Logo iyi ama aslan mülayim

Güncelleme Tarihi:

Logo iyi ama aslan mülayim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2005 01:41

Galatasaray'ın bazı taraftarlar ve camia önde gelenleri tarafından beğenilmeyen 100'üncü yıl logosunu grafik dünyasının ünlüleriyle konuştuk. Grafik dünyasının ünlüleri, "Logo iyi, ancak aslan fazla mülayim görünüyor. Daha heybetli olabilirdi" yorumunda birleşti.

GALATASARAY Spor Kulübü'nün 100'üncü yılında kulanacağı özel logonun, taraftarlar ve camianın önde gelen isimleri tarafından beğenilmemesinin yarattığı sorun, Türkiye'nin önde gelen grafikerlerini de tartışmaya kattı. Türkiye'de grafiğin duayine olarak kabul edilen Bülent Erkmen'in 100 rakamı ve aslan figürüyle yarattığı logoyu yorumlayan grafikerlerin büyük bir kısmı, logoyu beğendi, ancak aslanı 'mülayim' buldu. Ünlü grafikerler aslanın biraz daha güçlü olabileceği yorumunu yaptı.

AYIYA VE KİRPİYE BENZİYOR:

Galatasaray'ın 100'üncü yıl logosu tartışmalarında, "Aslan figürü ayıya veya kirpiye daha çok benziyor" gibi yorumlar dikkati çekti. Logoda kullanılan renkler de bazı taraftarlar ve camianın önde gelenleri tarafından beğenilmedi. Galatasaray Kulübü, bunun üzerine, logonun baskıya, nakışa uygulanabilir olması gerektiği, seçim yapılırken bu unsura da dikkat edildiği savunması yaptı. Logoyu yorumlayan ünlü grafikerlerin büyük bölümü, Bülent Erkmen'in tasarımını doğru bulurken, bazıları GS ambleminin logoda yer almadığını savundu.

ASLANIN HEYBETİ YOK:

Tanıtım Grafik'in sahibi ve Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi İlhan Bilge, Galatasaray'ın 100'üncü yıl logonun profesyonel bir iş olduğunu belirterek, "Ancak Aslan'ın heybeti yok. Çok mülayim duruyor. Daha güçlü bir aslan olabilirdi" dedi. Renklerin doğru olduğunu savunan Bilge, "Galatasaray'ın renkleri olan sarı kırmızıyla aynı olsaydı çok basmakalıp olurdu. Bu şekilde logo daha iyi ortaya çıkar" diye konuştu.

ROMA KULÜBÜNE BENZİYOR:

Grafikerler Meslek Kuruluşu Yönetim Kurulu Üyesi ve Molu Meridyen'in sahibi Kemal Molu, 100'üncü yıl logosunun ögeler açısından doğru gözüktüğünü kaydetti. Molu, logonun grafik dengelerinin, resim-yazı uyumunun ve leke değerinin doğru olduğunu belirterek, "Ayrıca logo her türlü alanda kullanılabilir" dedi. Dünyada aslan çizimiyle ile ilgili binlerce yorumun olduğunu söyleyen Molu, şöyle konuştu: "Buradaki en büyük handikap, Galatasaray'ın milyonlarca taraftardan oluşan bir tabanı var. Bunu hepsinin beğenmesi düşünülemez. Bu logoya alışmak için zaman gerekir. Logoda beni rahatsız eden tek şey İtalyan Roma kulübünün renklerine yakın seçilmesi."

LOGODA 'GS' YOK:

Gergedan Grafik'in sahibi Mahmut Soyer, bir Galatasaray'lı olarak logoyu beğenmediğini belirterek, "Bana göre hoş bir amblem olmamış" dedi. 100'üncü yıl logosunda Galataray ambleminin olmadığını söyleyen Soyer şöyle konuştu: "Bu logo bir başka yerde rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü üzerinde 'GS' yok. Logodaki hayvan aslan mı kaplan mı belli değil. Aslansa eğer çok mülayim duruyor. 100'üncü yıl heyecanı yaratacak bir logo değil. Bir bütünlük yok, uyum yok. Benim için Türkiye'deki en iyi logolar, THY ve Galatasaray'ın logoları. Peki 100'üncü yıl logosunda Galatasaray'ı nasıl dışlayabilirsiniz. Üstadımız Bülent Erkmen'in bu logoyu yapmasına üzüldüm."

ASLAN JAPON ÇİZGİ FİLMİ GİBİ:

Güzelsanatlar, Saatchi&Saatchi'den Grafiker Boray Tarhan, renklerin Galatasaray'ın renkleri olmadığını belirterek, "Çizimi beğendim ama renkler bu değil. Bu tabii ki kulübün de istediği bir şey olabilir. Logo açıkçası benim hoşuma gitti ve beğendim" dedi. Boray, şirketteki diğer arkadaşlarına da logoyu gösterdiğini belirterek, şunları söyledi: "İngiltere Premier Ligi logosuna benzettiler. Bence de öyle. Ayrıca aslanın aslana benzemediği ve Japon çizgi filmlerinden fırladığını düşünüyorlar."

Taraftar logoları beğenilmedi Bülent Erkmen kurtarıcı oldu

GALATASARAY
'ın 100'üncü yıl logosunun hikayesi nisan ayının sonlarında, Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan ilanla başladı. İlan, "Galatasaray’ımızın 100. yıl logosunu siz yapın" başlığını taşıyordu. Galatasaraylılar’dan 2005 yılında başlayacak 100. yıl etkinliklerinde kullanılacak, Galatasaray’a yakışan, bu tarihi yıldönümünü temsil edebilecek yaratıcı çalışmalarını göndermeleri isteniyordu. Yarışmaya 3 bin 500'ü aşan bir logo tasarımı katılırken, 100. Yıl Komitesi üyeleri önce ilk 100'ü daha sonra ilk 16'yı seçti. Haziran ayının sonunda Galatasaray'ın resmi sitesinde logo adayları açıklandı ve ilk 3 logo belirlendi. Galatasaraylı profesyonellerden oluşan Seçici Kurul üyeleri, ise yaptıkları incelemelerde 100'üncü yılı taşıyacak güce sahip bir eser olmadığı kararını almış ve Bülent Erkmen'e teklif götürmüşlerdi. Bülent Erkmen'in sahibi olduğu Bek Ajans, 1 ay sonra yepyeni bir tasarım anlayışıyla hazırladığı 100. Yıl Logosu önerisiyle Seçici Kurul’un karşısına çıktı. Kurul, yeni öneriyi kabul etti. Teknik bir düzeltme sürecinin ardından yenilenen logo, Galatasaray Yönetim Kurulu’nun karşısına çıktı.

Aslanın ağzı açıktı kapattırdık

GALATASARAY
İletişim Koordinatörü Sara Koral Aykar, "Galatasaray yönetimi logoda şu aşamada herhangi bir değişiklik düşünmüyor. Başkanımız henüz kişisel bir yorumda bulunmadı" dedi. Bülent Erkmen gibi bu işin piri olmuş bir kişinin çok özgün tasarım yaptığını kaydeden Aykar, "Ben çok beğendim. İlk gelen logoda aslanın ağzı açıktı ve seçici kurulumuz kapanmasını istedi. Bülent Bey de saygı gösterdi ve son halini hazırladı" diye konuştu.

Çizgi film aslanını bulup seyredeceğim

TÜRKİYE
'de grafiğin duayeni olarak kabul edilen Bülent Erkmen, yarattığı logo hakkındaki tartışma ve eleştirileri tam olarak bilmediğini belirterek, "Anlamadığım ve anlamak istemediğim 'hesapların' yol açtığı bir tartışma ortamına çekilmek istemiyorum. Sahibi olduğum Bek Tasarım ve Danışmanlık şirketinde tasarlanan Galatasaray Spor Klubü'nün 100. Yıl logosuna ilişkin tartışma ve eleştirilerin ne olduğunu da tam bilmiyorum. Bildiğim sadece bir televizyon programında sözü edilen bir çizgi film aslanına benzerliği. O çizgi filmi de buldurtup seyredeceğim" dedi.

Taraftarların yorumları

Discovery Channel izleselerdi de aslan nasıl olur görselerdi bari... Aslan değil resmen ayı...

(Sabancılı aslan)

Tek kelimeyle iğrenç! Bu logoyu çizenleri sanat adına ayıplıyorum. Bu logoyu kabul edenleri taraftarlık adına ayıplıyorum. Aslandan çok ayıya benzeyen logoyu içine sindirenleri anlamıyorum.

(Akın Gülgün)

Logoya bakakaldım... Hálá da bakıyorum; bir şeye benzetemedim.

(Cani kral)

İğrenç... Ben üzerinde böyle bir şey olan ne forma, ne tişört giyerim.

(İskenderunlu)

Bu hormonlu mu ne? Herhalde bizimkini İngiltere Ligi logosuna benziyor diye değiştirdiler. Ama iyi de bu ne?

(Sercan)

Başka logo bulamamışlar mı? GS sarı ve kırmızısı bile yok.

(Uzun adam)

Aslan ve 100'üncü yıl gibi iki güzel tema bu kadar kötü ifade edilebilir. Turgay Kıran komiteden azledilsin.

(Cüneyt Ertürk)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!