Lüks araçta “kiralık” dönem

Güncelleme Tarihi:

Lüks araçta “kiralık” dönem
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2017 13:52

ÖZEL Tüketim Vergisi'ndeki düzenleme, yılbaşında gelen zamların yanı sıra kurlardaki değişkenlik, özellikle lüks segmentteki araçlarda satışları ciddi oranda düşürürken, kiralamaları artırdığı belirtildi.

Haberin Devamı

UZL Filo Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Pala, kısa süre önce açıklanan Ocak-Haziran dönemi satış rakamlarında toplam otomobil pazarının geçen yıla göre yüzde 9,62 oranında daralmasına karşın, premium modellerdeki satış rakamlarının yüzde 29 azaldığını kaydetti.


Pala, bu segmentteki azalışın araç markalarına göre yüzde 6’dan yüzde 45’e kadar değişiklik gösterdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:


“Geçen yıl sonu yapılan düzenlemeler ile bu yılın ilk yarısında referandum gibi etkenlerin satışları düşüreceğini tahmin ediyorduk, ancak lüks segmentte düşüş beklediğimizden de fazla oldu.

Bunda tüketicinin daha temkinli hareket etmesi, ekonomik gücü premium araca yetmesine karşın, vergi oranındaki daha az artış nedeniyle tercihini orta sınıftan yana kullanmasının da etkisi var.

Haberin Devamı


YOĞUN DÖNEME GİRİLİYOR

Kiralamalara gelince; yılın ilk 6 ayında orta segmentte araç kiralamalarında tüketicinin kalite bandını birkaç tık artırarak daha konforlu araçlara yöneldikleri tespitlerimiz arasında.

Premium kiralamalar ise tüketicinin bu araç grubunu almak yerine kiralamayı tercih etmesiyle ortalama yüzde 3 oranında yükseldi. Bizler en fazla orta sınıf araç kiraya verirken, elimizdeki lüks araçların kiralaması da çok hızlandı.

Yılın ikinci yarısında çok önemli siyasi ve ekonomik değişiklik olmazsa satış rakamlarındaki negatif etkinin azalacağını, özellikle Eylül itibariyle yoğun bir döneme gireceğimizi öngörüyorum.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!