Putin ile TL-Ruble ticaretini görüşecek

Güncelleme Tarihi:

Putin ile TL-Ruble ticaretini görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2016 22:12

BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın Rusya ziyaretinin, iki ülke ilişkilerindeki normalleşme sürecini hızlandırması beklenirken, görüşmelerde, Türkiye’ye doğalgaz indirimi sağlanması, Türk Akımı, Rusya’nın bazı tarımsal ürünlere uyguladığı ithalat yasağı ve vize serbestisi gibi konuların ele alınması öngörülüyor. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in davetlisi olarak Rusya’ya giden Yıldırım, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de önemli ekonomik konuları ele almak için görüşecek.

Haberin Devamı

Yıldırım’ın Moskova’ya ayak basmasına 7 saat kala Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkemize ziyaret gerçekleştirecek Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ı kabul edecek. Gündem ekonomi ağırlıklı olacak ve ilk sırada enerji alanındaki büyük projelerin (Türk Akımı ile Akkuyu nükleer santrali) gidişatı ele alınacak. Putin ile Yıldırım görüşmesinde ayrıca ticari ilişkilerin ilerletilmesinin yolları aranacak.”

KÂRLI ÇIKABİLİR

Putin’in Yıldırım ile görüşmesinde Türk Lirası-Ruble ile ticaretin en önemli gündem maddesi olacağını vurgulayan Rusya’daki “Vesti Ekonomiki” haber kanalı ise konu hakkında şu yorumu yaptı: “Teorik olarak Türkiye, Rusya’ya gerçekleştirdiği ihracatta TL-Ruble işinden kârlı çıkabilir. Gerçi bu ticareti dolar gibi dövizle de yapsa yine kârlı. Ancak problem başka. Türkiye dış ticaret dengesi devamlı eksi olmuştur. Yani Türkiye büyük bir ithalatçı ülke. Dolayısıyla zayıf milli para TL ile uluslararası piyasaya çıkmak artıdan ziyade negatif etkisi olacaktır.”

Haberin Devamı

Rusya hükümete yakın uzmanlar ise TL-Ruble bazında ticaretin ancak doğalgaz ve petrol dışta kalacak şekilde yapılabileceği görüşünde. Enerji kaynakları ikili ticaretten  çıkarıldığında geriye tarım ve sanayi ürünleri, turizm ile hizmet sektörü kalmakta. Bu alanlarda milli paraya geçmesi ise toplam ikili ticaret hacminin yaklaşık yüzde 20 bölümünü oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!