Martta ihracat yüzde 4.4, ithalat yüzde 11.4 arttı: İhracatta yeni rekor

Güncelleme Tarihi:

Martta ihracat yüzde 4.4, ithalat yüzde 11.4 arttı: İhracatta yeni rekor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2023 07:00

İhracat mart ayında yüzde 4.4 artışla 23.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı oldu. İthalat ise martta 32.2 milyar dolara ulaştı. Böylece mart ayında dış ticaret açığı 8.6 milyar dolar  oldu.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı, 2023 yılı mart ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Martta ihracat yüzde 4.4 artışla 23.6 milyar dolara, ithalat yüzde 11.4 artışla 96.5 milyar dolara yükseldi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Depremin üretim ve tedarikte oluşturduğu olumsuzluklara rağmen mart ayında ihracatımız 4.4 artışla 23.6 milyar dolar oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. Bu başarıyı, Euro-dolar paritesinin ihracatımızı 340 milyon dolar aşağı çekmesine rağmen elde ettiğimizi özellikle vurgulamak isterim” dedi.

Martta ihracat yüzde 4.4, ithalat yüzde 11.4 arttı: İhracatta yeni rekor

FED’İN FAİZ ARTIŞI BÜYÜMEYİ ZORLUYOR

Bakan Muş, mart ayı dış ticaret rakamlarını TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımıyla Ankara’da düzenlediği basın toplantısında açıkladı. 2023’ün ilk çeyreğine ilişkin verilerin küresel ekonomide beklenenden daha iyi bir performans sergilendiğini işaret ettiğini belirten Muş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Martta ihracat yüzde 4.4, ithalat yüzde 11.4 arttı: İhracatta yeni rekor

“Tüm olumlu gelişmelere rağmen, küresel ekonomideki belirsizliğin ve sorunların tamamen ortadan kalktığını söyleyemeyiz. Riskler halen devam ediyor. Geçtiğimiz gün, petrol üreticisi ülkeler üretimi kısma yönünde karar aldı. Bu kararın neticesinde petrol fiyatlarında kısmi bir artış meydana geldi. Bu husus, enerji fiyatlarındaki belirsizliğin önümüzdeki dönemde de devam edebileceğine ilişkin kaygıları beraberinde getirmiştir. Gerek ABD’de, gerekse Euro Bölgesi’nde son dönemdeki kısmi düşüşe rağmen küresel enflasyon hâlâ yüksek seviyelerdedir. Bunun sonucu olarak parasal sıkılaşma politikaları devam etmekte ve büyüme üzerinde baskı unsuru oluşturmaktadır. ABD’de iflas eden iki banka ve Avrupa’da Credit Suisse’in hisselerindeki ciddi düşüş bankacılık sektöründe önemli risklerin bulunduğunu göstermektedir.”

ÇİP KRİZİ BİTTİ, İTHALAT PATLADI

Haberin Devamı

İthalattaki artışa da değinen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Motorlu kara taşıtlarında yüzde 77.6; elektrikli makinelerde yüzde 39.6; diğer makinelerde yüzde 30.8’lik yükselişin de etkili olduğunu ifade etmek isterim. Motorlu kara taşıtları ithalatındaki artışın temel nedeni dünyadaki çip krizinin hafiflemesidir. Burada büyük bir talep artışı mevcuttur” diye konuştu.

KİLOGRAM BAŞINA İHRACAT 1.67 $

-TİM Başkanı Mustafa Gültepe de ihracatta depremin etkisinin atlatıldığını ve ibrenin yeniden hızla yukarıya döndüğünü belirtti. Gültepe, “İhracatçı mart ayında 23.6 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekoruna imza attı” dedi. Gültepe, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

Martta ihracat yüzde 4.4, ithalat yüzde 11.4 arttı: İhracatta yeni rekor

“Otomotiv 3.3 milyar dolarla mart ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında ilk sırada. Kimya 2.9 milyar dolarla ikinci, hazırgiyim ve konfeksiyon 2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. Kilogram birim ihracat değeri ise Mart 2022’ye göre yüzde 24.4 artışla 1.67 dolara yükseldi. Martta 11 ülkeye ticaret heyeti düzenledik. Bu ay Panama, Kosta Rika, Azerbaycan’a gideceğiz. Ticaret diplomasisine devam edeceğiz.”

İTHALAT YÜZDE 11.4 ARTTI

-Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Veri Bülteni’ne göre 2023 ocak-mart döneminde ihracat, yüzde 2.5 artışla 61 milyar 588 milyon dolar, ithalat yüzde 11.4 artışla 96 milyar 489 milyon dolar oldu. Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı 0.1 puan arttı. Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise bu oran 9.1 puan azalarak yüzde 89.8’e geriledi.

BAKMADAN GEÇME!