‘Sıfır atıkla 65 milyar lira kazanç sağlandı’

Güncelleme Tarihi:

‘Sıfır atıkla 65 milyar lira kazanç sağlandı’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2023 07:00

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum, BM-Habitat tarafından düzenlenen Dünya Şehirler Günü Zirvesi’ne katıldı. ‘Herkes İçin Sürdürülebilir Geleceğin Finansmanı’ oturumunda konuşan Kurum, küresel iklim mücadelesinde Sıfır Atık projesinin önemini vurguladı.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevi döneminde iklim değişikliği ile mücadele için önemli adımlar atıldığını belirten Kurum, “81 ilimize hedefler belirledik. Bu hedefler doğrultusunda şehirlerimizin döngüsel ekonomi anlayışıyla, yeşil ekonomi anlayışıyla ve 2053 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda çalışmalar yaptık. En son bunu taçlandıran kısmı da iklim değişikliği kanunu oldu. İnşallah gazi meclisimizde iklim değişikliği kanununu da onaylayarak koymuş olduğumuz hedefler doğrultusunda adımlarımızı atmaya devam edeceğiz” dedi. “Yaklaşık 6 yıl önce Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde başlattığımız Sıfır Atık projesi küresel çevre hareketine dönüştü” diyen Murat Kurum projenin kazanımları için şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

“Geri dönüşüm oranımız projeye başladığımızda yüzde 8’ler seviyesindeydi. Şu an yüzde 30 seviyesinde.

SU VE ENERJİ TASARRUFU

Bu 6 yıllık çalışmayla ne kazandık? 347 milyon ağacın kesilmesini engelledik ve 17.5 milyon insanımıza eğitim verdik. 65 milyar lira ekonomik kazanç elde ettik. 530 milyon kilovat saat enerji, 572 milyon metreküp su tasarrufu elde ettik. Bu tasarrufları sürdürülebilir hale getirmemiz lazım.”

İklim değişikliğiyle mücadeleyi Türkiye’nin tek başına yapamayacağına vurgu yapan Kurum, “Gelişmekte olan bir ülke olarak aslında gelişmiş ülkelerin dünyaya verdiği zarar noktasında bir mücadele ortaya koyuyoruz ve bu mücadeleye ortak olmak amacıyla Paris Anlaşması’na taraf olduk. Meclisimizde de bu anlaşmayı onayladık. İstiyoruz ki gençlerimizin, çocuklarımızın umudu olan bir geleceği olsun. Yeşille doğayla iç içe yaşayabilecekleri, savaşın olmadığı, barışın hâkim olduğu bir gelecek olsun istiyoruz ve bu mücadeleyi de her alanda yapmaya gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!