Sanayicilerden ‘sigorta zorunlu olsun’ talebi

Güncelleme Tarihi:

Sanayicilerden ‘sigorta zorunlu olsun’ talebi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2024 07:00

Sigorta sektörünün temsilcileri ile sanayiciler İzmir Ticaret Odası’nda bir araya gelerek 2024 yılını değerlendirdiler. Egeli sanayiciler, özellikle Kahramanmaraş depremi sonrasında işyerlerine sigortanın zorunlu olması gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

İzmir’de, sanayiciler ile sigortacıların buluştuğu toplantıda sanayi kesimine yönelik sigortaların zorunlu olması gerektiği belirtildi. Sigortacılar ile sanayiciler 15 Ocak’ta, İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Toplantıya; Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Genel Sekreter Özgür Obalı, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem konuşmacı olarak katıldı.

-Toplantıda konuşan TSB Başkanı Uğur Gülen, 2023 yılında, yüksek enflasyon, iklim değişikliği, afetler nedeniyle dünyada sigortacılığın zor bir dönemden geçtiğini belirterek, dünyada artan reasürans maliyetlerinin sigorta şirketlerinin maliyetlerini de artırdığını, bunun da sanayicilerin sigorta fiyatlarına yansıdığını, yansımaya da devam edeceğini söyledi. Gülen, Türkiye’de ise yaşanan depremle ortaya çıkan eksik sigorta sorunu ve enflasyonla birlikte maliyetlerin ciddi manada arttığını vurgulayarak, “İsim vermeden bir örnek vereyim. Çok büyük bir grup, 2023 yılında 10 milyon dolar sigorta primi ödedi; bu yıl 18.5 milyon dolar sigorta primi ödüyor. Aynı riskler için bir miktar sigorta bedellerinde artış var ama yüzde 85’lik dolar bazında bir artış var” dedi.

Haberin Devamı

DEPREMDE 5 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK

-TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Kahramanmaraş depreminin 100 milyar dolarlık ekonomik kayıp yarattığını, sigortalı kaybın 5 milyar dolar olduğunu, hasarının yüzde 90’ından fazlasını reasürans şirketlerinin karşıladığını ifade ederek, “Keşke sigortalılık oranı daha yüksek olsaydı, oluşan hasarın 30-40 milyar dolarını sigorta sistemi karşılasaydı” dedi. Yaşar, Kahramanmaraş depremi sonrası alının önlemler ve dünyada artan reasürans maliyetleri nedeniyle önümüzdeki dönemde sigorta fiyatlarında artışlar olacağını vurguladı.

-Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, işyerlerine sigortanın zorunlu olması gerektiğine değinerek, “Nasıl zorunlu konut sigortası varsa, iş yerleri için de zorunlu olmalı. Çünkü iş hayatı ne kadar geç devreye girerse yaşamın döngüsü o kadar gecikiyor. Nasıl yapı denetim şirketleri varsa; inşaatlar, fabrikalar başladığı anda, temeli atıldığı anda sigortalama işlemlerinin de başlanması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

SİGORTALANMAYAN SEKTÖRLER VAR

-İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, toplumda sigorta yaptırılmasına yönelik bilinçlendirme çalışmalarının arttırılarak, sigortalanma oranlarının da yükseltilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yaşadığımız felaketler aslında sigortanın önemini bir kere daha gösterdi. Sigortanın kapsayıcı şemsiyesinin genişletilmesi; yani mobilya, plastik, kimya gibi sigortalanamayan sektörlerimizin de sigorta kapsamına alınması bizim için önemli” dedi.

-İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Işınsu Kestelli, tarımsal üretimin, çatısız fabrika olduğunu ifade ederek, sigortanın tarım sektörü için olmazsa olmaz olduğunu kaydetti. Kestelli, “Özellikle bazı sektör ve ürünlerde sigorta yaptıramamanın yanı sıra risk kapsamları ve sigorta maliyeti açısından da bazı sorunlar var. Örneğin, pamuk işleyen çırçır fabrikası üyelerimiz sigorta yaptıramadıklarını belirtiyorlar. Bu nedenle tarıma özel çözüm üretme, özellikle de stratejik ürünlere devlet desteği sağlanması önemli” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Sanayicilerden ‘sigorta zorunlu olsun’ talebi

DEPREM SONRASI REFORM ÇALIŞMASI

-Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, geçtiğimiz senelerde sigorta fiyatlarının olması gerekenden düşük kaldığına dikkat çekerek, “Bugün ise fiyatlar olması gereken yere geliyor. Çünkü Kahramanmaraş depremi ile hem hasarla yüzleştik hem de reasürans piyasası üzerimizdeki baskıları ciddi anlamda artırmış durumda. Aksi takdirde teminat bulamama riskiyle karşı karşıyaydık. Ya fiyat artışına tamam diyecektik ya da teminatsız kalacaktık. Deprem sonrası sigorta reform ajandasını çalışıyoruz. Sigortanın başında riskin belirlenmesi, yönetilmesi gibi konularda çalışıyoruz. En kısa sürede sonuçlandıracağız” dedi.

BAKMADAN GEÇME!