Pirinçte GDO bir var, bir yok

Güncelleme Tarihi:

Pirinçte GDO bir var, bir yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2013 00:00

Türkiye, pirinçte GDO var mı yok mu tartışmasına kilitlendi. 8 kişi ithal ettikleri pirinç nedeniyle halen tutuklu. Tarım Bakanı Mehdi Eker pirinçte GDO yok güvenle tüketin derken, Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı Tekirdağ’da da GDO’lu ithalat yapıldığını, pirinçlere el konulduğunu açıkladı. ABD elçiliği ‘GDO’lu üretim yok, tozlar sıkıntı yaratıyor’ görüşünde. Uzmanlar pirinçte GDO’ya ‘olabilir’ şüphesiyle yaklaşıyor ama esnaf kendinden emin: Sattığımız pirinçte GDO yok.

Haberin Devamı

Tarım Bakanı Mehdi Eker Pirinçleri güvenle tüketin

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Benim size Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler” dedi. Eker, Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı Çalıştayı’nda, Mersin’de ele geçirilen ithal çeltiğe ilişkin soruları yanıtladı. Mehdi Eker, gerek Uluslararası Pirinç Üreticileri Birliği gerek Avrupa Birliği’nin gerekse diğer kuruluşların verdikleri bilgiye göre dünyada şu ana kadar ticarete konu olan GDO’lu pirinç bulunmadığını söyledi. Mersin Serbest Bölgesi’ne getirilen çeltikte, oradaki bazı laboratuvarlarda yapılan analizlerde GDO bulaşıklığının söz konusu olduğunun tespit edildiğini ifade eden Eker, daha sonra yapılan araştırmalarda bunun, pirinç üzerinde olmadığının belirlendiğini belirtti. Konunun adli makamlara intikal ettiğini ifade eden Eker, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bu yargının işi, bizim ona müdahale etmemiz, herhangi bir değerlendirme yapmamız doğru değil. Biz, teknik olarak analizlerin sonuçlarını zaten paylaşıyoruz. Burada şu olabiliyor. Çeltik kabuğunda bir bulaşma olduğunda pirinçte yaptığımız analizde bu kabukta çıkar ama onun derin analizinde kabuğu soyulup yıkandıktan sonra esas GDO’lu ise orada ortaya çıkar. Bunların sonucu beklenmeden kamuoyunun önünde bu şekilde tartışmaların yapılması doğru değil. Neden doğru değil, Türkiye yılda 900 bin tona yakın çeltik üretiyor. Bu yaklaşık 540 bin ton pirinç demektir. Dünyada henüz ticarete konu GDO’lu pirinç söz konusu değilken insanların kafasını bulandırıp, yedikleri ile içtikleri ile sorunlu hale getirmenin bir manası yok.” Türkiye’de bu anlamda gıda güvenliği açısından vatandaşın kaygı duymasını gerektirecek hiçbir husus olmadığını belirten Eker, konuya ilişkin gerçeği yansıtmayan haberlerin, Türkiye’ye, üretici ve tüketiciye zarar verdiğini söyledi.

Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı: Tekirdağ’da GDO’lu ithalat yapıldı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mersin’den sonra Tekirdağ’da da GDO’lu ithalat yapıldığı bilgisine ulaşıldığını açıklayarak şöyle konuştu: “Biz gümrük kapılarımızda kara, hava, deniz her neresiyse koruyucu, kollayıcı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Mersin’deki olaylarla ilgili savcılığın gizlilik kararı var. Yargı süreci devam ediyor. Mersin’de olayla ilgili hem TÜBİTAK hem de İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) laboratuvarlarında bu ürünler tahlil edildi. Çıkan sonuçlara tabi itiraz edenler olabilir. ”

Haberin Devamı

Yrd. Doç. Dizdar: Toz değil pirinç GDO’lu

İSTANBUL Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Yavuz Dizdar, pirince GDO bulaştığı yönündeki açıklamaların gerçekçi olmadığını belirterek “Eğer pirinç hamur şeklinde olsaydı GDO bulaşmış denilebilirdi. Ancak taneli ürüne GDO nasıl bulaşır. İTÜ raporuna göre, pirinçlerin steril edilerek, tamamen temizlenerek yapılan analizinde GDO olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

Esnaf kendinden emin: GDO’lu ürünümüz yok

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken Mersin Limanı’nda ele geçirilen ve GDO’lu olduğu öne sürülen pirinçlerle ilgili “Esnaf ve sanatkarlarımızın satmış olduğu pirinçlerde GDO bulunmamaktadır. Çünkü bizim esnafımız kendi yemediği ürünü müşterisine satmaz ve yedirmez. Haber tamamen asılsızdır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Üretim yok ama GDO çıkması normal

ABD'li yetkililer, Hürriyet’e açıklama yaptı. GDO’lu pirincin ABD’de 2000 yılında denendiğini ve onay aldığını söyleyen yetkililer, ancak piyasa talebi nedeniyle üretim yapılmadığına dikkat çekti. Yetkililer özetle şunları söyledi: “Bugünkü nakliye şartlarını gözönünde bulundurduğunuzda daha önce GDO’lu ürün taşıyan gemiyle, GDO’suz pirinç taşırsanız kalıntı, tozlar ya da araya karışan GDO’lu diğer ürünler, yapılan analizleri mutlaka etkiler. Türkiye birçok üründe GDO’ya sıfır tölerans gösterdiği için, üzerine bulaşan GDO tozları dahi sıkıntı yaratıyor. ABD dışında Türkiye’ye pirinç satan 19 ülke daha var. Bunların hangisini isterseniz inceleyin mutlaka GDO çıkacaktır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!