Rusya etkisi

Güncelleme Tarihi:

Rusya etkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 21:37

Rusya ile yaşanan sorunlar en çok turizm sektörünü endişelendiriyor. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, “Rus turistlerden dolayı 3.5 milyar dolar gelir kaybı olabilir. Ancak oteller diğer pazarlar için fiyat kıracak. Bu da gelirlerin daha fazla düşmesine neden olacak” dedi.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl birçok krizle boğuşan turizm sektörü, 2016’da da çok rahat olmayacak. Özellikle Rusya ile yaşanan uçak düşürme gerilimi sonrası, Rusya’nın uygulamaya aldığı yaptırımlar sonrasında 2016’da Türkiye’ye gelecek Rus turist sayısında çok büyük düşüşler bekleniyor. Pronto Tour’un davetlisi olarak gittiğimiz Kapadokya’da açıklamalarda bulunan Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, kaybın sadece Rus turist sayısında olmayacağını söyledi. Söz konusu yaptırımların yaklaşık 3.5-4 milyon Rus turistin gelememesi anlamına geldiğinin altını çizen Onaran, “Bu da 3.5 milyar dolarlık gelir kaybını ifade ediyor. Ancak kayıplarımız sadece bunlarla kalmayacak. Çünkü oteller, doluluğu daha fazla düşürmemek için fiyat kıracak. Diğer yurtdışı pazarlarına ‘daha çok turist gönderin’ diyecek. Bunun sağlanması için de yurtdışı pazarları ‘fiyatlarını düşür’ diyecek. Fiyatlar düşürülünce turist sayısında çok büyük kayıplar yaşanmamış olacak. Ancak örneğin 100 liralık otel 70 liradan satılacak. Böylece gelir kaybı 3.5 milyar dolardan fazla olacak” dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 100 BÜYÜME

Pronto Tour hakkında da bilgi veren Ali Onaran, “2015 yılında krizlere rağmen şirket olarak yüzde 15 büyüdük. 160 milyon TL ciroyu yakaladık. Döviz kurlarında iniş ve çıkışlar vardı. 2 seçim oldu. Yine de yılı kötü kapatmadık. 2016’da ise yüzde 20 büyüme hedefliyoruz” diye konuştu. Geçen yıl Pronto Plus markamız ile tüketicilerin karşısına çıktık. İyi sonuçlar elde ettik. Bu sene de farklı paketlerimiz olacak. Kamboçya turu gibi ilginç turlar sunacağız. 2016’nın enteresan bir yıl olabileceğini söyleyen Onaran, “En çok Avrupa turları satıyoruz. Schengen vizesinin kalkma durumu her yıl konuşulur. Bu sefer olma ihtimali var gibi duruyor. Ben hala ihtiyatlı davranıyorum ancak vizeler kalkarsa en hazır, en dinamik kadroya sahip olan tur şirketlerinden biriyiz. Prontotour kısa sürede yüzde 100 büyüyebilir” diye konuştu.

Fiyatlar düşüşte

Fiyatların son yıllarda düşüş trendi içinde olduğuna vurgu yapan Ali Onaran, “Yutdışı turlarında 10 yıldır böyle. Şirketimizde güçlendikçe uçağı ve otelleri daha uygun fiyata almaya başlıyor. Bu yüzden 750 Euro’ya tatilcilere sunduğumuz paketleri şimdi 500 Euro’dan satabiliyoruz. Şimdiden 2016’nın otel ve uçak rezervasyonlarının yüzde 90’ını tamamladık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yurtdışında eğitim turları

PRONTO Tour’un spor turları da yapacağı bilgisini veren Cenk Alptekin, “Avrupa Şampiyonası için paketleri oluşturduk. Talepler gayet iyi gidiyor. ‘Şehir kaçamakları’ ise beyaz yakalılar, teknolojiden sıkılanlar için özel bir tur. ‘Pronto Education’ ile de yurtdışı eğitim hizmetlerini başlatıyoruz. 18 Ocak’ta eğitim paketlerimiz başlıyor. Ağırlık yaz okulları olacak. 2-3 haftalık paketler yer alacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!