Rakiplerimiz pusuda bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Rakiplerimiz pusuda bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2016 21:20

TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, gerekli tedbirlerin alınması halinde Türk turizminin içinde bulunduğu sıkıntıları aşabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa’ya yönelik hızlı ve etkili bir tanıtımın Rusya’dan kaynaklanan kayıpları kısmen de olsa telafi edebileceğini ifade eden Bayındır, Türkiye’nin turizmde ana pazarı durumundaki Avrupa’nın ihmal edilmemesi gerektiğine işaret etti. Bayındır, “Yeni pazarlar araştırırken, mevcut pazarlarımızı ihmal etmeden daha da güçlendirmek lazım. Bunun başında da Avrupa ülkeleri geliyor” dedi. “İlk etapta Avrupa’yı ihmal etmeden, bütün gücümüzle Avrupa’ya ağırlık verip, eski potansiyeli ne şekilde geri getirebiliriz diye düşünmek lazım” diyen Bayındır, şöyle devam etti:

KATAR MI İNGİLTERE Mİ

“Rusya ile ilişkiler umarım düzelir. Bir yumuşama olursa bir anda Rusya ile her şey düzelebilir. Yıllar boyunca birbirimizle iç içe yaşamışız. Bu kadar işin uzaması da yanlış. Türk turizminin Rusya’dan doğacak açığı Avrupa ile kapatma şansı asla yok. Ama en azından bir kısmını telafi edebiliriz. Avrupa’da da büyük bir ekonomik ve siyasi kriz algısı var. Avrupa’dan gelen misafirlerimizin sayısı düştü. Avrupa’daki bütün büyük turizm pazarlarımızda durum böyle. Yeni pazarlar, potansiyel pazarlar iyi ama ülkemizin kaybetmesi muhtemel turist sayısını karşılayacak büyüklükte olması mümkün değil. 80 birim emek 20 birim kazanç yerine 20 birim emek 80 birim kazanç prensibine yönelmeleliyiz. Mesela Katar’dan gelen turist sayısı yüzde 65 arttı, ama bu ülkeden gelen toplam turist sayısı ancak 33 bin oldu. Halbuki sadece İngiltere’den gelen turist sayısında kaydettiğimiz sadece yüzde 3 oranındaki düşüş karşısında yaklaşık 90 bin turist kaybettik. ”

Haberin Devamı

İMAJ PROPAGANDASI

Bayındır, neler yapılması gerektiği konusunda ise şu görüşleri dile getirdi: “Turizmde yatırımlar yavaşlatılmalı öncelikle, hatta durdurulmalı. Çok sıkı bir tanıtım, halkla ilişkiler ve yeniden bir imaj propagandası lazım. Türkiye ve İstanbul hakkında iyi bir imaj oluşturmuştuk, onu yeniden canlandırmamız lazım. Avrupa’ya yeniden çok önem vermeliyiz. Eğer turizmi geliştirmek istiyorsak eski müşterilerimizi hiç kaybetmeden elimizde tutup, buna yeni ilaveler yapmalıyız. Avrupa’da iyi bir tanıtımla kaybın bir kısmı hiç olmazsa oradan toparlanabilir. Yeni pazarlar araştırırken, mevcut pazarlarımızı güçlendirmek lazım. Mevcut pazarlarımızı güçlendirip yeni pazarları da ilave etmek lazım. Tabii bunları yaparken konaklama sektörüne hükümet tarafından bazı kolaylıklar sağlanmalı. Tabii bir de rakiplerimiz var. Herkes tırnaklarını çıkarmış hazır vaziyette bekliyor. Mesela Yunanistan burnumuzun dibinde hazır bekliyor. Bu yıl rakiplere turist kaptırabiliriz, ancak yine de ben Rus turistin geri geleceğini düşünüyorum. “

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!