Arabanız çok mu yakıyor?

Güncelleme Tarihi:

Arabanız çok mu yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2016 09:40

Araç sahiplerinin en önemli problemi yüksek akaryakıt fiyatları. Bunun engellemek için bazı önlemler almak yeterli. İşte akaryakıttan tasarruf etmenizi sağlayacak tasarruf önerileri.

Haberin Devamı

Yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle araç kullanıcıları için yakıt tasarrufu her geçen gün daha önemli hale geliyor. Yakıt tüketim miktarı, kullandığımız aracın teknik özelliklerine göre değişiklik göstermesiyle birlikte araç kullanım şekline de bağlıdır. Yakıt tüketimini artıran sebepler araçtan kaynaklanacağı gibi sürücünün kullanımıyla ilgili de olabilir.

Yakıt tasarrufu yapmanın en iyi yolu otomobili olabildiğince sakin kullanmaktan geçer. Aracı yüksek devirlerde kullanmamaya özen gösterin. Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür. Bu devirlerde kalmak size hem daha dikkatli bir sürüş hem de daha az yakıt tüketimi sağlar.

Ani kalkış ve fren yakıt tüketimini önemli ölçüde arttırır. Ayrıca önünüzdeki araçla takip mesafesi bırakarak ani fren ve gazlardan kurtulmanız yüzde 5 oranında yakıttan tasarruf yapar. Aracı yavaşlatmak gerektiğinde ani frenle durmak yerine, ayağınızı gazdan çekerek motor freniyle durabilirsiniz. Yokuş aşağı inerken gaza basmayın, vitesi boşa atmayın veya kontak kapatmayın.

Haberin Devamı

Arabanız çok mu yakıyor

RUTİN BAKIMLARI AKSATMAYIN

Yakıt tüketimini etkileyen bir diğer etmen ise motor bakımıdır. Aracın yağ filtreleri zamanında değiştirilmeli. Benzinli araçlarda bujiler, dizel araçlarda enjektörler ayarlı ve arızasız olmalı. Lastik havalarının uygun basınçta olması ise oldukça önemlidir. Havası az olan lastikte yuvarlanma güç olduğundan yakıt tüketimi artar. Yani yakıt tasarrufu için aracın rutin bakımları aksatılmamalı.

Uzun süre hareketsiz duracaksanız motoru kapatın. Motoru ilk çalıştırdığınızda gereğinden fazla bekletmeyin. Yazları 30 saniye, kışları 1 dakikadan fazla rölantide bekletmek hem motorunuzun ömrünü kısaltır hem de yakıt sarfiyatına sebep olur.

Klimayı, özellikle yaz aylarında gerektiği kadar kullanın ve sürekli çalıştırmayın. Depo hiçbir zaman ağzına kadar doldurulmamalı. Çünkü bu durum araçta fazladan ağırlığa sebep olur. Aracın aerodinamik yapısını bozacak modifikasyonlardan kaçının. Bu tür eklentiler hava sürtünmesine sebep olduğundan aracı yavaşlatır.

Haberin Devamı

Otomobilinizi sakin ve trafik kurallarına uygun olarak kullandığınız, düzenli olarak bakımını yaptırdığınız takdirde cebinize katkısı yanında, doğayı da daha az kirletmiş olacağınızı unutmayın.

Arabanız çok mu yakıyor

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!