Piyasalara Fed ve Yellen etkisi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalara Fed ve Yellen etkisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2023 07:00

Bankacılık krizinin yarattığı endişe ve parasal sıkılaşma sürecinde, Amerikan Merkez Bankası’ndan (Fed) beklentiler doğrultusunda gelen 25 baz puanlık faiz artırımı, piyasalara genel itibarıyla negatif yansıdı.

Haberin Devamı

Fed yetkililerinin faiz öngörülerini içeren noktasal grafiğe göre, beklentiler aralık ayına göre değişmedi. Noktasal grafikte yılsonu beklentisi yüzde 5.1 oldu. 2024 beklentisi ise yüzde 4.1’den yüzde 4.3’e yükseldi. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında enflasyonun yüksekliğine vurgu yaparak, zamanla istihdam piyasasının dengeye ulaşacağını öngördüklerini belirtti.

Powell, yüzde 2’lik enflasyon hedefini hatırlattığı konuşmasında, “Bu toplantıda faiz artışlarına ara vermeyi düşündük ama faiz artışı güçlü bir görüş birliğiyle destek gördü. Fed yetkilileri bu yıl faiz indirimi öngörmüyor” mesajını verdi.

FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ

Ata Yatırım Stratejisti Batuhan Özşahin, gelişmeleri değerlendirdi. “Powell’ın açıklamaları beklenenden çok daha fazla şahin” diyen Özşahin, şöyle devam etti: “Piyasadaki fiyatlamalar hâlâ Fed’in 2023’te 75 baz puan kadar faiz indirimi yapabileceği yönünde. Efektif olarak ABD’nin senenin ikinci yarısında bir resesyona gireceğini ve Fed’in bu şahin duruşundan geri adım atacağını fiyatlıyorlar. Bu aslında bir önceki günkü fiyatlamalara göre daha yüksek bir olasılık. Piyasalara etki eden bir faktör daha vardı, o da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın senatoda yaptığı konuşmada bir önceki gün ifade ettiği, gerekirse tüm mevduatlara bir koruma getirilebileceği ifadesinden çark etmesiydi. Bu, piyasalar tarafından negatif karşılandı ve ABD piyasaları oldukça kötü bir şekilde düşüşle kapattı.”

Haberin Devamı

ALTINDA SINIRLI YÜKSELİŞ

Powell’ın açıklamalarında bankacılık sektöründe daha güçlü regülasyonlara vurgu yapması da dikkatlerden kaçmadı. Powell, sistemin korunması için tüm araçları kullanacaklarını söyledi. Credit Suisse ve UBS anlaşmasına da değindi ve “Birleşme pozitif görünüyor. Son dönemde bankacılık sektöründe yaşananların ekonomi üzerinde etkisi olabilir” dedi. Fed kararlarının ardından Avrupa borsalarında gün içinde kayıplar görülse de kapanışta ağırlıklı pozitif seyir izlendi. Faiz artış kararında İsviçre ve İngiltere de Fed’i yalnız bırakmadı. İsviçre Merkez Bankası faizi 50 baz puan artırırken; İngiltere’de ise 25 baz puanlık artış yapıldı. Fed sonrası altın ve gümüş fiyatlarında sınırlı yükseliş yaşandı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Fed’in kararı piyasalar tarafından satın alınmıştı. Temkinli bekleyişini sürdüren yatırımcılar, yeni pozisyon için karar veremiyor. Teknik olarak 1.917-1.990 dolar aralığı düşüş veya yükselişin devamı için önemli. Gram altında 1.180-1.240 lira aralığı takip edilecek. Düşüşler alım fırsatı çünkü kalıcı olmaz. Bu yıl 1.450-1.550 lira öngörüm devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Piyasalara Fed ve Yellen etkisi

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da politika faizini yüzde 8.50’de sabit tuttu. Beklentilere paralel alınan kararı değerlendiren Dinamik Yatırım Başekonomist Enver Erkan, “Merkez Bankası’nın seçim safhasına giren bir ekonomi ve yurtdışında finansal piyasa belirsizlikleri arasında bekle-gör şeklinde bir duruş benimsediğini ve mevcut seviyeyi koruduğunu gözlemliyoruz” dedi. TCMB’nin 28 Mart’ta Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleştireceği belirtilirken; kurumun paylaştığı verilerde, yabancı yatırımcının 17 Mart haftasında 210.8 milyon dolarlık hisse ve 26 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!