Nabucco, Avrupa basınında

Güncelleme Tarihi:

Nabucco, Avrupa basınında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2009 15:12

HAZAR Bölgesi ve Ortadoğu doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Nabucco boru hattı için hükümetler arasında imzalar Ankara’da atılırken, Avrupa medyası ‘Gaz artık tehit unsuru olmayacak” diye yorum yaptı.

Avusturya'daki Liberal sağ eğimli günlük ‘Die Presse' gazetesi 1'inci sayfasından verdiği haberde, “Ankara bugün sorunsuz bir anlaşmanın imzalanmasına ev sahipliği yapıyor. Avrupa'nın gazının güvenliği için başbakan, ekonomi bakanı ve diğer diplomatlar ile birlikte tam kadro Ankara’dayız. Ortaasya’dan yola çıkan gaz Viyana’ya kadar güvenli şekilde uzanacak” diye yazdı.

Avusturya’nın demokratik sol eğilimli yayın yapan günlük gazetelerinden ‘Der Standart', Nabucco imza töreni öncesinde Rusya uzmanı Gerhard Mangott ile bir söyleşisini yayınladı. Mangott, “Orta Asya'nın gaz ve diğer doğal kaynakları üzerinde Rusya'nın hegamonyası inkar edilemez. Rusya bölgesinde emperyalist tavır sergiliyor ve bu kozlarını da Avrupa ve ABD’ye karşı kullanmaya kalkışıyor. Nabucco bu durumu ortadan kaldıracak tek alternatifti” görüşlerini aktardı.

Avusturya devlet televizyonu ORF ana haber bültenlerinde Nabucco projesine geniş yer verdi. ORF haberinde Avrupa’nın gazı artık güvenli ellerde olacağı vurgulanırken, şöyle denildi:
“Türkmen topraklarından yola çıkıp Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden topraklarımıza ulaişacak olan gaz konusunda Rusya’nın hegamonyası kalkıyor. Başbakan Werner Faymann ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner ile birlikte ÇMV (Avusturya’nın en büyük petrol ve gaz firması) yetkilileri de Ankara’ya gitti. Bugün Ankara’da tarihi bir imza töreni var.”

RUSYA'DAKİ TEPKİLER

Rus Rosbalt ajansı, içinde Gürcistan’ın da bulunduğu Nabucco projesinin hayata geçirilmesi ile Avrupa’nın, Gürcistan’a olan siyasi desteğinin artacağını yazdı.

Gürcü uzmanların görüşlerinin yer aldığı haberde George Nodia adlı uzman “Proje hayata geçerse Avrupa’nın Gürcistan’a olan ilgisi enerji güvenliği konusunda da artacak” derken, enerji konusunda diğer uzman Revaz Arveladze ise, Nabucco'nun Gürcistan'a somut bir mali desteğinin olacağını söyledi. Arveladze ayrıca Gürcistan’da birçok kişi içinde iş imkanı doğacağını belirtti.

Rus ‘Komersant.ru' internet sitesi ise “Türkiye, Nabucco'ya Rusya ve İran'ın da dahil olmasını umut ediyor” başlıklı haberinde törende Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’nın ve İran’ın da anlaşmaya katılmasını ve bu projeyi beraber hayata geçirmeyi umduklarını söylediğini yazdı. Haberde ayrıca AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile anlaşmaya taraf ülkelerin Başbakanları ve yaklaşık 20 ülkeden katılımın olduğuna yer verildi.
Rus Ria Novosti haber ajansı da haberi, ‘Nabucoo'ya katılan ülkeler enerji projesini hayata geçirmek start verdiler’ başlığı ile verdi. Ria Novosti de Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Rusya ve İran’ı da projeye katılmalarını umduğunu söylediğine vurgu yaptı.

Rus İneterfax haber ajansı ise Bloomberg haber ajansına dayalı verdiği haberde Irak’ın yıllık 15 milyar metreküp gazı Nabucoo’ya vermeye hazır olduğunu yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!