Sanal ticarete 2 milyon yeni müşteri bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Sanal ticarete 2 milyon yeni müşteri bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2014 11:49

Bu yıl sonuna kadar e-ticaret sektörüne 2 milyon yeni müşterinin katılması bekleniyor. Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, e-ticaret hacminin 2013 sonu itibarıyla, beklentilerine paralel şekilde, 35 milyar lira seviyelerine ulaştığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Bu yıl sonunda ticaret hacminin 50 milyar liraya çıkacağını tahmin ettiklerini dile getiren Orhun, "Şu anda Türkiye'de 10 milyon kişi internet üzerinden alışveriş yapıyor. 2014 sonunda 2 milyon yeni müşterinin sisteme katılmış olacağını düşünüyoruz. İnternet bağlantısı olup da e-ticareti denemeyen hane sayısı çok azalacak. Kısacası 2014'te hem yatırımcılar hem de kullanıcılar açısından e-ticaret çekiciliğini daha da arttıracak" değerlendirmesinde bulundu.

"KOBİ'ler de sanal ortama taşınacak"

Bu yıl e-ticaret sektöründe ciddi büyüme beklediklerini ifade eden Orhun, sektördeki tüm oyuncuların önemli büyüme planları bulunduğunu kaydetti.

Lojistik şirketleri, tedarikçiler ve finansal kurumların, e-ticaretin öneminin farkında olduklarını belirten Orhun, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Ayrıca 2014'te iki tür oyuncunun ön plana çıkacağını söyleyebiliriz. Birincisi yerli ve yabancı büyük oyuncular. Diğer taraftan 2014, hali hazırda mağazası veya son kullanıcıya satış kanalı bulunan esnaf ve KOBİ'ler ile perakende markalarının, fiziksel dünyadaki varlıklarını internet ve mobile taşıdıkları bir yıl olacak. Çoklu kanallı mağazacılık bu yıl içerisinde en çok konuşacağımız konular arasında yer alacak."

Kredi kartı ile alışverişlerde taksit sınırlandırmasının olumsuz etkilerinin görülebileceğini belirten Orhun, buna karşın uzun vadede tüketicilerin yine e-ticaret sitelerine yönelecekleri görüşünü dile getirdi.

Kriz dönemlerinde e-ticaretin hacim olarak önemli bir artış gösterdiğine dikkati çeken Orhun, "Çünkü tüketiciler kriz dönemlerinde ve bunun gibi süreçlerde daha fiyat odaklı oluyorlar. Bu yeni düzenlemeyle de tüketiciler, 'Madem taksit azalmış, bari daha iyi fiyatı bulayım' diyecekler. Bunun da yeri e- ticaret" değerlendirmesinde bulundu.

" 5 yılda müşteri sayısı 2 katına çıkacak"

Gelecek 5 yıldaki olası gelişmelere bakıldığında, yüzde 2'ler civarında olan e-ticaret/perakende oranının, gelişmiş ülkelerdeki yüzde 10'lara yaklaşacağını düşündüklerini anlatan Orhun, bunun e-ticareti kullanan kişi sayısının 2 katına çıkması, sepet büyüklüğünün 1,5 kat artması ve alışveriş sıklığının 2,5 kat yükselmesi ile gerçekleşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Orhun, şu anda e-ticaret sitelerini ziyaret eden her 100 kişiden ortalama 3'ünün alışveriş yaptığını belirterek, gelecek dönemde genç nüfus ve hazır altyapı sayesinde Türkiye'de e-ticaretin hızla yükseleceğini kaydetti. Orhun, "Ebeveynlerine e-ticareti öğreten nesil para kazanmaya başlayınca bu değişim kaçınılmaz olacak. Bu da bize büyük potansiyelimizi göstermektedir" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!