Ocak ayının enflasyonu IMF'den de ‘aferin' aldı

Güncelleme Tarihi:

Ocak ayının enflasyonu IMFden de ‘aferin aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Toptan eşya fiyatlarıyla yıllık yüzde 50 olarak açıklanan ocak ayı enflasyonu IMF'yi memnun etti. IMF Türkiye Masası Şefi Martin Hardy, ‘‘Enflasyonun düşmesi iyi haber'' diyerek hükümetin anti enflasyonist politikaları sürdürmesini istedi.

Ocak ayı enflasyon rakamları Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) da memnun etti. IMF Türkiye Masası Şefi Martin Hardy, ‘‘Enflasyonunu düşmesi iyi haber'' dedi. Hardy, enflasyondaki düşüşün geçen yıldan beri izlenen politikaların sonucu olduğunu belirterek bu politikaların devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

Hardy, uluslararası piyasalardaki karışıklığa karşın, Türkiye'de özelleştirilmesi faaliyetlerine ivme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Hardy, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar ile yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Özelleştirmenin, Türkiye açısından çok önemli ve gerçekleştirilmesi gereken bir faaliyet olduğunu belirten Hardy, Türkiye'nin ekonomik ve mali problemlerinin çözümünde özelleştirmenin büyük rol oynadığı ifade etti.

Uluslararası piyasalarda yaşanan karışıklıkların zamanlama açısından özelleştirme yapılmasını engellediğini ifade eden Hardy, ‘‘Özelleştirme İdaresi'nin elinde çok sayıda proje bitirmeyi bekliyor. Hükümetin özelleştirmeyi teşvik edeceğini umut ediyoruz. Türkiye, özelleştirme çalışmalarından çok sayıda fayda sağladı'' dedi.

1999 PROGRAMI

Hardy, 1999 özelleştirme programını gerçekçi bulup bulmadığı yolundaki bir soruya ise, ‘‘Bunun gerçekleşmesi, özelleştirme programının uygulama biçimine bağlı. Özelleştirme de bunun için çalışıyor. Bunun için de kararlılık gerekli'' karşılığını verdi. Martin Hardy, enflasyonun düşük çıkması konusunda ise olumlu bir gelişme yaşandığını, bunun da geçen yıldan bu yana izlenen ekonomik politikaların sonucu olduğunu söyledi. Hardy, bu politikaların devam edeceğini ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

İSDEMİR'İ SATARIZ

ÖİB Başkanı Bayar, Hardy ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bayar, gazetecilerin ‘‘Büyük projelerde seçime kadar bir ihaleye çıkılması düşünülüyor mu?'' şeklindeki sorusuna, İskendurun Demir Çelik gibi ihaleye çıkılabilecek olanların bulunduğunu bildirdi. ÖİB olarak İskenderun Demir Çelik projesine, hem sosyal, hem de bölgedeki konumu itibarıyla çok önem verdiklerini ifade eden Bayar, şöyle dedi:

‘‘İskenderun Demir Çelik projesinde ne kadar para alacağımızı değil, ne kadar yatırım getirebileceğimize önem veriyoruz. Çünkü bu tesis ancak çok büyük bir yatırımla kurtulabilir ve bölge ekonomisine kazandırılabilir. Hem oradaki sosyal dengeleri çok ciddi bir biçimde göz önünde tutup, hem de bölgeye çok daha büyük katma değer temin edebilecek hale gelmesini sağlayacak yatırımı getirecek yatırımcıya satılması için çalışmalarımız çok ciddi noktalara geldi.''

Piyasalara enflasyon morali

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün önceki gün açıkladığı enflasyon rakamları piyasalara moral verdi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) Bileşik Endeks 120.28 oranında artarak 2 bin 791 puana yükseldi. Böylece dün iki seansta hisse senetleri ortalama yüzde 4.5 oranında değer kazandı.

Borsada düşük enflasyon sevincinin göstergelerinden biri de işlem hacmi oldu. Önceki gün toplam 48 trilyon 37 milyar lira olan işlem hacmi, dünkü iki seansta yüzde 79.7 oranında yükselerek 86 trilyon 312 milyar liraya ulaştı.

Dün hisse senetleri yükselmeye devam ederken, bono piyasasında faizler yüzde 125-126 düzeylerine geriledi. Piyasa uzmanları faizlerdeki gerilemenin önceki gün açıklanan enflasyon rakamlarının yanısıra, Merkez Bankası'nın açık piyasa işlemleri ile piyasayı fonlayarak likidite sıkıntısını gidermesinden de kaynaklandığına dikkat çekiyorlar.

Merkez Bankası, dün açık piyasa işlemleri piyasasında repo ihalesi ile piyasaya 146.3 trilyon lira verdi. İMKB repo piyasasında ise gecelik faizler ortalama yüzde 73.74, TL İnterbank'ında da ortalama yüzde 79 olarak gerçekleşti.

Borsalara ABD dopingi

ABD'de faiz hadlerinin istikrarlı kalmasından cesaretlenen Avrupa borsalarında yükseliş eğilimi yaşandı. ABD Merkez Bankasının faiz hadlerinde değişikliğe gitmemesi ve borçlanma maliyetinin düşmesinin verdiği güven havası içinde güne yükselişle girdiler. Avrupa’nın en büyük piyasası olan Londra borsasında FTSE 100 endeksi 31.12 puan artışla 5971.5 puana yükseldi. Almanya’da Frankfurt'un X-DAX endeksi 64.68 puan kazançla 5154.75 puana, Paris'in CAC-40 endeksi de 37 puan kazançla 4225.84 puan seviyesine yükseldi. Asya borsaları değişik performanslar gösterdi. Bölgenin büyüğü Tokyo borsası şirket kazançlarının düşük çıkacağına ilişkin kaygılar nedeniyle 3 gündür yaşadığı düşüşü dün de sürdürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!