Mutfak sektörü büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Mutfak sektörü büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2024 07:00

2004 yılında Türkiye haklarını alarak Alman Schafer markasını Türk firması yaptıklarını belirten Schafer Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada sektörle ilgili bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Aslan sektörün büyüyeceğini belirterek, “Ben pasta paylarının, büyüklüklerinin değişeceğini düşünüyorum ama mutfak eşyaları sektörü çok büyüyor. Bizim 2023’te ilk defa perakende ciromuz, toptan ciromuzu geçti. Schafer olarak 2023’e göre yüzde100 bir büyüme bekliyoruz ve 35 tane yeni mağaza açacağız. Hedefimiz bu yılı toplam 100 mağazayla kapatmak” dedi. Ürünlerinin yüzde 80’inin Türkiye’de üretildiğini belirten Aslan, “Türkiye şu anda mutfak eşyaları üretiminde Çin’den sonra çok iyi bir yerde. Teknoloji sebebiyle, kalıp maliyetlerinin çok olması sebebiyle bazı ürünler Türkiye’de üretilemiyor. Ürünlerin yüzde 20’sini yurtdışından ithal ediyoruz. Bunların içinde Güney Kore, Çin, Portekiz, Polonya, Çek Cumhuriyeti var. Çok yakın bir zamanda Tunus ile de başlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE SATIYOR

Murat Aslan, Avrupa’da yaşanan durumu da şöyle anlattı: “Avrupa’daki birçok marka finansal sebeplerden dolayı çıkmazda. Birçok porselen fabrikası da son 5 yılda satın alındı ve Çek Cumhuriyeti ile Almanya’dan Türkiye’ye getirildi. Komple, bütün her şeyiyle, kapılardaki levhalara kadar tır tır oradan yüklendi, buraya geldi. İş gücü maliyetlerinin ötesinde çünkü Avrupalı iş gücünü yüksek maliyetle bile satabiliyor. Arkasına “Made in Europe” yazdığı sürece bunu satabiliyor. Bunun dışında, yeni kuşak bu işi yapmak istemiyor, yaptıramıyorlar bu işi. O yüzden Türk firmalarına satıyorlar.”

KAYIT DIŞI SORUNU

Türkiye’de kaç adet yemek takımının satıldığı bilinmediğini belirten Murat Aslan, sektördeki kayıt dışı sorununa da değindi. Aslan, “Elektrikli aletlerin bir GFK raporu var ama züccaciyenin yok. Kayıt dışılıkta bir Doğubayazıt’tan girenler var. Bir de bazı firmalarda düşük faturalı bedeller var. Bunlar kaçak yollarda girdiği için bakanlıkların bir testine de tabii olmuyorlar ama bizim ürünlerimizin hepsi sertifikası olan, gönül rahatlığıyla kullanabileceğini ürünler” dedi. Aslan imitasyon sorununu ise şöyle anlattı: “İmitasyon sorunu Türkiye dışında var. Mesela Schafer’da çok fazla yaşıyoruz. Örneğin Fas’ta ihracatımızın en az 4 katı imitasyon gördüm.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!