Obama bastırdı, ABD’de kredi kartına ’disiplin’ yasası çıktı

Güncelleme Tarihi:

Obama bastırdı, ABD’de kredi kartına ’disiplin’ yasası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2009 00:00

ABD Başkanı Barack Obama’nın kredi kartından yana dertli olduğunu açıklamasının ardından ABD Senatosu, kart kullanımına disiplin getiren bir yasayı kabul etti. Kredi kartı kullanıcısını koruyan yasa, hafta sonunda Obama’nın onayına sunulacak.

ABD Senatosu, kredi kartları kullanımındaki aşırı banka ücretlerini denetleyen bir yasa tasarısını kabul etti. Faiz oranlarına sınır koymayan yasa, tüketiciyi ceza ücretlerinden koruyor. Ancak, borcunu her ay düzenli olarak ödeyen ve ödül programlarından yararlanan tüketicilerin mağdur olabileceği söyleniyor. Tasarının Temsilciler Meclisi’nin de kabul etmesinin ardından hafta sonunda ABD Başkanı Barack Obama’nın masasında olması bekleniyor.

60 gün ödeme süresi

Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Christopher Dodd’un tüketiciler için zafer olarak yorumladığı yasanın getirdikleri şöyle:

Bankaların kart üzerindeki ödenmemiş bakiye üzerinden faiz artırımına gidebilmesi için, borç ödemesinin en az 60 gün gecikmesi gerekiyor. 60 gün içinde minimum ödeme tutarının yatırılması yetiyor.

Bankaların faiz artırımı yapmadan 45 gün önce haber vermesi gerekiyor. Ayrıca kartın ödeme dönemleri ile ilgili değişiklikler de aynı kurala tabi.

Bankaların borçları içeren ekstreyi, son ödeme tarihinden en az 21 gün önce postalaması gerekiyor.

Daha önce sadece son günün sabahında gecikmemiş sayılan ödemeler artık akşamüstü 5’e kadar yapılabiliyor. Böylece öğleden sonra ulaşan çekler için borç yazılamıyor.

Bankaların limit aşım hakkı olarak verdiği limit dolduğunda da işlem yapılmasını sağlayan opsiyon için bundan sonra tüketicilerden izin alması gerekiyor. Böylece tüketici limitini aştığı için 40 dolara ulaşan cezaları ödemekten kurtuluyor.

21 yaşından küçüklerin kart alabilmesi için ailelerinden b,irinin kart sahibi olması ve gencin başvurusuna imza atması gerekiyor.

Yasa hediye kartları üzerindeki son kullanma tarihlerine de son veriyor.

9 ayda değişecek

5’e karşı 90 oyla kabul edilen yasa tasarısı, tüketiciye kredi kartı veren kurumlara "iş yapma" biçimlerini değiştirmeleri için 9 ay süre veriyor. Bankaların, kredi kartı kullanımı ile ilgili koşulları internetten açıklaması ve müşterilerin ekstra ücret ödemeden online ya da telefon ile ödeme yapmasına olanak sağlaması gerekiyor. ABD Merkez Bankası FED de benzer bazı kuralları Temmuz 2010 itibarıyla uygulamaya koyacak.

Bankacılar çok mutsuz

ABD’de kredi kartıyla ilgili yasaya şiddetle karşı çıkan bankacılar, bu adım ile, çok ihtiyaç duyulan bir zamanda kredilerin kısıtlanacağı uyarısında bulundular. Bankacılar, mevcut faiz oranlarını ve yüksek ücretleri, yaptıkları işin çok riskli olduğu gerekçesiyle savundular. ABD Bankalar Birliği Başkanı Edward Yingling, "Şimdiye kadar kısa vadeli olan güvensiz borç şimdi orta vadeli oldu. Bu ise daha riskli" dedi. Yingling, risk artınca faizlerin de artmasının ve daha az kredi verilmesinin kural olduğunu ifade etti
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!