Merkez vergi ve enerjiye vurgu yaptı

Güncelleme Tarihi:

Merkez vergi ve enerjiye vurgu yaptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2023 07:00

Merkez Bankası ağustos enflasyonuna ilişkin değerlendirmesinde akaryakıt fiyat artışlarının ulaştırma hizmet fiyatlarına hızlı bir şekilde yansıdığını dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ağustos ayı fiyat gelişmeleri raporunda, tüketici fiyatlarının ağustos ayında yüzde 9.09 oranında yükseldiği, yıllık enflasyonun 11.11 puan artışla yüzde 58.94 olduğu hatırlatılarak, “Vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuz ayından sarkan etkilerinin yanı sıra Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışlarının gecikmeli etkileri ile küresel enerji fiyatlarındaki yükseliş sonucunda ana grupların tamamında yıllık enflasyon yükselmiştir. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 14.23 oranı ile enerji grubunda kaydedilmiş, bu gelişmede önceki aydan sarkan vergi etkisinin yanı sıra dış fiyat baskıları belirleyici olmuştur” denildi. Kirada da yüksek artışların gözlendiği belirtilerek, “Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki olumsuz görünüm ağustos ayında devam ederken, işlenmiş gıda alt grubunda fiyat artışları genele yayılarak güçlenmiştir” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

MORGAN STANLEY’DEN FAİZDE YÜZDE 30 TAHMİNİ

KÜRESEL finans piyasasının önde gelen bankalarından Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini kısa süre içinde yüzde 30’a çıkarabileceği tahmininde bulundu. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), ağustos ayında faizi yüzde 25’e yükselterek, 750 baz puanlık bir artırıma gitmişti. Piyasa beklentisinin üzerinde açıklanan faiz kararı, Merkez Bankası’nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan döneminde açıklanan üçüncü faiz kararı olmuştu. Bir sonraki faiz kararının ise 21 Eylül’de açıklanması bekleniyor.

DAHA ERKEN ULAŞABİLİR

Morgan Stanley Ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk tarafından yayımlanan notta, “İki ay üst üste çok güçlü gelen TÜFE verileriyle karşı karşıya kalan yeni PPK, enflasyon beklentilerinde daha fazla bozulmanın önüne geçmek ve kredibilitesini daha da artırmak için yukarı yönlü sürprizlere devam etmeyi tercih edebilir. Böylece TCMB’nin yüzde 30 politika faizine bizim öngördüğümüzden daha erken ulaşabileceğini görebiliriz” yorumuna yer verildi. Değerlendirmede yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 62’den yüzde 66’ya revize edildi. Önceki değerlendirmelerde enflasyonun tepe noktasını Mayıs 2024’te yüzde 68 olarak tahmin eden ekonomistler, bu tahmini de yüzde 72 olarak değiştirdi. Daha fazla faiz artışı vurgusu yapan bir diğer kurum ise ABD’li Bank of America (BofA) oldu. BofA Securities Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, paylaştığı raporda, “Önceki iki ay beklentinin altında kalan faiz artırımları sonrası geçen ayki adım olumlu bir sürpriz oldu. Ancak enflasyon beklentilerinin daha da artması nedeniyle daha fazla faiz artırımına ihtiyaç var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!