‘Panik yersiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Panik yersiz’
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2023 07:00

Finans sektörünün gündeminde ilk sırada yer alan Credit Suisse tarafındaki gelişmelere ilişkin bir açıklama da hissedar Saudi National Bank tarafından geldi.

Haberin Devamı

 

Bankanın en büyük hissedarı olan Saudi National Bank Başkanı Ammar Al Khudairy, CNBC’ye yaptığı açıklamada, gelişmeleri ‘yersiz’ olarak değerlendirirken; ABD’nin Silicon Valley Bank’in (SVB) çöküşüne ilişkin tüm regülasyonları devreye sokacağına inandığını söyledi. Al Khudairy yaptığı açıklamada, “Mevcut durumun paniğe neden olduğunu düşünüyorum ancak bu hem Credit Suisse hem de tüm piyasa için tamamen yersiz. Söz konusu durum 2008 yılındaki mali krizden farklı. Bu münferit bir olay. Karar vericiler bu durumun yayılmasını önlemek için gerekli adımları attı” dedi.

MALİ YARDIM İSTENMEDİ

Credit Suisse’in herhangi bir mali yardım istemediğini de sözlerine ekleyen Saudi National Bank Başkanı, “Credit Suisse’le bir yardım sağlama konusunda herhangi bir görüşme yapılmadı. ‘Yardım’ kelimesinin nereden çıktığını bilmiyorum. Bu konuda ekim ayından bu yana bir görüşme söz konusu değil” diye konuştu. Bankanın yüzde 9.9’luk hissesinin üzerine çıkılmayacağını da hatırlatan Al Khudairy, “İstesek bile regülasyon ve uyumluluk açısından çok fazla komplikasyon söz konusu” dedi.

Haberin Devamı

‘HARİKA BİR FIRSAT’

ABD Hazine Bakanlığı ise Hazine Bakanı Janet Yellen’ın ABD Senatosu’nda yapacağı konuşmanın metnini paylaştı. Konuşmada, ülkede bankacılık sisteminin güçlülüğüne vurgu yapılarak; SVB olayının ardından alınan kararların, mevduat sahiplerinin tasarrufları için güvenli bir ortam sağlanması konusundaki kararlılığı gösterdiği kaydedildi. HSBC İngiltere CEO’su Ian Stuart ise SVB’nin İngiltere’deki faaliyetlerini yürüten kurumun satın alınacağını duyurmasının ardından son olarak yaptığı açıklamada, “Cuma günü eğer biri bana birkaç gün içinde bir bankayı satın alacağımı söyleseydi, buna inanmazdım.

Cumartesi sabah uyandım, duyuruyu gördüm ve sonrasında hemen düzenleyicilerle iletişime geçerek yardım teklifimizi ilettik. Bu anlaşmanın mantıklı bir yaklaşım olduğunu düşündük. Böylece HSBC’nin iki-üç yıllık stratejik planının hızlanacağını öngörüyoruz. Bu harika bir fırsat” dedi.

 

Haberin Devamı

AMB KARARINI ETKİLEMEDİ

- Dün gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısında beklentilere paralel olarak 50 baz puanlık faiz artışı açıklandı. Dün sabah saatlerinde, SVB ile başlayan ve Credit Suisse ile devam eden kriz nedeniyle faiz artış kararının gözden geçirilmesi ve artışın 25 baz puanla sınırlı tutulması bekleniyordu. AMB Başkanı Christine Lagarde yaptığı açıklamada, piyasadaki gerilimi yakından takip ettiklerini belirterek, “Fiyat baskıları güçlü kalmayı sürdürüyor. 2023’te büyüme beklentimiz yukarı yönlü revize edildi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!