Meyve suyu sektörü hammadde sıkıntısı yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Meyve suyu sektörü hammadde sıkıntısı yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2008 11:10

Türkiye'de sofralık üretim yapılması nedeniyle ham madde sıkıntısı çeken ve ikinci ya da üçüncü kalite meyveyi işlemek zorunda kalan meyve suyu sektörü, teşvikle sanayi ürünü meyve yetiştiriciliğinin geliştirilmesini istiyor.

Haberin Devamı

Ereğli'de kurulu Ersu Meyve ve Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mustafa Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elma, vişne, nar, elma ve siyah havuç gibi birçok çeşitte meyve suyu ürettiklerini, bu üretimlerinin yaklaşık yüzde 65'ini, Almanya, İngiltere ve ABD başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ettiklerini söyledi.

Meyve suyu ve konsantre sektörünün son yıllarda büyük bir hızla gelişme gösterdiğini dile getiren Aslan, Türkiye'de 3 yıl önce 4,5-5 litre olan kişi başına meyve suyu ve konsantresi tüketiminin 8.1 litreye ulaştığını ve bu artışın sürdüğünü bildirdi. Ülkede refah seviyesinin yükselmesine bağlı olarak meyve aromalı içecekten meyve suyuna doğru bir yönelme olduğunu ifade eden Aslan, şunları kaydetti:

“Meyve suyunun yüzde 100'u meyvedir. Meyve nektarının ise yüzde 35'ini meyve oluştururken, meyveli içeceklerde meyve oranı yüzde 10, meyve aromalılarda ise yüzde 2'dir. Tüketici artık daha bilinçli. Tüketici, sağlıklı olana, yüzde 100 meyve suyuna yöneliyor. Aromalı içecekler daha az tüketilir oldu. Türkiye'de meyve suyu tüketiminde büyük bir ayrım yok ancak Avrupalılar, genellikle elma ve portakal suyu tüketiyor.”

Haberin Devamı

Aslan, Türkiye'de meyve suyu sektörünün toplam kapasitesinin sadece yüzde 30'unun kullanıldığını belirterek, buna rağmen halen meyve suyu fabrikası açıldığını, bunun karlılığının iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'de genellikle sofralık, iyi kalitede meyve üretiminin yapıldığını bu yüzden sektörün ciddi anlamda ham madde sıkıntısı yaşadığını vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

“Avrupa'nın çok tükettiği elma ve portakal suyunda ihracat istenilen düzeyde yapılamıyor. Çünkü, bizde bu ürünler Avrupa'ya göre çok pahalı. Türkiye'nin meyve suyu ihracatı çok düşük. Bizler iç pazardan geri kalanı, ikinci ya da üçüncü kalite meyveyi işlemek zorunda kalıyoruz. Düşünün bir dönem kilosu 1 dolara şeftali aldık. Bunu işleyip hangi fiyatla pazara sunacaksınız? Sunduk diyelim nasıl alıcı bulacak? Ülkede meyve suyuna işlenen portakalın yüzde 90'ı ithal. Neden? Çünkü sektör ürün bulamıyor. Yem bitkisine teşvik verilirken bizi de düşünsünler.”

Haberin Devamı

Aslan, elma, portakal, vişne gibi meyvelerin sanayi tipinin üretilmesi için destek beklediklerini ifade ederek, “Sadece pazara yönelik üretim olduğu sürece yurt dışına meyve suyu ihracatı beklenmemeli. Sanayi tipi meyve üretimi artarsa Türkiye, dünyaya meyve suyu içirir, ihracat patlaması olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!