Rekolte tek elden açıklanacak

Güncelleme Tarihi:

Rekolte tek elden açıklanacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 23:11

BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın önceki gün İzmir’de açıkladığı Milli Tarım Projesi’nin ayrıntıları belli oldu.

Haberin Devamı

Uzun yıllardır büyük tartışmalara konu olan bazı tarım ürünlerinin rekolteleri artık tek elden açıklanacak. Bu sayede piyasada rekolte tahminleri üzerinden fiyat belirlemenin önüne geçilecek. Geçtiğimiz yıllarda birçok tarımsal üründe fiyatın yüksek olmasını isteyen üretici birliklerinin rekolte tahminlerinin düşük olduğu, ürün fiyatının düşük olmasını bekleyen ihracatçı birliklerinin ise rekolte tahminlerini yüksek açıkladıkları iddia ediliyordu.

2023’te tarımsal hasılanın 150 milyar dolara, tarımsal ihracatın ise 40 milyar dolara yükseltilmesi hedeflenen Milli Tarım Projesi’ne göre artık geçmişte olduğu gibi üretici ya da ihracatçı birlikleri örneğin fındık rekoltesi konusunda ayrı ayrı tahminlerde bulunamayacak. Uygulama ile hububat, üzüm gibi ürünlerde de tek elden rekolte açıklanması uygulamasına gidilecek. Uygulama ile bu ürünlere yönelik bir takım oyun ve spekülasyonların da önüne geçilecek. Hububat üretimine ayrıca, Ar-Ge desteği de verilecek.

Haberin Devamı

184 OVA SİT ALANI OLACAK

Ülke genelinde tarımsal üretimin yoğun olduğu 184 ovanın sit alanı ilan edilerek korunması sağlanacak. Bu alanlara tarım dışında bir çivi dahi çakılmayacak. Parçalı, hisseli, göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmesi sağlanacak. Atıl arazilerin değerlendirilmesiyle tarımsal hasıla 17 milyar lira artacak.

DEPOCULUKTAN ÇIKACAK

Plan ile ayrıca TMO klasik depoculuktan çıkacak, piyasaları düzenleyici rolünü daha etkin bir şekilde yürütecek. Lisanslı depoculuğun getirilmesiyle birlikte hedef kapasite ise 3 milyon tonu bulacak.

 

BAKMADAN GEÇME!