Prof. Dr. Şükrü Kızılot'tan önemli açıklama

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Şükrü Kızılottan önemli açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2013 15:20

Hürriyet Yazarı Prof.Dr.Şükrü Kızılot'un bugün kaleme aldığı 'Aile vergisi'yle ilgili yazısı, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, Maliye Bakanlığı yazının halkı yanlış bilgilendirdiği yönünde bir açıklamada bulundu. Kızılot, Maliye'den gelen açıklamada yeralan konulara şu cevapları verdi.

Haberin Devamı

 

1- Yeni Gelir Vergisi Kanun tasarısı çalışmaları sırasında Veraset ve İntikal Vergisinin kaldırılarak, sağlar arası intikallerin Gelir Vergisi Kanunu içine taşınması öngörülüyor.

KIZILOT: Yazımız sağlar arasındaki intikallerle alınan veya bağışlanan ev, dükkan, yazıhane, arsa, arazi, otomobil, cip veya bunlara verilen para veya banka hesabına ortak etmenin, gelir vergisine tabi tutulmasını öngören, “Gelir Vergisi Kanunu” tasarısıyla ilgiliydi. Sonuçta yazımız doğrulanmış oluyor.

MALİYE BAKANLIĞI'NIN AİLE VERGİSİ AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

2- Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre, bedelsiz intikal eden tutar üzerinden %10 ila % 30 oranında veraset ve intikal vergisi alınmaktadır. Yalnız, bir kişiye ana, baba, eş ve çocuklarından ivazsız mal intikali halinde hesaplanan vergi yarısı oranında alınmaktadır. Mevcut Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nda bu imkân sadece ana, baba, eş ve çocuklar için öngörülmüş olup; haber ve yorum içinde zikredilen diğer şahıslar bakımından bu imkân bulunmamaktadır.

KIZILOT: Dünkü yazımızda; ana, baba, eş ve çocuklardan verginin yarısının alınacağı diğer şahıslardan yarısının alınmadığı yönünde bir açıklama ve yorum zaten yoktu.

3- Çalışmada, Gelir vergisi Kanunu’nun sistematiği, tarife yapısı, istisna hükümleri dikkate alınmıştır.

KIZILOT: Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ayrıntılarıyla doğrulanmış oluyor.

4- Yeni ve ilk defa bir “Aile Vergisi” getirilmesi söz konusu değildir. Bedelsiz edinimlerde yüzde % 35 oranında vergi getirilecek ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır.

KIZILOT: Aile Vergisi” haberin başlığı niteliğindedir. 1 milyon liraya kadar olan kısmın yüzde 50’sinin, 1-5 milyon lira arasındaki kısmın yüzde 60’ının, 5 milyon ve üzerindeki tutarın, hak sahibi tarafından “elde edilmiş gelir” kabul edileceği belirtildi.

Haberin Devamı

5- Uzmanına dayandırılarak yapıldığı ifade edilen haber, kamuoyunu yanıltmaya matuf; eksik veya yanlış anlamaya dayalı bir hatadan kaynaklanmıyorsa, maksatlı; ve her şeyden önemlisi tüm toplum kesimlerinin yıllardır reform niteliğinde sayıp beklediği bir Kanun çalışmasını da yıpratmaya dönüktür.

KIZILOT: Bu konulara hakim bir akademisyen olarak bu yoruma bir cevap vermem şık olmaz.

6- Uzman olan veya olmayanlarca eksik ve yanlış bilgi ve anlamaya dönük haber ve yorumlara itibar edilmemesi ve Bakanlık tarafından tüm süreçler tamamlandıktan sonra kamuoyunu doğru bilgilendirmeye dönük açıklamaların beklenilmesi gerekmektedir.

KIZILOT: ‘Tasarı haline getirilen’ bu kadar önemli bir konunun 'haber değeri taşıdığını tartışılmasında fayda olduğunu düşünüyorum.'

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!