Şehir içinde dinamit olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Şehir içinde dinamit olur mu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 13:00

Son dönemlerde, dinamit kullanarak inşaat temeli atma işlemleri hız kazandı. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte, kimi binaların yıkımı için de patlayıcı kullanıldı. Dün de, Başbakan Erdoğan’ın Üsküdar’daki evine yakın bir yerde inşaatın temel kazısında kullanılan dinamit bir işçinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Haberin Devamı

Üsküdar Kısıklı Caddesi’nde dün hareketli saatler yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın evine 200 metre uzaklıktaki bir inşaatın temel kazısında patlayan dinamit bir işçinin ölümüne sebep oldu.

Kısıklı Caddesi’nde helikopter pistinin karşısında bulunan bir inşaatın temel kazısında saat 15.30 sıralarında patlama meydana geldi.

Patlamanın kazı sırasında kullanılan bir dinamitten kaynaklandı. Patlamanın Başbakan Erdoğan’ın evine 200 metre uzaklıkta olması nedeniyle çevrede bulunan sivil ve resmi bütün polis ekipleri olay yerine gitti. Patlamada bir işçinin olay yerinde hayatını kaybetti.

Olayın nasıl olduğu ile ilgili emniyetin araştırmaları sürerken, uzmanlar, özellikle kent içi inşaat çalışmalarında dinamit kullanımının önemine vurgu yapıyor.

Haberin Devamı

BAŞIBOŞ KULLANIM SORUNU

Patlayıcı Mühendisliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Kahriman, inşaat çalışmalarında patlayıcı madde kullanımının kuralsız yapılmaması gerektiğine işaret etti. Özellikle bir çok metro inşaatında patlayıcı madde kullanıldığına işaret eden Kahriman “Usulüne uygun kullanıldığında hiçbir sorun olmuyor. Teknolojik kullanımı söz konusu. Sahada 100-150 kadar patlayıcı mühendisi var. Ancak, başıboş ve kuralsız kullanımda sorun oluşur. Kontrollü yapılması gerekir. Kuralına uygun yapıldığında sorun çıkmıyor” dedi.


KENT MERKEZİNDE YAPILMAMALI

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe kent merkezlerinde dinamitle patlama yapılmasına karşı olduğunu belirtiyor. Gökçe dinamitle patlama yapılsa bile bunun dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini ifade ediyor. Cemal Gökçe sözlerini, “ Kent merkezlerinde dinamitle patlatılarak çalışmalar yapılmamalı. Bunun yapılmasada dikkatli olması lazım uzmanlar tarafından. Çevreyi sarsmayacak şekilde olması lazım. Bu kent sahipsiz bir kent. Çok ciddi sonuçlar doğurucak. Dinamitle yapılan kazı işlemleri bölgede bulunan yapılara yıkılmayacak olan yapılara da zarar veriyor. Son derece ilkel bir yöntem. İnşaat firmaları avantajlarına yönelik olarak dinamitle patlatma yöntemini sürdürüyor” diyerek noktaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!