Oyak, Erdemir’e 2.9 milyar ödedi Özelleştirme kasası dolara boğuldu

Güncelleme Tarihi:

Oyak, Erdemir’e 2.9 milyar ödedi Özelleştirme kasası dolara boğuldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

Erdemir’in yüzde 46.12’sinin Oyak’a devrine ilişkin sözleşmenin imzalanmasıyla 2 milyar 770 milyon dolar ÖİB’nin hesabına geçti. Böylece ÖİB, yılbaşından bu yana yaptığı devirlerle 7 milyar 129 milyon doları kasasına koydu. Oyak, TSKB’nin Erdemir’deki hissesine de 190.2 milyon dolar ödedi. Oyak’ın Erdemir faturası 2.9 milyar doları aştı.

EREĞLİ Demir Çelik İşletmeleri’nde (Erdemir) yüzde 46.12 oranındaki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) hissesi ile yüzde 3.17 oranındaki Türkiye Kalkınma Bankası(TKB) payının Oyak’a devrine ilişkin devir sözleşmesi imzalandı. Özeleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, dün sabah itibariyle hisse bedeli olarak 2 milyar 770 milyon doların İdare hesaplarına, 190.2 milyon doların da Türkiye Kalkınma Bankası hesaplarına geçtiğini açıkladı.

7 MİLYAR DOLARI AŞTI: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yılbaşından bu yana geçen yaklaşık 2 aylık sürede yaptığı devirlerle, toplam 7 milyar 129 milyon 730 bin doları kasasına koydu. Dün Erdemir’in yüzde 46.12’si için 2 milyar 770 milyon doları alan Özelleştirme İdaresi, geçtiğimiz günlerde de Tüpraş’tan 4 milyar 140 milyon dolar, Tekel’e ait İkiz Kuleler’in satışından da 100 milyon dolar elde etmişti. Bunun yanında Tekel’e ait Kaldırım ve Kayacık tuzlaları ile Emekli Sandığı’na ait Büyük Ankara Oteli’nin devri de gerçekleştirildi ve toplamda 7 milyar 129 milyon dolarlık rakam elde edildi.

19 YIL SONRA DEVREDİLDİ: Hisse devir sözleşmesi için Oyak adına Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Türker imza atarken, Özelleştirme İdaresi adına Metin Kilci Türkiye Kalkınma Bankası adına da Genel Müdür Abdullah Çelik imza koydu. Kilci, 1987’de özelleştirme kapsamına alınan Erdemir hisselerinin özelleştirme stratejisinin Nisan 2005’te belirlendiğini hatırlattı. Kilci, bu stratejiyle yüzde 46.12’lik idare hissesi ve yüzde 3.17’lik Türkiye Kalkınma Bankası hissesinin blok olarak özelleştirilmesinin hüküm altına alındığını kaydetti. 30 Mayıs 2005’te başlayan ihale sürecinde 24 Eylül’de tekliflerin alındığını belirten Kilci, 4 Ekim tarihinde yapılan ihalede en yüksek teklifi yüzde 46.12 için 2 milyar 770 milyon dolar ile Oyak’ın verdiğini kaydetti.

İKİNCİ İZİNDE GECİKME: Oyak’ın Arcelor ile yapmayı planladığı ortaklığa ilişkin Rekabet Kurulu onayı konusundaki bir soruya karşılık Kilci, ihaleden sonra Oyak tarafından kurulan Ataer A.Ş. adına Rekabet Kurulu’ndan İdare tarafından izin alındığını kaydetti. Bunun ardından Arcelor ile yapılacak ortaklık nedeniyle ortaklık yapısındaki değişiklik için Rekabet Kurulu’ndan ikinci bir izin söz konusunu olduğunu, burada bir gecikme yaşandığını kaydeden Kilci, "Dolayısıyla idaremize başvuran şirket adına Rekabet Kurulu izni alındı ve bu şirkete devir gerçekleştirildi" dedi. Rekabet Kurulu görüşünün ardından 1 Aralık’ta Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayının geldiğini hatırlatan Kilci, dün sabah itibariyle ihale bedelinin hesaplarına geçtiğini belirtti.

1.9 milyar dolarlık devir onay aşamasında

TOPLAMI 1 milyar 930 milyon doları bulan 7 özelleştirme de, onay aşamasında bulunuyor. Onay bekleyen özelleştirmeler içinde 755 milyon dolar ile Mersin Limanı ilk sırada yer alırken, 613.5 milyon dolarlık araç muayene istasyonları, 268 milyon dolarlık Başak Sigorta ve 121.5 milyon dolarlık Büyük Efes Oteli’nin özelleştirilmesi sırada bulunuyor. Bunun yanında 80 milyon dolarlık İskenderun Limanı özelleştirmesi, 55.5 milyon dolarlık Emek İşhanı özelleştirmesi ve 37.3 milyon dolarlık Yavşan Tuzlası özelleştirmesi onay ve sözleşme imza aşamasında bulunuyor. Hisse devri gerçekleşen ve onay ile sözleşme imza aşamasında bulunan uygulamaların toplamı ise 9 milyar 60 milyon doları buluyor.

Arcelor’un Erdemir’e ortaklığı Rekabet trafiğine takıldı

ERDEMİR’in yüzde 46.12 hissesinin blok satışı için açılan ihaleye, Oyak’a rakip olarak giren Arcelor, 2 milyar 670 milyon dolara kadar çıkan bir teklif vermişti. Ancak, ihaleyi 2 milyar 770 milyon dolarlık teklifi ile Oyak kazanmıştı. Arcelor, kaybettiği ihale sonrasında, 2005 yılının ekim ayında Oyak ile Erdemir için ortaklık görüşmelerine başlamıştı. Yapılan görüşmeler sonucu Erdemir için kurulan Ataer Holding’in yüzde 41’inin Arcelor’a devri kararlaştırılmıştı. Arcelor ile ortaklık görüşmelerini sonuçlandıran Oyak, bu hisse devri için 29 Aralık’ta Rekabet Kurulu’na başvurmuştu. Oyak, Rekabet Kurulu’nun Erdemir hisselerini devralmak üzere kurulan Ataer Holding’in yüzde 41’inin Arcelor’a devri konusunda henüz karar vermemiş olması nedeniyle doğan zaman sıkıntısı yüzünden 22 Şubat’ta Erdemir hisselerinin, Ataer Holding tarafından devralınmasının öngörüldüğünü açıklamıştı. Açıklamada, Oyak ve Arcelor’un, Erdemir hisselerinin satın alınması işleminin bitmesinden sonra, gerekli tüm yasal izinlere tabi olmak kaydıyla, müzakerelerini devam ettirecekleri bildirilmişti. Erdemir’den hisse alma konusunda hálá ilgili olduğunu açıklayan Arcelor, şirketin Türkiye’de gelişme için Oyak ve Erdemir ile işbirliğinin yollarını arayacağını vurgulamıştı.

Mittal ve Arcelor’un Erdemir hissesi var

DÜNYA çelik devi Mittal de Erdemir ile ilgilenmiş ancak ihalenin daha başında düşük tekif vererek çekilmişti. Mittal, Erdemir ihalesine girmeden önce borsadan Erdemir’in yüzde 8.6’lık hissesini toplamıştı. İhaleye katılan diğer dünya çelik devi Arcelor da, yine İMKB’deki halka açık hisselerde yaptığı alımla yüzde 5’lik Erdemir hissesine sahip duruma gelmişti. Erdemir ihalesinde, daha başında çekilen Mittal, ocak ayında sürpriz bir şekilde Arcelor’a 23 milyar dolarlık bir teklifle satın almak istediğini açıklamıştı. Arcelor, Mittal’in bu sürpriz teklifini reddederken, Türkiye’de de Mittal’in Arcelor’u alması halinde neler ortaya çıkabileceği tartışılmaya başlamıştı. Mittal’in Arcelor’u alması halinde, Erdemir’in kontrolünü de ele geçirebileceği yorumları yapılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!