Sicili bozulmadan yapılandıralım

Güncelleme Tarihi:

Sicili bozulmadan yapılandıralım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2017 21:42

Ödemesini aksatmayan firmaların borçlarının yapılandırılması gerektiğini söyleyen ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Bugüne kadar ödemesini hiç aksatmamış firmaların da dara düşebilecekleri düşünülüp bununla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılmalı” dedi. 

Haberin Devamı

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları kapsamında ödemeleri temerrüde düşmüş şirketlerin borç yapılandırmasından yararlandığını belirterek, “Halbuki bunlar zaten hastalanmış firmalar. Asıl borcunu aksatmamış, sicili düzgün firmaların da dara düşeceği düşünülür bunların da borçları yapılandırılmalı. Bununla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılmalı” dedi. Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurda yaşanan artışın döviz borcu olan ve açık pozisyonda yakalanan firmalar açısından ciddi olumsuzluk yarattığını söyledi.

DÜZENLEME YAPILMALI

Kur zararlarının 2016 sonundaki bilançolarda görüleceğini dile getiren Özdebir, bu açıdan bakıldığında Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan EKK kararları kapsamındaki tedbirlerin firmalara, kendilerini toparlayabilmeleri için zaman kazandırması anlamında önemli olduğunu ifade etti. Tedbirlerin, bu ay içinde hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Özdebir, birtakım mevzuat düzenlemelerinin yapılması gerektiğini savundu. Özdebir, şöyle konuştu: “Mevcut mevzuata göre banka sözleşmelerinde borçların yapılandırılmasıyla ilgili tadilat yapıldığında, firma, yakın izlemede olan ikinci sınıf kredi müşterileri sınıfına atılıyor. Firmaların borçları sicilleri bozulmadan yapılandırılmalı.”

Haberin Devamı

Küresel ekonomide en kötü dönemin geride kaldığını dile getiren Özdebir, firmaların iyi bir döneme sağlıklı bir şekilde geçiş yapmaları açısından cari kredilerin yapılandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Özdebir, “Sicili bozulanlar bozuldu zaten. Başkalarının sicilinin bozulmasına fırsat vermeyecek şekilde tedbirlerimizi almalıyız” dedi.

 KREDİ MEVZUATINDA DÜZENLEME YAPILMALI

KREDİ Garanti Fonu’nun (KGF) bu gibi firmalara ek teminat vermesi suretiyle bu borçların yeniden yapılandırılacağının konuşulduğunu anlatan Özdebir, bunun, söz konusu firmaların yine takipteki firmalar arasına alınmasını gerektirdiğini ifade etti. Hazine’nin EKK tedbirleri kapsamındaki 20 milyar liralık teminatının bu gibi firmaların talepleri karşısında bir anda eriyebileceğinin altını çizen Özdebir, “Burada topu KGF’ye atmadan, bankaların da ellerini taşın altına koymaları ve borçları yapılandırmaları lazım. Kredi mevzuatında yapılacak düzenlemeyle bunun önü açılmalı” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!