yaşam'ın üst düzey yöneticileri ve davetliler katıldı. Kadıköy yakasındaki sigortalılara daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla açılan Bölge Yönetmeliği'nde müşteri hizmetleri de dahil olmak üzere tüm işlemler yapılabiliyor.

Ray Sigorta'nın genel kurulu

Ray Sigorta 39'uncu hesap yılına ait genel kurul toplantısı yapıldı. 1997 yılı içerisinde hisselerinin yüzde 15'i halka arzolunan ve İstanbul Borsası'nda işlem görmeye başlayan Ray Sigorta, 97 yılı faaliyetleri ile ilgili hissedarlarına bilgi verdi. 1997 yılı içerisinde kurulan Doğan Hayat Sigorta'nın yüzde 40'ına iştirak eden Ray Sigorta, Genel Müdürlüğü'nü taşımak üzere İstanbul Kefeliköy'de bir bina satın aldı.

Halk Sigorta'dan tiyatroculara ödül

Halk Sigorta tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu. Yıldız Kenter-Muhsin Ertuğrul Ödülü, Suna Pekuysal-Nisa Serezli Aşkıner Ödülü, Selim İleri ise Cevat Fehmi Başkut Ödülünü kazandı. Bunun dışında, 13 ayrı dalda başarılı bulunan tiyatroculara ödül verildi. Halk Sigorta sanata destek programı kapsamında şimdi de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü öğrencilerine kendi oyunlarını sergilemek için destek oluyor. Öğrenciler, ‘‘Çiğden Talu'ya Selam’’ adlı müzikal ve ‘‘Karmakarışık’’ adlı farsı Halk Sigorta'nın prodüksiyon desteği ile sergiliyorlar.

Marmarisspor'un sponsoru İhlas

İhlas Sigorta bir yıl süreyle Marmarisspor'a sponsor oldu. Maçlarda ve antremanlarda kullandıkları tüm forma ve eşofmanları İhlas Sigorta tarafından hazırlatılan Siyah-beyazlı ekip, play-off maçları dahil, tüm maçlara İhlas Sigorta yazılı göğüs reklamı ile çıkacak.

Batı Sigorta, Diş Kongresi'nde

Batı Sigorta, Türk Endodonti Derneği'nin düzenlediği 6'ıncı Uluslararası Endodonti Kongresi'ne sponsor olarak katıldı. Batı Sigorta'nın da katkılarıyla gerçekleşen kongreye konuşmacı olarak Avrupa ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden profesörler, öğretim üyeleri ve diş hekimleri katıldılar.

Universal hayat 6'ıncı yılında

Türkpetrol Holding'e bağlı olarak faaliytet gösteren Universal Hayat Sigorta, kuruluşunun 6'ıncı yılını kutluyor. Bugün sağlık branşında 16, hayat branşında 5 ürüne sahip şirket 170 kişilik personeli , 110 acenta ağı ile hizmet veriyor. Universal Hayat Genel Müdürü Ali Aktuğ, şirketin kuruluşundan beri istikrarlı ve hızlı bir büyüme gösterdiğini belirterek, ‘‘6'ıncı yılımızda sigortalılarımıza verdiğimiz yüzde 171'lik kâr payı ile bu başarıyı perçinlemiş olduk’’ dedi. Aktuğ, uygulayacakları yeni stratejilerle de sektörde lider olmayı hedeflediklerini vurguladı.

Işık'tan Kan Haftası'na destek

Işık Sigorta Genel Müdürlüğü'nde çalışan personel, Kızılay Kan Haftası'na destek vermek amacıyla kan verme kapmanyası başlattılar. Genel Müdür Mustafa Başarı olmak üzere Işık Sigorta çalışanları kan verdiler. Bu arada Türkiye kan verme şampiyonu ve Işık Sigorta acentesi olan Erdal Soysal 92'inci kez kan vererek, kampanyaya destek verdi.

Şark Sigorta seminer düzenledi

Şark Sigorta, sigorta şirketleri ve acente ilişkileri (hayat dışı) konulu bir seminer düzenledi. Seminerin açılış konuşmalarını İ.A.V. Başkanı Orhan Dikmen, Koç Holding Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Tevfik Altınok ve Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen yaptı. Seminerde ‘‘Sigorta Acentelerinin Kurumsallaşması ve Profesyonelleşmesi’’ konusu ile ‘‘Avrupa Sigorta Pazarındaki Dağıtım Kanalları ve Acentelerin Rolü’’ konuşuldu.

Genel Sigorta 50 yaşında

Türkiye Genel Sigorta acenteler toplantısı Antalya-Kemer Magic Life Tatil Köyü'nde gerçekleşti. Bu yıl 50'inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Genel Sigorta'nın Genel Müdürü Hulusi Taşkıran, ‘‘Mali bünyesi kuvvetli Genel Sigorta hiçbir zaman gelecekten taviz vermeyecektir’’ dedi. Toplantıda 1998 yılı hedef ve ödülleri de belirlendi.

Batı Sigorta'dan bilanço yemeği

Batı Sigorta 1997 yılı sonunda elde ettiği başarıyı kutlamak amacıyla biraraya geldi. Yemekte konuşan Batı Sigorta Genel Müdürü Faruk Ömrüuzak 1998 yılının geçen yıla oranla çok daha başarılı geçmesi ve iyi sonuçlar için dayanışma ve istikrarın devam etmesini istedi.

Emergency Service Med-Net'le anlaştı

Türkiye'nin en yaygın hizmet ağına sahip olan acil müdahale ve acil yardım kuruluşu Emergency Service, Med-Net ile anlaştı. Yapılan bu anlaşma sonucunda Med-Net üyelerine iyi bir hizmet vermeyi amaçladıklarını belirten Emergency Service Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Merter Demirdelen, bünyelerinde bulunan acil müdahale ve acil yardım konularında uzman doktorlarını ve ambülanslarını Med-Net üyelerine tahsis edeceklerini söyledi. Emergency Service bünyesinde ülke çapında 1685 acil doktor, 1000'in üzerinde kara ve 6 noktadan kalkışlı olmak üzere hava ambülansları bulunuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!