Restoranlarda paket servis dönemi

Güncelleme Tarihi:

Restoranlarda paket servis dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2020 07:00

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı. Buna göre, restoran ve kafelerde paket sistemine geçilecek. Sayıları 100 bini bulan kıraathaneler bir süre kapalı kalacak. Alışveriş merkezleri, market ve kuaförlerin çalışma saatleri ise 10.00 ile 20.00 arasında olacak.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın dün açıkladığı yeni tedbirler kapsamında restoran, lokantalar ve kafeler gün içinde paketle satış yapabilecek. Restoranlar saat 20.00 den sonra ise sadece telefon ya da online siparişle paket servisi yapabilecek. Hıfzıssıhha Kurulları şehirlerarası dinleme tesislerindeki yeme içme yerleri kısıtlamalardan istisna tutabilecek.

AVM’lerden, marketlere, cafelerden, kıraathanelere değin on binlerce işletmeyi doğrudan ilgilendiren tedbirler, çalışma sürelerinde olduğu gibi verilen hizmette de değişikliğe gidildiğini ortaya koydu. On binlerce işletmeyi ilgilendiren tedbirlere ilişkin sektör temsilcileri Hürriyet’e açıklamalarda bulundu.

SEKTÖR DİNAMİK KAYNAKLARI KIT
Turizm Restaurant Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, “En doğru zamanda ve en kısa sürede yapılması gereken ne varsa yapılmalı. Gerekirse komple kapatma da olabilir” açıklaması yaptı. Yurtdışında alınan önlemleri de takip ettiklerini kaydeden Demirer, “Türkiye genelinde irili-ufaklı 100 bin kadar işletme var. Bu işletmelerin yıllık parasal hacmi 145 milyar lira. Bu işletmelerin yarıya yakını İstanbul’da. Sektör oldukça dinamik; ancak, kaynaklara kıt.  Bir salgın gerçeği var. Burada herkes haklı. Belki haftalarla ifade edilebilecek bir komple kapatma da olabilir” diye konuştu.

Restoranlarda paket servis dönemi

TURYİD Başkanı Kaya Demirer

YÜZDE 10’U PAKET
Paket servis uygulamasının restoranlarda yüzde 5-10’luk bir payı kapsadığını kaydeden Kaya Demirer şunları kaydetti: “Hali hazırda, restoranların talep eden müşteriye paket servis yapması önünde bir engel yok. Burada yasal bir engel de yok. Ancak alt yapı olarak tüm işletmelerin buna hazır olduklarını söylemek güç. Bu bir alt yapı gerektirir. Hem insan kaynağı hem araç-gereç bakımında. Bu işin bir de müşteri boyutu var. Evinde yemek yapamayan insanlar var. Dolayısı ile onlar için paket servisler olacaktır.”

Haberin Devamı

ESNAF DA TEDBİRİNİ ALIR
Türkiye genelinde 200 bin lokanta ve restoranın olduğunu kaydeden Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ise “En temel talebimiz, en az 2-3 gün önceden bize haber verilmesi olur” dedi.. Bingöl açıklamasının devamında “Daha önceki kapatma kararlarında ciddi sorunlar yaşadık. Düşünün, kimi lokantanın dolabında eti kaldı kiminin sütü bozuldu, kiminin sebzesi halde kaldı. Aynı anda yüzlerce üyemiz beni arayarak yaşadıkları sorunu dile getirdiler. Bu kez temel talebimiz nasıl bir karar alınacaksa alınsın ama en az 2-3 gün önceden duyurulması iyi olur. Esnaf da ona göre tedbirini alır” dedi.

Restoranlarda paket servis dönemi

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl

Haberin Devamı

SULU YEMEKTE EVE SERVİS ZOR
Paket servis ile ilgili özellikle, üyelerinden alınan yüksek komisyonlar nedeni ile sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Bingöl “Her esnafın paket servis imkânı da yok. Kaldı ki sulu yemekleri paket servis olarak müşteriye göndermek çok zor” diye konuştu.

ÇAY SATIŞLARI DÜŞMÜŞTÜ
Türkiye Kahveciler Federasyonu Başkan Vekili Serdar Erşahin, salgın sürecinde en olumsuz etkilenen kesimin kahvehaneciler olduğunu kaydetti. “Bir çok üyemiz, 4-5 aydır ödeyemediği kiralar nedeni ile icralık olmuş durumda” diyen Erşahin “Ülke genelinde 100 bin kahvehane var. Buralarda en az 30 bin kişi geçimini sağlıyor. Daha önce de kahvehaneler kapandı. Yeniden açıldıktan sonra da işler oldukça düşük kaldı. Günde 400-500 çay satan kahvehane günde 100 çay satabiliyor. Düşünün günlük 70-80 lira ile dükkanı kapatan kahveci var. Bu para ile çalışanın maaşını ödesin, kirayı mı ödesin evini mi geçindirsin…” diye konuştu.

Restoranlarda paket servis dönemi

Türkiye Kahveciler Federasyonu Başkan Vekili Serdar Erşahin

MARKETLERDE SIKINTI YOK; RAFLAR DA DEPOLAR DA DOLU
İstanbul Perakendeciler Derneği Başkanı Faruk Güzeldere,
tüketicide bir panik havası gözlemlemediklerini kaydederek “Tüketici de artık daha bilinçli. Geçen Mart-Nisan’daki panik havası yok. 43 üyemizin 2000’e yakın mağazası bulunuyor. Tüm üyelerle sürekli temas halindeyiz. Herhangi bir ürün sıkıntısı yok. Raflar da depolarda da dolu. Aynı şekilde ürün tedarik zincirlerinde de hiçbir sıkıntı yok” bilgisini verdi.
Restoranlarda paket servis dönemi

İstanbul Perakendeciler Derneği Başkanı Faruk Güzeldere

HER EVDEN BİR KİŞİ ALIŞVERİŞİ YAPSIN
Faruk Güzeldere, market alışverişlerini her evden bir kişinin yapması yönündeki çağrılarını yinelediklerini belirterek şunları kaydetti: “Tüketici de ihtiyacı kadar almaya devam etsin. Aksi durumda fiyatların gereksiz bir biçimde yükselmesine neden olunuyor. Marketlerimize giren müşteri azalsa da sepet ortalamaları arttı. Bu iyi bir veri. Temasın azalması, salgının yayılmaması için oldukça önemli. Biz yerel marketler olarak, fahiş fiyatların oluşmaması için de yoğun bir çaba içindeyiz. Her üründen 4-5 farklı marka olduğu için tüketici fahiş bir fiyatla karşılaşmıyor. Üyelerimiz de salgın ile birlikte e-ticarete ağırlık verdi bu alana yatırım yaptı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!