Paris’te Türk savunma sanayii rüzgârı

Güncelleme Tarihi:

Paris’te Türk savunma sanayii rüzgârı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2023 07:00

DÜNYANIN en eski havacılık fuarı olarak kabul edilen Paris Air Show’da Türk şirketleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye fuara savunma sanayi alanında ürettiği hava araçlarıyla katıldı. Fransız Haber Ajansı AFP’nin hazırladığı habere göre Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden (IFRI) Araştırmacı Leo Peria-Peigne, bir yanda batı sistemlerinin olduğu, diğer tarafta ise Rusya, Çin ve İran menşeili hava araçlarının yer aldığı küresel pazarda Türk hava araçlarının, ‘üçüncü bir yol’ sunduğunu söyledi. Fransız araştırmacı, Türk ürünlerinin siyasi olarak Batılı sistemlere göre daha az kısıtlayıcı olduğunun altını çizerken buna rağmen tatmin edici kaliteyi de garanti ettiğini belirtti.

EN YOĞUN TALEP AFRİKA’DAN

Kamu kuruluşu TUSAŞ’ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) ürettiği insansız hava araçlarının son yıllarda Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Cezayir ve Tunus da dahil olmak üzere dünya çapında satıldığı belirtilirken TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, basın mensuplarına yaptığı açıklamada TUSAŞ’ın fuarda çok geniş bir sergi alanına sahip olduğunu, çok sayıda askeri ve sivil yetkili ile verimli görüşmeler yaptığı bilgisini paylaştı. TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız da AFP’ye verdiği röportajda, son zamanlarda en büyük talebin terörle mücadele misyonuyla Afrika ülkelerinden geldiğini ifade etti. Silah ticareti gözlemcisi SIPRI’nin verilerine göre Afrika ülkeleri Nijer ve Çad’ın TUSAŞ’ın kara saldırı görevleri için de kullanılabilen Hürkuş-C turboprop eğitim uçağını satın aldığı hatırlatıldı. Diğer taraftan TUSAŞ’ın güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirerek uçuş testlerine başladığı döner kanatlı kargo insansız hava aracı da ilk kez Paris Air Show’da görücüye çıktı.

Haberin Devamı

ROKETSAN ÖNE ÇIKTI

BAYKAR’a da değinilen haberde, firmanın ürettiği TB-2 Bayraktar modeli insansız hava araçlarının alanında öncü olduğu vurgulandı. Araçların özellikle Libya, Azeraycan ve Ukrayna’da kullanıldıktan sonra dünya çapında ünlendiği kaydedildi. Hem TUSAŞ’ın hem de Baykar’ın İHA’larda Roketsan yapımı mühimmat kullanması bu firmanın da aldığı sipariş sayısını olumlu etkilediği belirtildi.

Haberin Devamı

FRANSA’YI YAKALAYABİLİRİZ

AFP haberinde Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Ruşen Kömürcü’nün “10 milyar dolarlık savunma ihracatı uzak değil” sözlerine yer verdi. “Ankara bu hedefi tutturursa, 12.3 milyar dolarlık silah satan Fransa’ya çok yaklaşacak” denildi.

 

BAKMADAN GEÇME!