Sıfır emisyon için yol haritası hazır

Güncelleme Tarihi:

Sıfır emisyon için yol haritası hazır
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2024 07:00

2053 emisyon hedefleri doğrultusunda; alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı hedeflediklerini açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Gelecek dönemde yol haritalarımız kapsamındaki eylemlerin uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olacak bir yatırım planını hayata geçireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Sektörel Düşük Karbonlu Yol Haritaları Tanıtım Programı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır,  Türkiye’nin sektörel düşük karbonlu yol haritası kapsamında hazırlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu çalışmanın işletmelerin karbon ayak izlerini azaltacağını ve yeşil dönüşümlerinde önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti. 2053 emisyon hedefleri doğrultusunda; alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 emisyon azaltımı, gübre sektöründe ise sıfır emisyon hedeflediklerini kaydeden Bakan Kacır, 2053 net sıfır emisyon hedefine, sanayicilerle, girişimcilerle, ihracatçılarla ve akademisyenlerle birlikte ulaşacaklarına dikkat çekti. Kacır, “Ayrıca hedeflere uygun üretim teknolojileri, yatırım ihtiyaçları ve politikalarını da değerlendirdik.  Önümüzdeki dönemde yol haritalarımız kapsamındaki eylemlerin uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olacak bir yatırım planını hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AB’YE İHRACATIN YÜZDE 13’Ü 

İklim değişikliğinin; çevresel ve sosyo-ekonomik sonuçlara yol açabilecek çok yönlü ve küresel bir sorun olduğunu belirten Kacır, “Sanayicilerimiz ve yatırımcılarımız için destek mekanizmalarının bu anlayışla oluşturuyoruz. Organize sanayi bölgelerimizde yeşil ve teknolojik çözümler içeren altyapı, ileri atık su arıtma tesisleri, su geri kazanımı, GES, sıfır atık, biyogaz tesisi projeler için çalışmaları başlattık” dedi. Özellikle üretim zincirlerinin ilk aşamalarında lokomotif sektörlere temel girdi sağlayan ve Avrupa Birliği ile ihracatımızın yaklaşık yüzde 13’üne karşılık gelen alüminyum, çelik, gübre ve çimento sektörlerinin sera gazı salınımının azaltılması için harekete geçildiğini vurgulayan Kacır, “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının destekleri ve ilgili paydaşlarımızla birlikte, bu 4 sektörün her biri için Düşük Karbonlu Yol Haritamızı hazırladık. Yol haritalarımız kapsamında sektöre özgü öngörülen emisyon azaltımlarını tespit etmiş olduk” diye konuştu.

237 TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ KURULMASINI SAĞLADIK

Haberin Devamı

İklim değişikliğine adaptasyon ve uyuma hizmet eden Ar-Ge çalışmalarını planlamak ve koordine etmek üzere; TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü’nü kurduklarını ifade eden Fatih Kacır, “BiGG Yeşil Büyüme Çağrıları kapsamında yeşil büyümeye hizmet eden öncelikli Ar-Ge ve yenilik konularında 237 teknoloji girişiminin kurulmasını sağladık. TÜBİTAK tarafından hazırlanan ‘Sektörel yeşil büyüme teknoloji yol haritaları’ ile de ekonomimiz için kritik önemi haiz, demir- çelik, alüminyum, çimento, gübre, plastik ve kimya sektörlerinde sanayi kuruluşlarımızın teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettik. Çığır açıcı araştırma ve yenilik temelli çözümler için tüm paydaşlarla birlikte 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedeflerimizi belirledik.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI ALANDAN ALINAN PAY ARTACAK

Alüminyum, çelik, çimento, gübre gibi öncelikli sektörlerde Türkiye’nin küresel değer zincirlerine entegrasyonunu daha da güçlendireceklerini kaydeden Bakan Fatih Kacır, “Uluslararası yatırımlardan alacağımız payı arttıracağız. Tabi sanayimizin yeşil dönüşümünü gerçekleştirirken ‘teknoloji üreten, güçlü Türkiye’ yaklaşımımız doğrultusunda ihtiyaç duyduğumuz yeşil teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliştirecek ve ihraç edecek altyapıyı da birlikte inşa edeceğiz.” dedi.  

 

BAKMADAN GEÇME!