Müteahhitler için sicil affı çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitler için sicil affı çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2023 07:00

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, kamuya iş yapan müteahhitlerin 2020-2022 döneminde olağanüstü şartlarla artan girdi maliyetlerinden dolayı işlerini sürdüremez hale geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Eren, maliyet artışlarını karşılamaya gücü yetmediği için işlerini sürdüremeyerek teminat mektuplarını yakmak zorunda kalan ve böylece meslekte cezalı duruma düşen müteahhitlik firmalarının, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen kamuya olan borçların yapılandırılmasına yönelik yasal düzenleme kapsamına alınması çağrısında bulundu. Geçen yıl maliyet artışlarına çözüm için kamu yönetimi tarafından iki kez fiyat farkı düzenlemesi yapıldığına değinen Eren sözlerine şöyle devam etti:

‘İŞ YAPAMAZ HALE GELDİLER’

“Buna rağmen salgının ağırlaştırdığı şartlar yüzünden, işini sürdüremeyecek müteahhitlik firmalarına proje tamamlama oranı yüzde 15 ve altında ise tasfiye hakkı tanındı, ancak ek fiyat farkı formülü ve tasfiye için belirlenen düşük tamamlama kriteri ne yazık ki müteahhitlerin sorunlarına çare olmanın gerisinde kaldı. Geldiğimiz noktada pek çok müteahhit, proje tamamlanma oranı yüzde 15’in üstünde olduğu için maalesef tasfiye hakkı alamadığı gibi işlerini de sürdüremeyerek teminat mektuplarını da yakmak zorunda kaldı. Özellikle Anadolu’da maliyet artışlarını karşılamaya gücü yetmeyen çok sayıda küçük ve orta ölçekli müteahhitlik firması cezalı duruma düşerek yeniden ihalelere giremez ve iş yapamaz hale geldi.”

Haberin Devamı

Eren, bu durumdaki müteahhitlerin, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen kamuya olan borçların yapılandırılmasına yönelik “af yasası” olarak telaffuz edilen yeni yasal düzenleme kapsamına alınması çağrısında bulundu. Eren, “Müteahhitlik firmalarının yasa kapsamına alınarak tek seferlik sicil affı ve teminat mektuplarının iadesi imkânı tanınması, önemli bir tıkanıklığı giderecektir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!