Ons altın 1.5 ayın en düşük seviyesini gördü

Güncelleme Tarihi:

Ons altın 1.5  ayın en düşük seviyesini gördü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 07:00

Altının ons fiyatı yaklaşık 1.5 ayın en düşük seviyesini görürken, gram altın fiyatlarında da buna bağlı olarak kayıplar sürdü. Majör merkez bankalarının sıkı para politikasına yönelik adımları altın fiyatlarını baskılarken, küresel enflasyonist risk ve resesyon ihtimali ise destekliyor.

Haberin Devamı

Altının ons fiyatı, dünkü işlemlerde 1.784 dolar seviyesine kadar gerileyerek yaklaşık 1.5 ayın en düşük seviyesini sürdürürken, üst üste 5 işlem gününü değer kaybıyla tamamladı. Ons altın yılın ilk yarısında yatay bir performans sergilerken, birçok analist ons altın fiyatlarının yılın ikinci yarısında yükseliş trendine girebileceği yönünde fikir belirtiyor. ABD’de enflasyonun yüksek seyri koruması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz arttırımında daha da hızlanacağı beklentisini kuvvetlendirdi. Ons altın fiyatları bu durumdan da baskılanıyor. Diğer taraftan Fed’in yükselen enflasyonun önüne geçebilmek için yaptığı faiz arttırımlarının, resesyon riskini arttırdığı öngörülüyor. Bu da altın fiyatlarını destekliyor ve düşüşler sınırlı kalıyor.

ANA KATALİZÖR ONS ALTIN

Haberin Devamı

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bir sonraki toplantısı 26-27 Temmuz tarihinde yapılacak. Fed’in bu toplantıda politika faizinde 75 baz puan arttırıma gitmesi bekleniyor. Ayrıca faiz kararı sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell’ın ileriki dönemlerle ilgili açıklayacağı ekonomik projeksiyonlar, piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

Fed’in faiz arttırımında hızlanabileceğine dair beklentiler dolar endeksini güçlendirirken, ABD tahvil faizlerini yükseltiyor; diğer taraftan altın, gümüş gibi değerli metalleri baskılıyor. Ancak piyasalardaki risk iştahının azalması ve yatırımcıların doğan likidite ihtiyacını karşılamasıyla beraber, son günlere özel hareketler yaşanıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesine kadar gerilerken; ons altın fiyatları haftanın son işlem gününde en yüksek 1.807 dolara tırmandı. ABD’de dün Türkiye saati ile 17:00’de ISM imalat endeksinin piyasa beklentilerinin altında gelerek 2 yılın en düşük seviyesini görmesi, ABD ekonomisinin ivme kaybettiğine işaret ederken; veri sonrası ons altında toparlanma gözlendi. Gram altının fiyatı dün güne düşüşle başlarken, gün içerisinde en yüksek 974.17 lirayı, en düşük 961.09 lira seviyesini gördü. Gram altın fiyatlarında ana katalizör ons altın olurken; on altında yaşanan düşüşün etkisiyle gram altın aşağı yönlü hareketini sürdürüyor.

Haberin Devamı

YUKARI YÖNDE ETKİLEYEBİLİR

Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu Rıdvan Baştürk, altın fiyatları ile ilgili şunlara dikkat çekti: “Küresel bazda yüksek enflasyon beklentilerine ek olarak resesyon endişelerinin de arttığı bir süreçteyiz. Özellikle ABD tarafından gelen neredeyse her verinin zayıf açıklanması resesyon endişelerini arttırıyor. ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte de daralması bekleniyor. Avrupa (özellikle Almanya) tarafında da ekonomik aktiviteler ivme kaybediyor. Bu kapsamda riskli varlıkların genel resimde baskı altında kaldığını görmekteyiz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de düşüşler söz konusu. Yaklaşık iki hafta önce yüzde 3.50 seviyesinde seyreden faizler bu hafta yüzde 2.93’e kadar geriledi. Fakat faizler düşerken ons altın ve Japon Yeni gibi enstrümanlarda beklediğim değer kazanımları gelmedi. Enflasyon, resesyon ve düşen faizin ons altın tarafını yukarı yönde etkilemesini bekliyorum. Kısa vadede olabilecek düşüşlerin orta-uzun vade için alım fırsatı vermesi beklenebilir. Teknik olarak 1.780-1.760 dolar bandı burada kritik bölge olarak izlenmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!