Memura son teklif 15 artı 10’da kaldı... Kararı Hakem Kurulu verecek

Güncelleme Tarihi:

Memura son teklif 15 artı 10’da kaldı... Kararı Hakem Kurulu verecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2023 07:00

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammını belirleyecek toplu sözleşme sürecinden üçüncü teklifte de uzlaşma çıkmadı. Karar, Hakem Kurulu’na kaldı. Memur zammında hükümetin son teklifi 2024 için yüzde 15 artı yüzde 10, 2025 için de yüzde 6 artı yüzde 5 oldu. Memur-Sen teklifi kabul etmedi. Sürecin 11 hizmet kolunu kapsayan sosyal haklar bölümünde ise taraflar anlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

MEMUR ve memur emeklilerine verilecek zam ve diğer sosyal haklar için yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin mali bölümü uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Hükümet memurlar için son olarak 2024 için yüzde 15 artı 10’da, 2025 için yüzde 6 artı yüzde 5 teklifini yaptı. Taraflar arasında anlaşma sağlanamadı. Bundan sonraki süreçte son kararı Hakem Kurulu verecek. Hakem Kurulu kamunun son teklifini olduğu gibi kabul edebilecek, oranı artırabilecek veya azaltabilecek. Kamunun atadığı isimlerin çoğunlukta olduğu heyet ay sonuna kadar çalışmalarını tamamlayacak.

MALİ HAKLAR DIŞINDA UZLAŞMA

Memur-Sen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin son gününde pazarlık masası gece 04.00’e kadar sürdü. Ancak en önemli bölüm olan mali haklarda uzlaşma sağlanamadı. Bu bölümde refah payı, kira yardımı, 22 bin liranın altında kalan en düşük memur maaşına bin 650 liralık artış gibi talepler yer alıyordu. Bunun dışında 11 hizmet kolunda ise mutabakat sağlandı. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın sabaha karşı yaptığı açıklamada mutabakat sağlanan alanları şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

ÇERÇEVE OLUŞTURMAYA ÇALIŞACAĞIZ

“Memur toplu sözleşmesiyle ilgili 4688 Sayılı Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının himayesinde düzenlemek için bir çerçeve oluşturmaya çalışacağız. Bu da çok kıymetli bir adım olacak. 3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Masada çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik. Hizmet kolu bazında önemli adımların atıldığını görüyoruz.”

Memura son teklif 15 artı 10’da kaldı... Kararı Hakem Kurulu verecek

YÜZDE 40-45 DE ÖNEMLİ BİR RAKAM

Çalışma Bakanlığı’nda da dün uzlaşılan bölümlerle ilgili imza töreni düzenlendi. Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, görüşmelerin kısmi de olsa uzlaşmayla sonuçlanmasından memnuniyetini dile getirdi. Işıkhan, “Zaten Ocak 2024’te tüm kamu görevlilerine yüzde 40-45’e yakın bir zam olacak. Bence bu çok önemli bir rakam” dedi.

Haberin Devamı

KARARLARI TOPLU SÖZLEŞME YERİNE GEÇİYOR

KAMU Görevlileri Hakem Kurulu devletin önemli kuruluşlarında üst düzey görevli kişiler arasından seçilen 11 üyeden oluşuyor.  Bu kurula Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkan, başkanvekili, başkan yardımcısı veya daire başkanları arasından Cumhurbaşkanınca başkan olarak seçilecek bir üye, Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından dört üye, bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye, üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi, iktisat ve işletme bilim dallarından en az doçent unvanını taşıyanlar arasından Cumhurbaşkanınca seçilecek bir üye, bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından üç, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından ikişer olmak üzere (d) bendinde belirtilen bilim dallarından en az doçent unvanını taşımak kaydıyla, önerilecek toplam yedi öğretim üyesi arasından Cumhurbaşkanınca seçilecek bir üye atanıyor. Kararlar çoğunluk kriterine göre alınıyor ve üye sayısında kamu tarafından atanan üyeler çoğunluk oyuna sahip oluyor. Kurul kararları kesin ve toplu sözleşmenin yerine geçiyor. Kurul bir karar aldığında taraflara üç gün içinde yazılı olarak bildiriliyor, ardından Resmi Gazete’de yayımlanıyor. 

BAKMADAN GEÇME!