Rusya endişesi

Güncelleme Tarihi:

Rusya endişesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 22:40

ABD’nin 2018’in ocak ayı sonunda Rusya’ya yeni bir mali yaptırım uygulama planı bu kez üçüncü ülkeleri de endişelendiriyor. Yapılan hazırlıklar ABD’nin Rusya ile ticaret yapan üçüncü ülkeleri de sorumlu tutacağını gösteriyor.

Haberin Devamı

ABD ile Rusya, yeni yılın ilk günlerinde sonuçları etkili olabilecek bir mali restleşmeye hazırlanıyor.  ABD Senatosu, mart ayından bu yana Putin yönetiminin 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarını araştırıyor.  Başkan Trump’ın yakın çevresinden birçok isim Senato Soruşturma Komisyonu karşısına çıkarak ifadelerini verdikten sonra ABD yasama organı Kongre ile Senato, Başkan Donald Trump’ın önüne Rusya’ya yeni yaptırım paketi hazırlayıp koydu. Trump’ın onaylaması beklenen paketin 2018 Ocak ayı sonlarında yürürlüğe girmesi bekleniyor. ABD Maliye Bakanlığı denetiminde uygulamaya konacak yeni yaptırım paketinin en tehlikeli maddesi ise sadece Rusya’daki muhatapları hedef almayıp, onlarla iş yapan üçüncü ülkeleri de sorumlu tutacak olması.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, yakında yürürlüğe girecek yeni yaptırımların Putin iktidarına baskı yapma girişimi olarak tanımlayarak, “ABD yönetimi 2018 Mart ayında Rusya’da gerçekleşecek başkanlık seçimlerini hedefliyor. Rusya’daki elit tabakaya zorluklar çıkartılarak Putin’e verdikleri desteği çekmeleri hedefleniyor. Ancak biz bu tür baskılara boyun eğecek Rus işadamı bilmiyoruz. Basın biliyorsa onları bize göstersin. Tabii son cümlem şakaydı” açıklamasını yaptı.

YENİ TİCARİ SIRLAR

Öte yandan Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, perşembe akşamı ilginç kararnamenin altına imza atarak, Rusya’da devlet kontrolündeki şirketlerin ülke dışında kimden, kaça ve ne tür mal ve hizmet aldıklarını afişe etmeme hakkı tanıdı. Rusya ekonomisinin yüzde 80 bölümü devlet kontrolünde şirketlerin elinde bulunduğu dikkate alındığında sis perdesi neredeyse tüm ülkeyi kapsayacak.

Yaklaşan fırtınanın boyutunu Rus basını da yazmaya başladı.  Rosbalt haber ajansı Rusya Dış İstihbarat Servisini (SVR) kaynak göstererek “ABD dünya çapında zengin Rus avı başlatıyor” haberini yayınladı.

ABD Maliye Bakanlığı müfettişlerinin son iki ayda özellikle Avrupa ülkeleri kurumlarını sorgu yağmuruna tuttuğu aktarılarak haberde “Amerikan mali istihbarat birimi batı ülkelerinde her taşın altındaki Kremlin’e yakın isimlerin listesini hazırlıyor. Rusya’da devlet şirketi üst düzey yöneticisinden, devlet memuru ve onların akrabalarına kadar onbinlerce Rus vatandaşı kara listeleri alınmış durumda. Bu kişilerin batı bankalardaki hesapları, iş bağlantıları, şirketleri ve mülkiyeti didik didik araştırılıyor. Yapılan kaba hesaba göre 50 bine yakın Rus vatandaşı listeye alınmış durumda. Yeni yaptırımlar yürürlüğe girdiği an bu vatandaşlarımız hedef haline gelebilir” dendi.

Haberin Devamı

400 MİLYON EURO VERGİ CEZASI

RUS oligarkların batıdaki varlıklarına yönelik büyük ABD operasyonu öncesinde ilk provanın Fransa’da yapıldığı belirtiliyor. Nice şehrinde bulunan Rus oligark ve Federasyon Konseyi üyesi Süleyman Kerimov, 20 Kasım günü polis tarafından apar topar gözaltına alındı. Üç gün tutuklu kalan Kerimov kefaletle serbest bırakılsa bile hakkında vergi kaçakçılığı davası açıldığı duyuruldu. Vergi borcunun ise 400 milyon Euro civarında olduğu gösterildi. Avrupa ülkelerinde banka hesapları ve taşınmaz mal varlığı bulunan binlerce Rus’un bu gelirleri nereden elde ettiklerini kanıtlamakta epeyce zorlanacakları mali uzmanlar tarafından da dile getiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!