ABD'de manuel araç satışlarında kriz yaşanıyor!

Güncelleme Tarihi:

ABDde manuel araç satışlarında kriz yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2016 12:06

Son verilere göre, manuel araçların ABD'deki sıfır otomobil satışlarının sadece %3'ünü teşkil ediyor.

Haberin Devamı

Manuel vitesli araçların satışlarının düşmekte olduğu malum fakat son gelen haberler, ABD'deki durumun oldukça kötü olduğunu gösteriyor.

Edmunds.com'un araştırmasına dayanan Los Angeles Times haberine göre günümüzde ABD'de satılan araçların %27'si için manuel vites seçeneği sunuluyor. Bu veriyi 2011 yılı ile karşılaştırırsak %37, 2006 yılı ile karşılaştırırsak %47 olduğunu görüyoruz.

Satış rakamlarına bakıldığında ise daha korkunç bir tablo ortaya çıkıyor. 2016 yılında satılan araçlardan sadece %3'ü manuel şanzımana sahip. Bu; 2012 %7'lik ve 1992'deki %25'lik paya göre oldukça düşündürücü.

Edmuns'taki araştırmacı Ivan Drury konu hakkında: "Rakamlar hiç bir zaman iyiye dönmeyecek. Gidişat aşağı yönlü ve sıfıra kadar inecek." dedi.

ABD'nin tersine Avrupa ve Asya pazarlarında satışların %80'ini manuel vitesli araçlar oluşturuyor.

Haberin Devamı

Manuel şanzıman yüksek performanslı araçlarda daha öncesinde standart olarak sunulurdu ancak günümüzde otomatik şanzımanın ucuzlaması ve gücü daha iyi yönlendirebilmesi sayesinde, sürücüler de değişime ayak uydurdu. Aynı zamanda teknolojik gelişimler ile otomatik otomobillerin, manuel versiyonlarına göre daha az yakıt tüketmeleri de manuel vitesli otomobillerin tabutuna bir çivi daha çakmış oldu.  

Manuel vites kolu birçok spor otomobilde de tarihe karıştı. Ferrari, talebin neredeyse sıfıra düşmesi üzerine uzun süredir açık yollu vites kolu yerine direksiyonun iki yanına yerleştirilmiş vites kollarını kullanıyor. Birçok süper ve hiper otomobil de manuel şanzımanın yetişemeyeceği güçlerde olduğu için sadece otomatik şanzıman ile satılıyor.

Porsche ise manuel şanzımandan vazgeçmiyor. GT3, Turbol 911 ve 718 modellerinde manuel şanzıman opsiyonu sunuyor. Mazda Mx-5, Fiat 124 Spider ve Nissan 370Z kullanıcılarının çoğu da halen viteslerini kendileri değiştirmek istiyor. 

Otomatik otomobiller için bazı güvenlik kaygıları duyuluyor. Güvenlik uzmanı Doug Herbert: "Sürüşe ne kadar odaklanırsanız (ki manuel viteste daha fazla) o kadar güvenli bir sürücü oluyorsunuz." diyor. 

Haberin Devamı

Ancak bu mesaj ABD'li genç sürücülere pek anlamlı gelmiyor olabilir. Gençlerin çoğu otomobil sürmeyi otomatikte öğreniyor. LA Times'e konuşan ve manuel vites otomobil kullanan Georgia Vassilakis: "Benim yaşımda bir insan için manuel vites araç kullanmak, Latince bilmek gibi bir şey" diyor. 

Kuvvetle muhtemel (son zamanlarda Porsche 911R'ın da kanıtladığı üzere) otomobil ve sürüş tutkunlarının manuel vitese her zaman bir talebi olacak. Ancak yinede çok büyük çoğunluğun bununla çok da ilgilenmediği ortada.

Toyotadan iddialı plan tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!