Perakendecinin kart endişesi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Perakendecinin kart endişesi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2024 07:00

Banka ve kredi kartıyla yapılan harcamalardaki artış sürerken, perakendecilerin, kredi kartına getirilmesi beklenen yeni kısıtlamalara yönelik endişesi büyüyor.

Haberin Devamı

Kredi kartına gelecek taksit sınırının satışları düşüreceğine işaret eden Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı’dan sonra bir değerlendirme de Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel’den geldi. Sabit ve dar gelirlilerin acil ihtiyaç duyduğu bir ürünü peşin almaya bütçesi yetmediğinde kredi kartından taksit seçeneğini kullandığını belirten Öncel, “Yüksek enflasyon ortamında kredi kartıyla taksitli alışveriş, tüketiciye bir nebze de olsa nefes aldırıyor. Kartla harcamaya yeni sınırlama perakendeciyi ve vatandaşı zorlar” dedi. Öncel, “En azından belli bir limitin altındaki kartlı alışverişe ve tüketici kredisine sınırlama getirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

SATIŞLAR VE CİRO GERİLEDİ

Haberin Devamı

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporu toplantısında kredi kartı harcamalarındaki yükselişi takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalarının olduğunu aktarmıştı. Şapkacı ise, şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Perakende sektöründe işler iyi. Bu yıl alışverişlerin iyi bir seyirde gideceğini öngörüyoruz. Ancak kredi kartlarına gelecek düzenlemenin etkileri olumsuz yansıyabilir.”

Öte yandan Öncel, ocak ayının adet satışı ve ciro anlamında aralık ayına göre daha zayıf geçtiğini bildirdi. Markaların üçte ikisinin ocakta aralık ayına göre hem adet satışının hem de cirosunun gerilediğini söyleyen Öncel, “Organize perakendenin bu yılki performansında yerli müşterinin alım gücü ve yabancıya satış düzeyi belirleyici olacak. Ocak ayındaki daralmanın devam etmesi halinde markalar için yıl zor geçecektir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!