Sade pencere

Güncelleme Tarihi:

Sade pencere
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2015 01:30

Teknoloji devi Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 10’u kullanıcılara sundu. Hem kullanım hem tasarım olarak sadeleştirilen yeni işletim sistemi, kullanıcılarına sesli cevap veriyor, güvenlik için gözbebeğini bile kontrol ediyor.

Haberin Devamı

1985 yılında doğan ve bilgisayar işletim sistemleri pazarından yüzde 91’lik pay alan Microsoft Windows yenilenerek geri döndü. Dünya çapında dün yapılan etkinliklerle tanıtılan yeni işletim sistemi Windows 10’daki en dikkat çeken nokta sadelik oldu. Kullanım açısından basitleştirilen Windows 10, yeni bir tasarım anlayışıyla daha sadece bir görünüme kavuştu. Yeni işletim sistemi, Windows 8.1 ve Windows 7.0 (service pack 1) kullanıcılarına ücretsiz sunulurken, yeni bilgisayarlarda da yüklü olarak gelecek. Microsoft’un davetiyle Dubai’de katıldığımız Windows 10 tanıtım etkinliğinde yeni programın en çok dikkat çeken özelliği ise akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar için tek bir işletim sisteminin yer alması. Yani kullanılan cihazdan bağımsız olarak tüm uygulamalar ve programlar kullanılabiliyor. Örneğin, bilgisayardan kullanılan bir uygulamaya akıllı telefondan veya tabletten devam edilebiliyor. Bu çerçevede Windows’un uygulama mağazası Windows Store da yenilendi. Kullanıcılar, yeni işletim sistemiyle beraber akıllı telefonlarına veya tabletlerine indirdikleri tüm uygulamaları bilgisayarlarına da indirebilecek. Bu da Windows 10’un kullanım kolaylığını tek bir noktadan yönetilebilir hale getiriyor.

BAŞLAT TUŞU DÖNDÜ

Microsoft, daha önceki işletim sistemi olan Windows 8 ile önemli bir değişikliğe imza atmıştı ve ‘başlat’ tuşunu kaldırmıştı. Birçok kullanıcı tarafından eleştirilen bu değişiklikten sonra şirket, Windows 10 ile başlat tuşunu yeniden işletim sisteminde kullanmaya başladı. Ekranın sağ alt tarafında yer alan başlat tuşu kullanılarak cihazların tüm fonksiyonlarına ulaşılabiliyor. Windows 10’da yapılan en köklü değişiklik ise web tarayıcısının baştan aşağıya değiştirilmesi oldu. Daha önceki işletim sistemleri sürümlerinde ‘Explorer’ yer alan web tarayıcısının yeni ismi Microsoft Edge oldu. Windows 10 ile birlikte ilk kez sahneye çıkan yeni tarayıcının güvenlik önlemleri arttırıldı. Passport özelliği ile kullanıcılara sunulan Microsoft Edge, güvenli siteleri ziyaret ederken kimlik doğrulama için yeni bir güvenlik katmanı sağlanmış olacak. Windows 10’daki güvenlik önlemleri sadece tarayıcı ile sınırlı değil. İşletim sisteminde de yeni güvenlik önlemlerine giden şirket, Windows Hello adındaki özellikle kullanıcıların, parmak izi, yüz veya göz bebeği taramasını yapacak ve buna göre oturum açacak. Cortana adındaki sesli asistanı kullanıcılarına sunan Microsoft, Windows 10 ile sesli asistan özelliğini ilk kez bilgisayarlarda sunmaya başlıyor. “Cortana” diye seslenen kullanıcılar bilgisayarlarındaki tüm içeriğe ulaşabilecek.

Haberin Devamı

5 MİLYON KİŞİYLE GELİŞTİRİLDi

Haberin Devamı


190 ülkede ve 111 dilde sunulan Windows 10, dünyadaki 13 şehirde düzenlenen etkinliklerle kullancılara sunuldu. Dubai’de düzenlenen Windows 10 tanıtım toplantısında Microsoft Ortadoğu ve Afrika Windows Pazarlama Direktörü Onur Görür, yeni işletim sisteminin 5 milyon kişi tarafından geliştirildiğini belirtti. Görür, “Windows 10 için ilk kez Insider adında bir program düzenledik. İçinde Türk geliştiricilerin de bulunduğu bu program sayesinde Windows 10 için kullanıcı beklentilerini dikkate aldık” dedi. Windows’un şu anda dünya ile parelel olarak Türkiye’de de yüzde 90’ın üzerinde pazar payı olduğunu ifade eden Görür, “Microsoft’un geliştirdiği haber, spor, hava durumu ve finans uygulamaları Windows 10 ile Türkçe geliyor. Sesli asistan Cortana için Türkçeleştirme çalışmaları başladı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!